Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

“Κλειδί” η πολυκαλλιέργεια για τη διατροφική επάρκεια

Η μεγαλύτερη ποικιλία στην παραγωγή τροφίμων θα είναι το “κλειδί” τα επόμενα χρόνια για την διατροφική επάρκεια σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο 182ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Γεωργό-οικονομολόγων που ολοκληρώθηκε χθες στο ΜΑΙΧ.

Θέμα του συνεδρίου “Αειφορία μέσω της βιοποικιλότητας των αλυσίδων αξίας αγροδιατροφικών αλυσίδων” με τον καθηγητή του ΜΑΙΧ κ. Κωνσταντίνο Μάττα να υπογραμμίσει πως «σήμερα η βιομηχανία τροφίμων δεν υιοθετεί την βιοποίκιλη παραγωγή! Τους διευκολύνει περισσότερο να έχουν να κάνουν με λίγα προϊόντα τα οποία μεταποιούν βιομηχανικά και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους. Πλέον έρχεται η επιστήμη και λέει ότι το κέρδος είναι βραχυπρόσθεσμο, πρέπει οι επιχειρήσεις να μην βλέπουν στενά τα κέρδη τους. Βλέπουμε τώρα τι συμβαίνει με το θέμα των τροφίμων. Υπάρχει πρόβλημα γιατί είχαμε μια εξάρτηση στην εισαγωγή σταριού από Ουκρανία και Ρωσία. Αν το έλεγες πριν από μερικά χρόνια θα σου έλεγαν ότι “έτσι είναι αυτοί θα παράγουν το στάρι και εμείς θα το εισάγουμε”. Αν υπήρχε η βιοποικιλότητα στο τρόφιμα θα ήταν καλύτερη η κατάσταση».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε εισήγηση συνέδρου στην οποία τόνισε πως χώρες όπως η Ιρλανδία που έχουν αγροτική παραγωγή μόλις το 10% πηγαίνει στην κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου και το υπόλοιπο πηγαίνει για βιοκαύσιμα,τροφές για κατοικίδια κα.

«Κάτι ανάλογο είχαμε και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μακεδονία. Σε επιδοτούσαν να μην βάλεις τίποτα στο χωράφι σου! Πολιτική εντελώς αντιφατική ! Είχαν άλλες στρατηγικές που αποδείχθηκαν λανθασμένες και τώρα προσπαθούν να τις διορθώσουν αλλά παράλληλα πρέπει να πάρουν το μήνυμα και να μην κάνουν ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές και στο μέλλον! Υπάρχουν προϊόντα πχ. Όσπρια που μπορούν να παραχθούν με λιγότερη ενέργεια και προσφέρουν τις ίδιες πρωτείνες που προσφέρουν προϊόντα που πρέπει να τα εισάγεις όπως πχ. το μοσχαρίσιο κρέας. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και αυτές εξετάζουμε» δήλωσε ο κ. Μάττας, συμπληρώνοντας πως η Κρήτη σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης που έχουν αναπτύξει αποκλειστικά μονοκαλλιέργεια σε λίγα είδη, έχει μεγαλύτερο πλούτο καλλιεργειών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα