Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Κακοποιοί” ήρωες!

Η ιστορία του Ρομπέν των Δασών γοητεύει διαχρονικά. Ο ήρωας που κλέβει από τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς αποτελεί, και δίκαια, χαρακτήρα ορόσημο.

Είναι ο «παράνομος» που κάνει όλα όσα ένας απλός άνθρωπος θα ήθελε –κατά βάθος- να κάνει. Και θυσιάζεται για έναν ευγενή, ανώτερο σκοπό. Αυτό, αποτελεί και το υλικό για να δημιουργηθούν οι θρύλοι. Στην ιστορία υπήρξαν άνθρωποι που δεν δίστασαν να εξεγερθούν απέναντι στην εξουσία, για χάρη των αδυνάτων. Σήμερα θα δούμε παρέα τις ιστορίες «εγκληματιών» που παρά τα «εγκλήματά» τους, κέρδισαν τον σεβασμό και τις καρδιές του λαού.

Attila Ambrus

Το 1988, ένας νεαρός άνδρας ονόματι Attila Ambrus διέσχισε παράνομα τα ρουμανικά σύνορα και πέρασε στην Ουγγαρία. Για να τα καταφέρει, είχε πιαστεί καθ΄όλη τη διαδρομή, κάτω από ένα φορτηγό τρένο. Ο Ambrus καταζητούνταν από τις ρουμανικές αρχές για τη διάπραξη σειράς μικροεγκλημάτων από την εποχή που ήταν παιδί ακόμα. Μόλις έφτασε στην Ουγγαρία ζήτησε πολιτικό άσυλο και υπηκοότητα. Άρχισε να βγάζει τα προς το ζην κάνοντας διάφορες δουλειές, νόμιμες και παράνομες. Ήταν από τυμβωρύχος μέχρι επαγγελματίας παίκτης χόκεϊ (!) Μεταξύ 1993 και 1999, ο Ambrus διέπραξε 29 ληστείες τραπεζών, ταχυδρομείων και ταξιδιωτικών γραφείων. Οι Ούγγροι επευφημούσαν τις ενέργειές του και τον ονόμασαν «Ούγγρο Ρομπέν των Δασών» παρόλο που δεν μοίραζε την κλεμμένη περιουσία του στους φτωχούς. Επειδή είχε μια εντυπωσιακή γοητεία, ήταν πάντοτε καλοντυμένος, ποτέ δεν σκότωσε κανέναν και ήταν πολύ ευγενικός με τους ταμίες και τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους του έδωσαν και έναν άλλο τίτλο: «The Gentleman Bandit». Τον έλεγαν επίσης «ο κλέφτης του ουίσκι», γιατί συνήθιζε να πίνει ουίσκι σε μπαρ, κοντά στο σημείο που αργότερα θα έκλεβε. Το 1999 συνελήφθη, αλλά δραπέτευσε λίγο μετά. Τελικά, συνελήφθη ξανά και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 2012, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος αφού είχε εκτίσει την ποινή του.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/NZlC_LbY1oE

Τζον Ντίλινγκερ


Ο Τζον Ντίλινγκερ θεωρούνταν σύγχρονος Ρομπέν των Δασών τη δεκαετία του 1930. Παρότι συμμετείχε σε εγκληματικές δραστηριότητες από παιδί (!) έκλεψε την πρώτη του τράπεζα στην ηλικία των ‘30. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, η τίμια εργασία πλήρωνε «ψίχουλα» και η συμμορία του Ντίλιγκερ δεν… συμφωνούσε με αυτό. Ετσι στράφηκαν στις ληστείες τραπεζών. Ο Ντίλιγκερ συνελήφθη μετά από ληστεία το 1933. Απέδρασε κινηματογραφικά και έγινε «λαϊκος ήρωας». Η συμμορία Ντίλιγκερ έδινε μερικά από τα χρήματα που έκλεβε στους φτωχούς. Δεν ήταν πολλά, αλλά ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να μην μιλήσουν οι μάρτυρες στην αστυνομία. Χαρακτηρίστηκε από την Αστυνομία ως Δημόσιος Κίνδυνος Νο1 (σ.σ: Public Enemy #1) και έτσι η συμμορία σιγά σιγά πέρναγε στα όρια του θρύλου. Εκείνη την εποχή, το D.O.I (σ.σ: ήταν το Τμήμα Ερευνών που αργότερα μετονομάστηκε σε FBI) άρχισε να προβάλλει στους κινηματογράφους, ταινιάκια που έλεγαν ότι η Συμμορία καταζητούνταν από την Αστυνομία. Προς τεράστια απογοήτευση των αστυνομικών το κοινό ζητωκραύγαζε στη θέα της Συμμορίας που λήστευε την τράπεζα και αποδοκίμαζαν τους ειδικούς πράκτορες της D.O.I. Ένα χρόνο μετά την πρώτη μεγάλη ληστεία τράπεζας, ο Ντίλιγκερ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς της D.O.I. μπροστά από το Biograph Theatre στο Σικάγο. Ο θάνατός του, έκανε τον απλό λαό να τον συμπαθήσει ακόμα περισσότερο. Από τους περισσότερους, θεωρείται ακόμη ένας ήρωας που τα έβαλε με το κατεστημένο και –έστω και για λίγο- κατάφερε να νικήσει.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/5opep3CDKiw

Ralph “Bucky” Phillips

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2006, ο «Μπάκι» ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που έμπαιναν ταυτόχρονα στη λίστα των δέκα πλέον επικίνδυνων καταζητούμενων φυγάδων του FBI και στον κατάλογο των 15 πιο επικίνδυνων καταζητούμενων της υπηρεσίας Marshal Service των ΗΠΑ. Την επόμενη μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2006, συνελήφθη! Ενώ βρισκόταν στη φυλακή Eerie County, τον Απρίλιο του 2006, ο Phillips δραπέτευσε. Διέφευγε από τις 6 Απριλίου μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του πολύμηνου ανθρωποκυνηγητού, ο Φίλιπς πέτυχε να χαρακτηριστεί «λαϊκός ήρωας». Οι τοπικές επιχειρήσεις άρχισαν να πωλούν μπλουζάκια που έγραφαν «Bucky», «Where’s Bucky» και “Run Bucky, Run!”, ενώ τοπικό εστιατόριο σέρβιρε “Bucky Burger” on the go (σ.σ: για πακέτο). Το καλοκαίρι του 2006, σε επεισόδιο με αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, πυροβόλησε. Ένας από τους αστυνομικούς σκοτώθηκε και ο άντρας συνελήφθη. Στις 29 Νοεμβρίου 2006, ο Ralph “Bucky” Phillips ομολόγησε την ενοχή του για πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας. Από τότε εκτίει τη (βαριά) ποινή του στο Upstate Correctional Facility στο Malone, NY.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/M0KSB4Inyl4

Billy Miner


O Έζρα Άλεν Μάινερ γεννήθηκε γύρω στο το 1847 στο Κεντάκι, και έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «Ο Ευγενής Ληστής» (σ.σ The Gentleman Robber) για την ασυνήθιστη ευγένεια του ενόσω λήστευε άμαξες. Λέγεται επίσης ότι ήταν ο εμπνευστής της φράσης «ψηλά τα χέρια!» Συνελήφθη και φυλακίστηκε πολλές φορές. Το 1881, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση στην Καλιφόρνια. Έμεινε πίσω από τα κάγκελα για 21 χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος το 1902. Τότε, άρχισε να ληστεύει τρένα αφού οι άμαξες είχαν πλέον εξαφανιστεί. Ο θρύλος αναφέρει ότι είχε δώσει εντολή στους άντρες του να μην σκοτώσουν ποτέ κανέναν κατά τη διάρκεια των ληστειών, ακόμα κι αν έπρεπε να αμυνθούν. Λέγεται μάλιστα ότι κάποια στιγμή, χρησιμοποίησε τα παράνομα κέρδη του για να εξοφλήσει το στεγαστικό δάνειο μιας χήρας και στη συνέχεια έκλεψε τα χρήματα από την τράπεζα. Επί δεκαοκτώ μήνες χρησιμοποιούσε το όνομα George Edwards και είχε διαφύγει στην καναδική πόλη Kamloops. Ήταν δημοφιλής στην πόλη και ουδέποτε θεωρήθηκε ύποπτος εγκληματίας. Ωστόσο, οι αρχές δεν είχαν σταματήσει να αναζητούν τον Μάινερ. Κάποια στιγμή τον εντόπισαν, συνελήφθη και καταδικάστηκε. Η ιστορία λέει πως έκτοτε δραπέτευσε πολλές φορές, αλλά πάντα τον συνελάμβαναν ξανά, και λίγο μετά την τελευταία του σύλληψη, πέθανε στη φυλακή το 1913.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/6eXLTDjd3gA


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα