Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Καθησυχαστική η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τα ευρήματα σε έργα στο κέντρο της πόλης

Αξιολογούνται με ταχείς ρυθμούς

Με μια μικρή τροποποίηση της κατεύθυνσης των δικτύων αναμένεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε με τη εύρεση αρχαίων στο ύψος της πλατείας 1866, στο έργο ανάπλασης των οδών Χατζ. Γιάνναρη- Σκαλίδη.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι εντοπίστηκε κτήριο, πιθανόν δημόσιο του 4ου π.χ. αιώνα κατά τις εκσκαφές που πραγματοποιούνταν για να περάσει το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ, ενώ πιο πίσω ακολουθεί άλλο συνεργείο για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Οι μηχανικοί δεν ανέμεναν αρχαιολογικά ευρήματα τόσο ψηλά, αν και στην πλατεία γενικά υπάρχουν στοιχεία για κτίσματα, ενώ πιο δυτικά τα συνεργεία αναμένεται να συναντήσουν τον Ενετικό αγωγό ύδρευσης της παλιάς πόλης.

«Περιμένουμε να δούμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδα και το σκάψιμο του ΔΕΔΔΗΕ, που ακολουθεί τη ΔΕΥΑΧ και ανασκάβει πιο βόρεια κοντά στο πεζοδρόμιο. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι πιο κοντά στο πεζοδρόμιο έχουμε επιχώσεις. Αν ισχύει αυτό, θα προχωρήσουμε σε μια μικρή τροποποίηση του χαντακιού της ΔΕΥΑΧ, ώστε να πλησιάσει πιο κοντά στο χαντάκι του ΔΕΔΔΗΕ» δήλωσε στα “Χ.ν.” η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κα Ελένη Παπαδοπούλου.

Μετά τον εντοπισμό των αρχαίων, ανέλαβαν δράση τα συνεργεία της Αρχαιολογίας, ενώ ο εργολάβος της ΔΕΥΑΧ μετέφερε τις εργασίες του στην πλατεία Χορτατσών.
Αναφορικά με τα ευρήματα η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε πως πρόκειται για «αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, σίγουρα τμήμα ενός κτηρίου, υπάρχει ένας ακόμα τοίχος που δεν ξέρουμε αν είναι του ίδιου κτηρίου ή έχουμε και ένα δεύτερο κτήριο. Το χαντάκι έχει στενό πλάτος και δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς την κάτοψη ενός κτηρίου. Σίγουρα όμως μιλάμε για τμήμα κτηρίου που επειδή είναι κτισμένο με μεγάλους λαξευμένους λίθους δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι ένα δημόσιο κτήριο και όχι μια οικεία. Τα κεραμικά ευρήματα (θραύσματα αγγείων) χρονολογούνται στον 4ο αιώνα πχ. χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε και μια πρωιμότερη φάση πιο κάτω αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα».

Πάντως για το συνεργείο της ΔΕΥΑΧ που εργάζεται στην πλατεία Χορτατσών (δυτικό τμήμα της Δημ. Αγοράς μπροστά στα ψαράδικα) εκτιμάτε πως αν προχωρήσει σε βαθύ σκάψιμο τότε θα βρει και εκεί τμήμα του νότιου ενετικού τείχους της παλιάς πόλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα