Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κρήτη – Μακεδονία

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ επίκαιρη και μεστή θεμάτων εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, με θέμα “100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη”, ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες ιστορικούς, ερευνητές και καθηγητές Πανεπιστημίου.

ΟΙ ΔΥΟ μεγάλες καταλυτικές μάχες για την έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο βαλκανικό μέτωπο (Σκρά και Δοϊράνης) είχε μεν ευτυχή για τα ελληνικά συμφέροντα έκβαση, αλλά και πολλά θύματα από τις συμμαχικές δυνάμεις και τη χώρα μας.

ΤΟ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ αυτής της περιόδου (1917-1918) που αποδεικνύει και τη διορατικότητα του Ελ. Βενιζέλου, είναι ότι ο ίδιος ο Εθνάρχης, αντιλαμβανόμενος μετά και την είσοδο των ΗΠΑ στον Πόλεμο πού θα έγερνε η πλάστιγγα της νίκης, πήγε εσπευσμένα στο Παρίσι όπου συνάντησε τον Κλεμανσό τον οποίο έπεισε ότι το Βαλκανικό μέτωπο ήταν εξίσου ενδιαφέρον για την Entente (=Εγκάρδια  Συνεννόηση) με τα άλλα στα οποία διεξάγονταν σκληρές μάχες. Ετσι ο Κλεμανσό άλλαξε άποψη για τα Βαλκάνια, πείστηκε για τη στρατηγική του Βενιζέλου ο οποίος και συγκέντρωσε σε μικρό χρονικό διάστημα τρεις μεραρχίες ελληνικού στρατού (Σερρών, Αρχιπελάγους και Κρήτης). Ο Κλεμανσό έστειλε γαλλικά στρατεύματα (υπό τον A. Guillaumat) που με τους άλλους συμμάχους (Σέρβους, Ιταλούς και Βρετανούς) έφεραν την τελική νίκη, και την Ελλάδα στο πλευρό των νικητών. Και με τα θετικά αποτελέσματα για αυτήν (παραχώρηση νησιών του Αιγαίου-δυτικής Θράκης), αλλά και την επιβεβαίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

ΔΥΟ επίσης θετικά αποτελέσματα από τις μάχες Σκρά και Δοϊράνης (Κιλκίς) ήταν: «η εδραίωση του ιστορικού ρόλου της Ελλάδας στη Μακεδονία» (όπως τόνισε ο κ. Ν. Παπαδάκης), και «η αναβάθμιση των σχέσεων Σερβίας – Ελλάδας» (όπως είπε η κα Α. Πετσινάρ), σχέσεις που είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θεωρώ ότι η συμμετοχή και της Κρητικής Μεραρχίας στις μάχες συνέτεινε ώστε να συσφιχτούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα σε Μακεδόνες και Κρητικούς: μια σχέση που επιβεβαιώνεται καθημερινά από την αγάπη με την οποία περιβάλλουν οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- τον Ελ. Βενιζέλο, αλλά και από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που γίνονται στη Μακεδονία από το Ιδρυμα “Βενιζέλος”. Οπως μάλιστα μου εξομολογήθηκε προσωπικά ο κ. Χρήστος Γκουντενούδης, ο δήμαρχος του Δήμου Παιονίας που από προχθες είναι και εταίρος του Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος”, αν δεν υπήρχε το Ιδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, ίσως φέτος τα 100χρονα της Μάχης του Σκρα να μη γιορτάζονταν με τη λαμπρότητα που γιορτάστηκαν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε,οποία σύγκριση!!!!!!!!Τότε η τύχη του ΄Εθνους στα χέρια του Ελευθερίου Βενιζέλου με τα γνωστά αποτελέσματα.Σήμερα στα χέρια των ΑΝΕΛΟΣΥΡΙΖΑ , μιας ομάδας απαίδευτων τυχοδιωκτών με επικεφαλής έναν ανεπάγγελτο καταληψία,που διχάζει την κοινωνία και υπογράφει ότι νάναι ,ως χρήσιμος ηλιθιος για την διατήρηση της εξουσίας,αδιαφορώντας αν παγιδεύει το μέλλον της πατρίδας μας ανοίγοντας πληγές που στο μέλλον μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλευσης από “επιτήδειους”.
    Μια ματιά στην ντροπιαστική πλαγιά του Πενταδάκτυλου μας αποκαλύπτει τα έργα και της ημέρες των προηγούμενων χρήσιμων ηλίθιων…Με εκτίμηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα