Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Μια άλλη “γενοκτονία”

ΠΡΙΝ 90 χρόνια (τον Νοέβρη του 1932), ο πανίσχυρος Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, έστειλε τη ρώσικη αστυνομία να κατασχέσει όλα τα σιτηρά και τα ζώα από τα νεοκολεκτιβοποιημένα ουκρανικά αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των σπόρων που χρειάζονταν για τη φύτευση της επόμενης σοδειάς!
ΜΕΣΑ σε τρία χρόνια εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα και το γεγονός αυτό, όπως και άλλα πολλά, εκρύβη επιμελώς από το σοβιετικό καθεστώς. Σήμερα που όλα βγαίνουν στο φως, ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Yale Τίμοθι Σνάιντερ χαρακτήρισε το γεγονός, ως «σαφώς προμελετημένη μαζική δολοφονία». Έχει δε καταγραφεί στη σύγχρονη Ιστορία της Ουκρανίας με τη λέξη Γκολοντομόρ (Голодомор=Μέγας Λιμός) (φωτ.).

ΤΟ ΓΚΟΛΟΝΤΟΜΟΡ επανέρχεται στο φως της δημοσιότητας, με την προσπάθεια των Ρώσων να επιβάλλουν στην Ουκρανία ένα νεότερο “Λιμό” καταστρέφοντας κάθε πηγή ενέργειας. Σκοπός τους, η κάμψη της αντίστασης του ουκρανικού λαού.

Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε μήνυμά του στη σύνοδο του Κιέβου για την επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε πως «η ηγεσία της ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε την πείνα εναντίον των Ουκρανών, πριν από 90 χρόνια, και σήμερα η Ρωσία χρησιμοποιεί πάλι το ίδιο όπλο, κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί». Για να προσθέσει πως ο «μεγάλος λιμός» που προκάλεσε σκόπιμα ο Στάλιν, σκότωσε πάνω από 3,3 εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά στην Ουκρανία. Το αν εκείνο το τραγικό γεγονός, θα χαρακτηρισθεί ως “γενοκτονία” σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι θέμα προς συζήτηση.

ΑΛΛΑ, εάν και εφόσον οι Γερμανοί μιλήσουν για “γενοκτονία” στην Ουκρανία, ας θυμηθούν και την ανάλογη που οι ίδιοι έπραξαν στην Κρήτη (1941-1944) και εν γένει στην Ελλάδα. Κι ας επανεξετάσουν το θέμα των αποζημιώσεων, για το οποίο “σφυρίζουν” συχνά πυκνά αδιάφορα, όταν τους το υπενθυμίζουμε!

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα