Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Κορωνοϊός και οικονομικός όλεθρος

Πραγματικά ζούμε τον όλεθρο αυτή την εποχή παγκόσμια. Ήδη μετρούμε χιλιάδες θύματα και αναμένονται τα χειρότερα. Δεν θα πούμε τα χιλιοειπομένα είναι δουλειά των ειδικών.
Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα και πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Οδηγός μας πάντα η ψυχραιμία γιατί χωρίς αυτήν θα χάσουμε τα πάντα.
Όσον αφορά το θέμα της υγείας σίγουρα θα αντιμετωπιστεί, είναι θέμα χρόνου γιατί η επιστήμη είναι πολύ πιο προχωρημένη από την εποχή της επιδημία της πανώλης ή από την εποχή της ισπανικής γρίπης. Το πρόβλημα είναι η παγκόσμια οικονομία, η οποία φρέναρε κυριολεκτικά μέσα στον ωκεανό χρέους πολλών τρισεκατομμυρίων. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, ίσως και το πιο “φονικό” για το άμεσο μέλλον.
Η παγκόσμια οικονομία ως γνωστό βασίστηκε στο χρέος μετά το χάος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.
• Χρέη μεταξύ των μεγάλων και μικρών χωρών.
• Χρέη μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.
• Χρέη μεταξύ κρατών και κεντρικών τραπεζών
• Χρέη σε ομόλογα και τίτλους
• Χρέη στην δευτερογενή αγορά
• Χρέη παντού
Έτσι βέβαια υπήρξε και η παγκόσμια ανάπτυξη. Φτάσαμε το παγκόσμιο χρέος να σκαρφαλώνει στα 255 τρισ. δολάρια ή 32.500 δολάρια στον καθένα μας, κατά μέσον όρο στα 7,7 δισεκατομμύριο του πληθυσμού της γης. Οσον για την Ελλάδα που έγινε το 2015 το καλό παιδί της Ευρώπης, αλλά και του παγκόσμιου συστήματος γιατί συνθηκολόγησε και έσωσε το σύστημα χρέους, έχει κληθεί ο λαός και πληρώνει με ιδρώτα και αίμα αυτή τη διάσωση (2015).
Τώρα όμως τι; Στο πρωτοφανές παγκόσμιο πρόβλημα ξεκίνησαν να αντιδρούν τόσο οι Αμερικανοί, ρίχνοντας πολλά τρισεκατομμύρια όσο και οι Ευρωπαίοι με το (QE) ποσοτική χαλάρωση που έβαλαν και εμάς επιτέλους. Με την παγκόσμια βιομηχανία μένει να δούμε τι θα γίνει .
Τέλος πρέπει να καταλάβουν ότι το χάος δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να επανεκινήσουν με πολλούς και διάφορους τρόπους γιατί σε άλλη περίπτωση θα ακολουθήσει νέο χάος που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε όλεθρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα