Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Κρήτη – Ελλάδα 100 χρόνια Ενωση

Εκδοση Χανιώτικα νέα – Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελ. Κ. Βενιζέλος”

“H ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον”.
(Θερβάντες)
Είναι η δεύτερη επιλογή του κυρίου Γιάννη Γαρεδάκη ανάμεσα σε έξι ρήσεις μεγάλων ανδρών, για την ΙΣΤΟΡΙΑ, ως ορισμό και αξία…
Δεύτερη σελίδα, στο αφιέρωμα, το θαυμάσιο αφιέρωμα της εφημερίδας μας, των “Χανιώτικων νέων” στα εκατό χρόνια από την Ενωση.
«Και η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα ήταν “Κάλεσμα της Μοίρας” που ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν άφησε να φύγει ανεκμετάλλευτο».
Τελειώνει ο ιδρυτής των “Χ.Ν.”, εμπνεόμενος από τα λόγια του Μυριβήλη, για το Ενθικό προσκλητήριο που έλαβε στη διαδικασία του σκοπού που επετεύχθη, τη μονολεκτική σημειολογία, από τις κορυφαίες της Μεγαλονήσου!
ΕΝΩΣΗ!
…Το αφιέρωμα αριθμεί 88 (!) σελίδες.
Μια έκδοση με μεγάλη Ιστορική και Εθνική σημασία θα τιτλοφορήσει τις σκέψεις του και τα ευχαριστήριά του προς την εφημερίδα και ο δ/ντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, κ. Νίκος Παπαδάκης.
88 σελίδες, τεράστιες σελίδες, δομημένες υποδειγματικά από τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν γι’ αυτή την τόσο νοικοκυρεμένη δουλειά, υπεύθυνα και φροντισμένα. Αλλά και οι τριάντα δύο συνεργάτες που επιμελήθηκαν τα κείμενα· συγγραφείς, λογοτέχνες, θεολόγοι, ποιητές, διανοούμενοι… Κρήτες κυρίως, προσέφεραν στην κεντρομόλο δυναμική! Προσέφεραν τα μέγιστα επικεντρώνοντας σ’ όλες τις υποστάσεις της Νήσος και συγκεντρώνοντας με τόση αγάπη, γνώση κι επίγνωση, το ωραίο και ηρωικό και βασανισμένο εν τη δόξη του ύστερα από αγώνες και αίμα… “Κρητικό Όλον”!!
Γεμίζοντας τόσες, δεκάδες σελίδες, την Κρητική διαδρομή, στον χρόνο τον περαζούμενο που κινείται ακάθεκτος και διηνεκής (ευκτέον) παράλληλος από αιώνος, μετά του χρόνου της πατρίδας.
Του Ελληνικού χρόνου με τη Μητέρα, της οποίας τα πεπρωμένα επεθύμησε τόσο, ως ταύτιση όλων των εμφάσεων της ύπαρξής της, η αγωνιστική και πείσμων Μεγαλόνησος…
…Ογδόντα οκτώ σελίδες, λοιπόν, το ξαναλέω, με φωτό έξοχες, ιστορικές, πολιτισμικές, δηλώνουσες ηρωισμό, αρχαιολογικούς ενθουσιασμούς λόγω των ευρημάτων, τράπεζες συμφωνιών, όπλα, ενδεικτικά, ενδυμασίες ενδεικτικές, έγγραφα σημαντικά, “τιμαλφή”, εικονικά των σπουδαιότερων στιγμών της, πολεμικών και διπλωματικών και δημιουργικών της Τέχνης και του Πολιτισμού της και βέβαια, λόγο πληθωρικό και εγκωμιαστικό και ωραίο για τον Άνδρα!
Τον Ελευθέριο Βενιζέλο!
Ενα αφιέρωμα, λοιπόν, συλλεκτικό και πρόσφορο πληροφοριών για όλη τη γνώση της μικροπατρίδας που μας έλαχε.
Την… καλύτερη μικροπατρίδα του κόσμου!!!
Τη “Λαμπροτοκερά” θυγατέρα που “συνορίζονται” δυο πελάγη!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Που μπορώ να βρω το περιοδικό αφιέρωμα που είχατε στις 30-11-2013 για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης. Μένω στην Αθήνα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα