Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μικρά – μικρά από τη Δημοτική Αγορά

■ Σε δύο χρόνια κατασκευάστηκε, σε δύο να ανακατασκευαστεί

«Η αγορά κατασκευάστηκε μέσα σε δύο χρόνια! Για αυτό και θα ήταν καλό και η ανακατασκευή της να μην πάρει περισσότερο…» επισήμανε με νόημα η πρώην προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη στην ενημέρωση που έκανε στους επισήμους λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης.
H κα Σημανδηράκη σημείωσε επίσης πως επί κατοχής η μισή αγορά είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς που τη χρησιμοποιούσαν για τις δικές τους ανάγκες και ότι στους βομβαρδισμούς της πόλης το μνημείο υπέστη ζημιές, όχι όμως πολύ μεγάλες.

■ Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

Με το ανθρώπινο δυναμικό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου γνωρίστηκε ο υφυπουργός κ. Τουρνάς. Ανάμεσα τους οι κ. Βακάλης και Ευθυμίου βασικά στελέχη της Υπηρεσίας που τους επισήμαναν πως το συγκεκριμένο έργο ήταν προϊόν πολύχρονης εργασίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου σημείωσε πως «ότι αναλαμβάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανιών το φέρνει σε πέρας…».

■ Αυτή τη φορά δεν ξέχασε…

Όλους τους δημάρχους που συνέβαλλαν στην προσπάθεια για τη Δημοτική Αγορά ευχαρίστησε ο κ. Σημανδηράκης στην ομιλία. Ξεχωριστά και ονομαστικά τον κ. Γιώργο Τζανακάκη με τον οποίο είχε και θερμό εναγκαλισμό, ενώ πάρα πολλές ήταν οι ευχαριστίες προς τον Τάσο Βάμβουκα καθώς επικαιροποίησε την παλιά μελέτη και έβαλε ουσιαστικά τις βάσεις για τη χθεσινή υπογραφή. Αυτή τη φορά ο δήμαρχος δεν ξέχασε… Αν μάλιστα είχε κάνει κάτι ανάλογο και στην εκδήλωση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για τα Νεώρια που την είχε παραλάβει στα χέρια από τον προκάτοχό του, ίσως να μην είχε χαλάσει τόσο γρήγορα η άτυπη συνεργασία με την παράταξη του Τ. Βάμβουκα.

■ Τετράποδες επισκέψεις!

Και ενώ η εκδήλωση συνεχιζόταν, ένας σκύλος έκανε την εμφάνιση του μέσα από τους παριστάμενους. Στάθηκε μπροστά στον δήμαρχο και στον υφυπουργό, τεντώθηκε, χασμουρήθηκε και τελικά “άραξε”. Ένα από τα ωραία στιγμιότυπα της χθεσινής εκδήλωσης…

■Η πιο όμορφη πόλη

Χανιώτικης καταγωγής ο υφυπουργός κ. Τουρνάς, Χανιώτικης και ο πρόεδρος του ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ. Γεώργιος Μυλωνογιάννης. Ο πρώτος θυμήθηκε την ιστορία του μνημείου, ο δεύτερος τόνισε πως «τα Χανιά για τους επισκέπτες είναι μια πανέμορφη πόλη, για τους φανατικούς η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας, για τους Χανιώτες η πιο όμορφη πόλη του κόσμου! Ελπίζω αυτό το τελευταίο να το υιοθετήσουν όλοι!”.

1 Comment

  1. Το κτίριο της δημοτικής αγοράς είναι το πρώτο αξιοθέατο μιας ιστορικής ανάπτυξης της ωραίας πόλης ( απ τις ωραιότερες πόλεις της Ελλαδος) των Χανίων, για τον επισκέπτη. Και θα πρέπει να υπάρξει η ιστορική εμπορική του συνέχεια λειτουργικά.
    Μπορεί στις μέρες μας της περίπου ανυπαρξίας κεντρικής ιδεολογίας και σε επίπεδο αστικής οργάνωσης ,το ασφαλώς να δημιουργούνται και άλλα σημεία ώς τοπόσημα αναφοράς σε μια πόλη και να επιεικειοπιείται η αίσθηση του κέντρου λόγω της περιαστικότητας, αλλά τα κέντρα των πόλεων παραμένουν με τα ιστορικά κτίρια και λειτουργίες ώς καθ εαυτό τοπόσημα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα