Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Νοσοκομειακά απόβλητα, ενεργειακό κόστος και μια πρόταση

Τα αίτια της αναπροσπαρμογής (προς τα πάνω) των τιμών της σύμβασης για την αποκομιδή και μεταφορά υγειονομικών αποβλήτων στις Μονάδες Υγείας της Κρήτης εξηγεί με ανακοίνωσή της η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το αυξημένο κόστος συγκριτικά με το αντίστοιχο του Νοσοκομείου Χανίων.

Το συγκεκριμένο θέμα που σχολιάστηκε πρόσφατα από τα “Χ.ν.” ως επιτυχία του Νοσοκομείου Χανίων, έγινε αντικείμενο αρνητικής κριτικής στο Ηράκλειο για την 7η ΥΠΕ.
Όπως αναφέρει η Υγειονομική Περιφέρεια του νησιού, το αίτημα έγινε «λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών της COVID-19, της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην Ουκρανία». Έτσι, η Επιτροπή Παραλαβής και τα μέλη της, διαπίστωσαν, ενέκριναν το αίτημα που αφορούσε αύξηση 19,84%.

Επιπλέον η Υ.Π.Ε. σχολιάζει πως «το κόστος μεταφοράς είναι ασύμμετρα υψηλότερο στα 49 σημεία (σε όλη την Κρήτη έναντι των νοσοκομείων). Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τεράστιες σχετικά με του ενός νοσοκομείου. Το κόστος είναι πλασματικό καθότι το κόστος μετακίνησης συμπεριλαμβανομένου τις επιπλέον εργατικές ώρες και το εργατικό κόστος αυξάνει οριακά» .
Επίσης η ΥΠΕ σχολιάζει πως, «η σύγκριση τιμών ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε σχέση με αυτή των Νοσοκομείων, δεν μπορεί να υφίσταται, καθώς τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην πρώτη σύμβαση που είχε υπογράψει η πρώην διοικήτρια κα Μπορμπουδάκη στις 31/5/2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβης στο Ηράκλειο ήταν 2,327 ευρώ ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 1,911 ευρώ ανά λίτρο.

Πέντε μήνες μετά, όταν ο νέος διοικητής κ. Παπαβασιλείου, υπέγραψε την αναθεωρημένη προς τα πάνω σύμβαση, η μέση τιμής της αμόλυβδης στο νομό Ηρακλείου – σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, ήταν στα 2,004 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,858 ευρώ ανά λίτρο. Το κόστος καυσίμων δηλαδή, ήταν μικρότερο!

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μια συνολική συμφωνία διαχείρισης για όλες τις δομές Υγείας της Κρήτης, θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση και σίγουρα πιο οικονομική για όλους, αφού θα πετύχαινε πολύ καλύτερη τιμή.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα