31.2 C
Chania
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025

Μυσταγωγία και ψυχουργία

Το πρωινό της 12ης Ιουλίου, στο Πνευµατικό Κέντρο ‘‘Θεοµήτωρ’’ του Ρεθύµνου, ο µητροπολίτης κ. Πρόδροµος υποδέχτηκε την κατάθεση ψυχής τριών σπουδαίων ερευνητών για το µεγάλο έργο του ουρανοφάντορα της ελληνικής µουσικής.

Η κυρία Στεφανία Μεράκου, µέσα από το τεράστιο αρχειακό υλικό που προσέφερε ο Μίκης στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσίασε άγνωστα και γνωστά τεκµήρια για τη ζωή, το έργο και τα βασανιστήρια του µάστορα της τέχνης και της σκέψης, καθώς και άγνωστο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του.

Ο κύριος Παν. Ανδριόπουλος παιδεύτηκε και παρουσίασε µια υπέροχη εργασία γύρω από τη Μουσική Ποιητική.
Πώς ο Μεγάλος Συνθέτης, µε θεµέλιο τους τρόπους της ελληνικής µουσικής –που πέρασαν από την αρχαιότητα στον Θρησκευτικό Λόγο– δηµιούργησε το Συµφωνικό, το Λαϊκό και Μετασυµφωνικό του έργο.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ζορµπάς παρουσίασε ένα µέρος των παράλληλων βίων του Μίκη Θεοδωράκη και του Ειρηναίου Γαλανάκη.
Έργο ανθρωπιστικό και πολιτισµικό παράδειγµα φωτός, αγώνα, αντίστασης στη σήψη και τη φθορά των καιρών.
Έργο γραφής και διδαχής στην υποκουλτούρα που οι τιποτένιοι σε κάθε γωνιά κάθε πόλης και χωριού σκόπιµα καλλιεργούν για να φθείρουν τον λαό και κυρίως τη νεολαία. Κραυγή αγανάκτησης για τα ρέπια και την αθλιότητα κάθε εξουσίας.
Τα αηδόνια όπου γης πήραν τον καηµό του Μίκη. Το ειρηνοφόρο τραγούδι του ψάλλουν και καλούν τους καταστηµατάρχες του πολέµου να πάψουν να δολοφονούν και να θερίζουν τους λαούς και τους πολιτισµούς.
Η παιδική χορωδία Γυµνασίου-Λυκείου Κορίνθου οµόρφυνε και ερµήνευσε το τραγούδι του Μίκη πλαισιώνοντας την πρωινή εκδήλωση – τραγούδι τέχνης, αγώνα, διδαχής αγάπης, συµφιλίωσης, ειρήνης και προκοπής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα