Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Καταστροφικές βροχές για τα αμπέλια στην Αν. Κρήτη

Άμεσα ξεκινάει από τον ΕΛΓΑ η καταγραφή των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές μας από τις έντονες βροχοπτώσεις της Πέμπτηςστο νησί και ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματά του, ενώ παράλληλα ενημερώνεται σχετικά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια από τις βροχοπτώσεις, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε χθες νωρίς το πρωί με την διοίκηση της ομάδας Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και την συμμετοχή του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν: ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Αντιπρόεδρος Μύρων Χιλιετζάκης, ο Γραμματέας Γιώργος Στειακάκης, και ο καλλιεργητής «υπέρ-φρούτων» Μπάμπης Φραγκιαδάκης. Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η αυτοψία των κλιμακίων του ΕΛΓΑ να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Εκτακτο δελτίο από το Κέντρο Προστασίας Φυτών Λόγω των καιρικών φαινομένων, έκτακτο δελτίο για τις ασθένειες του αμπελιού εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Όπως εξηγεί το δελτίο, η πρόσφατη καιρική αστάθεια είχε έντονο τοπικό χαρακτήρα και έδωσε βροχές μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης και ύψους καθώς και μεγάλης διάρκειας διυγράνσεις (ενδεικτικά ο σταθμός Αρχανών κατέγραψε 7,8 mm βροχής και 15 συνεχόμενες ώρες διύγρανσης και ο σταθμός της Βόνης 32,4 mm και 17 ώρες διύγρανσης). Αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που σημειώθηκαν αντίστοιχες καιρικές συνθήκες πιθανώς να εμφανίσουν συμπτώματα βοτρύτη και όξινης σήψης. Ο βαθμός προσβολής εξαρτάται από την ποικιλία, το στάδιο, τις καλλιεργητικές τεχνικές και το χρόνο που τα σταφύλια έμειναν βρεγμένα. Πρόκειται για ασθένειες δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες. Οι οδηγίες που δίνει το Κέντρο είναι οι εξής: •Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι μεγάλης σημασίας και απόδοσης. Η ζώνη σταφυλιών να είναι εντελώς ελεύθερη ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους. •Σε αμπέλια που εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως συμβαίνει σε 48 ώρες) να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με μυκητοκτόνα που ενδείκνυνται αυτήν την περίοδο (μικρής υπολειμματικής διάρκειας). •Όπου εμφανιστεί δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού) να καταπολεμηθεί με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο. •Στα οινοποιήσιμα να ελεγχθεί η επίδραση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη ζύμωση του γλεύκους, σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωργικούς σύμβουλους και τα οινοποιεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα