Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

“Καυτό” θέµα οι πυλώνες για τον Αποκόρωνα

» Παρέµβαση Μαρκογιαννάκη και ΙΛΑΕΚ
» Απάντηση Κουκιανάκη σε Ξυλούρη

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραµένουν για τον ∆ήµο Αποκορώνου οι πυλώνες του Α∆ΜΗΕ, το σχέδιο εγκατάστασης των οποίων στα βουνά της περιοχής προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Χθες, τον ∆ήµαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαµπο Κουκιανάκη και τον επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης κ. Ανδρέα Κουκλινό συνάντησε ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης σχετικά µε το θέµα των πυλώνων υψηλής τάσης του Α∆ΜΗΕ στη γραµµή µεταφοράς Χανιά – ∆αµάστα.
Όπως έγινε γνωστό, την πρωτοβουλία για τη συνάντηση την είχε ο κ. Μαρκογιαννάκης ο οποίος προσκάλεσε επίσης και τους υπόλοιπους επικεφαλής παρατάξεων στο δηµοτικό συµβούλιο Αποκόρωνα , οι οποίοι δεν µπόρεσαν να παρεβρεθούν.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ .Μαρκογιαννάκης αναφέρει: «Η ολοκλήρωση αυτού του σηµαντικού έργου είναι σίγουρα µια βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας και δεν µπορεί κανείς να το παραγνωρίσει. Την ίδια στιγµή η προστασία για το περιβάλλον και ειδικά για τα σπάνια οικοσυστήµατα της περιοχής δεν µπορεί να µείνει έξω από τη συζήτηση» Ο ίδιος προσθέτει πως «δεν µπορεί κανείς να αγνοεί τη φωνή της τοπικής κοινωνίας ειδικά όταν αυτή εκφράζεται µε οµόφωνες αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου».
Κουκιανάκης και Κουκλινός παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις της δηµοτικής Αρχής και του δηµοτικού συµβουλίου γύρω από την υπόθεση και δήλωσαν για ακόµα µια φορά ρητά και κατηγορηµατικά ότι σύσσωµο το ∆ηµοτικό Συµβούλιο και η τοπική κοινωνία είναι ενάντια στην κατασκευή υπέργειων πυλώνων.
Όπως ανέφεραν οι µόνες εναλλακτικές που µπορούν να συζητηθούν για το εν λόγω έργο είναι η υπογειοποίηση ή η πόντιση του καλωδίου στη θάλασσα.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης από µεριάς του τόνισε ότι: «Οι ανησυχίες της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων δεν πρέπει να αγνοηθούν. Το έργο είναι εξαιρετικά σηµαντικό για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού αλλά η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος είναι εξίσου σηµαντικά. Η δική µας δουλειά εποµένως είναι να εξαντλήσουµε τα περιθώρια ώστε να βρεθούν λύσεις, εφικτές και αποτελεσµατικές για την οικονοµία και το περιβάλλον. Γι’ αυτό τον λόγο κάνω συνεχείς συναντήσεις τόσο µε εκπροσώπους του Α∆ΜΗΕ όσο και µε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστηµονικών φορέων θεωρώντας την υπόθεση εξαιρετικής σηµασίας για τον Αποκόρωνα».

«ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ» ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟΥΡΗ Ο ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

Εν τω µεταξύ, µε νέο εγγραφό του, ο δήµαρχος Αποκορώνου Χαράλαµπος Κουκιανάκης απαντάει στον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, ζητώντας του να πάρει «µια ξεκάθαρη θέση».
Συγκεκριµένα, ο κ. Κουκιανάκης αναφέρει πως τα δύο σχεδιαζόµενα έργα (πυλώνες & ανεµογεννήτριες), η συζήτηση για τα οποία λαµβάνει χώρα το ίδιο χρονικό διάστηµα, «αφορούν σε πολύ καθοριστικές περιβαλλοντικές παρεµβάσεις στην περιοχή µας. Εποµένως, ευλόγως, οι ανησυχίες και οι προβληµατισµοί µας είναι αλληλένδετοι».
Ο δήµαρχος ρωτά τον αντιπεριφερειάρχη «τι εικόνα θα σχηµάτιζαν οι δηµότες του Αποκόρωνα µετά τη λαϊκή εξέγερση-συγκέντρωση στους Άγιους Πάντες, να συζητούµε για τις ανεµογεννήτριες, χωρίς στην ατζέντα να είναι το ζήτηµα της γραµµής µεταφοράς υψηλής τάσης (πυλώνες) και την ίδια µέρα το συγκεκριµένο θέµα (πυλώνες) να συζητείται στον ∆ήµο Χανίων;
∆εν αποτελεί υποβιβασµό της νοηµοσύνης των δηµοτών µου η µεταχείριση από εσάς του θέµατος των πυλώνων, όταν αφενός δεν ήσασταν παρών ούτε αυτοπροσώπως, ούτε δια µηνύµατος, ως αρµόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κατά τη συγκέντρωση στους Άγιους Πάντες;
Και αυτό δεν ενισχύεται από το γεγονός ότι στο έγγραφό σας ούτε καν προσδιορίζεται χρόνο επίσκεψης στον ∆ήµο Αποκορώνου για τους πυλώνες, ενώ την ίδια µέρα θα εξετάζατε ΜΟΝΟ το θέµα των ανεµογεννητριών;»
Επίσης ρωτά ο κ. Κουκιανάκης: «Ισχύει ότι όπως είπε δηµόσια και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Χανίων κος Καλογερής Νικόλαος για το θέµα των πυλώνων θα γνωµοδοτήσει το Περιφερειακό Συµβούλιο και όχι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της οποίας προΐσταστε; Αποφεύγει,δηλαδή, η Επιτροπή Περιβάλλοντος που είναι καθ’ύλην αρµόδια να γνωµοδοτήσει, δηλαδή να πάρει θέση για το θέµα των πυλώνων και θα αρκεστεί στην αυτοψία που θα κάνετε εσείς;
Πώς στηρίζετε την άποψή σας ότι το ζήτηµα του εάν το καλώδιο είναι εναέριο, υπόγειο ή υποθαλάσσιο δεν είναι αντικείµενο της Περιφέρειας Κρήτης αλλά του Α∆ΜΗΕ και της Κυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση ποιός είναι ο ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης;».
Ο κ. Κουκιανάκης εξηγεί στον κ. Ξυλούρη πως «οι πολίτες του Αποκόρωνα αναµένουν από εσάς να διατυπώσετε θέση ενάντια στους πυλώνες, στην υποβάθµιση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, λαµβάνοντας υπ’όψιν πολύ σοβαρά τα αιτήµατα της τοπικής κοινωνίας και την ανάγκη να διατηρηθεί το περιβάλλον της ρίζας των ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ ακέραιο, για την ανάπτυξη των εναλλακτικών µορφών τουρισµού που συντηρούν τα ορεινά χωριά µας».
Τέλος, ο δήµαρχος σηµειώνει στον αντιπεριφερειάρχη ότι «αντιπαρέρχοµαι τους χαρακτηρισµούς που µου αποδίδετε ως “Άσχετος και ∆όλιος” και σας καλώ να σταθείτε στο ύψος του αξιώµατός σας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Εµείς σας περιµένουµε στον Αποκόρωνα για να καταδείξουµε πολιτισµένα και µε επιχειρήµατα ότι το έργο αυτό δεν πρέπει να πραγµατοποιηθεί µε τον τρόπο που σχεδιάζεται, αλλά είτε µε υπογειοποίηση, είτε υποθαλάσσια στο σύνολό του».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΑΕΚ

Στο θέµα των πυλώνων αλλά και των ανεµογεννητριών αναφέρεται µε ανακοίνωσή της και η Ιστορική και Λαογραφικής Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ).
Όπως αναφέρει η ΙΛΑΕΚ, «ενώνει την φωνή της µε την φωνή όλης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και άλλων θεσµών και φορέων της Κρήτης και δηλώνει την αντίθεσή της απέναντι στις βιοµηχανικής κλίµακας εγκαταστάσεις ανεµογεννητριών-ΑΣΠΗΕ και πυλώνων υπερυψηλής τάσης του Α∆ΜΗΕ στο νησί».
Στη σχετική ανακοίνωση σηµειώνεται πως πυλώνες και ανεµογεννήτριες µαζί µε τα σύνοδα έργα «πληγώνουν και προκαλούν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό, ανθρωπογενές και πολιτιστικό περιβάλλον. Ιστορικά, λαογραφικά και αρχαιολογικά µνηµεία και τόποι και το περιβάλλον τους, καθώς και περιοχές natura πλήττονται άµεσα ή έµµεσα από την φαραωνική επέµβαση στο πεδινό και ορεινό τοπίο της Κρήτης. Ειδικά στην περιοχή των Χανίων προσβάλλεται το περιβάλλον αρχαιολογικών χώρων και µνηµείων στο Σέλινο, την Κίσαµο, τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά, µιτάτα και παραδοσιακές, κτηνοτροφικές δοµές στα Λευκά Όρη αλλά και τόποι που έχουν γίνει µάρτυρες ιστορικών γεγονότων και αγώνων για την ελευθερία στο νησί µας».

Η ΙΛΑΕΚ παρατηρεί πως «εναλλακτικές λύσεις, πολύ λιγότερο επεµβατικές υπάρχουν, όπως τα υπόγεια ή τα υποθαλάσσια δίκτυα. Αντί να προβάλλεται από τους ιθύνοντες ως εµπόδιο το οικονοµικό κόστος πρέπει πρωτίστως να αναλογιστούν τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει ο παρών σχεδιασµός στην υγεία των κατοίκων, την ποιότητα ζωής, το κρητικό τοπίο και τον πολιτισµό. ∆εν είναι δυνατόν να παρακολουθούµε άπραγοι την µετάλλαξη της Κρήτης. Ένα νησί αύταρκες, µια µικρή ήπειρος, καταστρέφεται µπροστά στα µάτια µας από τον υπερτουρισµό στις παραλίες και από τα µεγαλεπήβολα ενεργειακά έργα στους κάµπους και τα βουνά του. Οφείλουµε να αντισταθούµε. Είναι χρέος όλων µας απέναντι στους προγόνους και τους απογόνους µας».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα