Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Η ειρωνεία ως… χιούμορ!

Ξέραμε ένα ΠΑΣΟΚ, από μετεξέλιξη του ΠΑΚ, που το έβαλε στην πολιτική ζωή ο Ανδρέας. Το πήρε ο μεταρρυθμιστής Σημίτης, για να το παραδώσει στον μοιραίο υιό Γιώργο και τελικά κατέληξε στον Βενιζέλο. Το κλίμα δεν ήταν στρωμένο με χαλιά και ροδοπέταλλα όμως πίστεψε, ότι θα γινόταν αντάξιος μηχανοδηγός του “συρμού”. Υπερέβαλλε των ικανοτήτων του και αυτό φάνηκε εκ του ότι οδήγησε το κόμμα, από λανθασμένες στρατηγικές κινήσεις σε ένα κοινοβουλευτικό κενό.
Το Κίνημα δεν είναι πια αυτό που νομίζει ο αρχηγός του, ο οποίος με τους σχοινοτενείς πολιτικούς λόγους του και τις ωραίες φράσεις σε λάθος κατευθύνσεις, το έχει κάνει χειρότερο, απ’ όσο θα μπορούσε να το καταστήσει κάποιος απλός μικρός βουλευτής χωρίς τη βαρύτητα, που έχει ένας συνταγματολόγος καθηγητής.
Ο “τρισυπόστατος” κ. Βενιζέλος, αρχηγός κόμματος, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, βρέθηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Κάλεσε εκεί τους Έλληνες ανταποκριτές, όπου του ετέθη το ερώτημα, κατά πόσον θα μπορούσε ο κ. Στουρνάρας, να είναι ο Ελληνας, που θα αντικαθιστούσε την επίτροπο κα Δαμανάκη στην Ε.Ε., όταν λήξει η θητεία της.
Ο κ. Βενιζέλος εγκαταλείποντας την τόσο προσφιλή φλυαρία του για πολλά θέματα που ικανοποιεί προσωπικές του φιλοδοξίες, απάντησε χωρίς περιστροφές ότι: «Ο Γ. Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος και γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο, τα όσα περνά ο ελληνικός λαός, τον οποίον συμπονά. Άλλωστε έχει και τη μητέρα του, με χαμηλή σύνταξη και γνωρίζει την πραγματικότητα». (ΕΘΝΟΣ.gr).
Κανείς δεν αμφισβητεί, ότι οι Ελληνες αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες. Όμως οι δηλώσεις αυτές είναι αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα και ο κ. Βενιζέλος μπορεί να χαρακτηρισθεί για έλλειψη ευαισθησίας. Κανείς δεν θα πει, ότι η φράση του δεν περιέχει καραμπινάτη ειρωνεία και σκεπτικό χαρακτήρα. Ούτε διασκεδάζεται με τη δικαιολογία του χιούμορ. «Ερχεται να επιβεβαιώσει τον σαρκασμό του αναφερόμενος στο, ότι ο υπουργός έκανε λόγο για τη χαμηλή σύνταξη, που παίρνει η μητέρα του». Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχολιάζοντας την εγωπάθεια και την αλαζονεία του Βενιζέλου έλεγε το 1995: «Αυτός απορεί που… ακόμα δεν έχει κυβερνήσει τη χώρα».
Ο ίδιος στερείται διπλωματικών ικανοτήτων. Οι ομιλίες του δεν χαϊδεύουν τα αυτιά των αντιθέτων του. Οι δηλώσεις του, ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι ανοίκειες. Δεν λέγονται επισήμως. Σε περιορισμένο κύκλο ίσως, οπότε θα μπορούσε να είχε αυξημένο χιουμοριστικό ύφος. Τώρα η κόντρα μπορεί να θεωρηθεί προσωπικού χαρακτήρα, πράγμα που δημιουργεί θέμα για τον κ. Στουρνάρα, αλλά και για τον ίδιο. Αντιπρόεδρος είναι και αν του κάνει ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός οικονομικων, δεν προσπαθεί να τον αποδομήσει, αν όχι, τον διώχνει. Ακόμη και αν υπάρχει κάτι μεταξύ των δύο ανδρών, δεν μπορεί να εκφράζεται με ανοίκεια μισόλογα.
Προφανώς οι ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες και ο Τύπος εδώ δεν θα μπορέσουν, να δικαιολογήσουν αυτήν την επίθεση εναντίον του κ. Στουρνάρα, ο οποίος σε συγκυριακές στιγμές επιστρατεύει κάθε του προσπάθεια, να διαπραγματευθεί με την Τρόϊκα. Ισως να δημιουργήσει και ενδοκυβερνητική κρίση, τώρα που ο κ. Σαμαράς προετοιμάζεται για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε..
Απ’ το Μ. Μαξίμου δεν σχολίασαν το γεγονός. Τον χρειάζονται τον Βενιζέλο. Από την Χ. Τρικούπη, όμως, αρκέστηκαν να εξηγήσουν, ότι τα όσα είπε δεν συνιστούν επίσημες δηλώσεις. Μπορεί να παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του που πήγε στο εξωτερικό να κάνει χιούμορ. Πάντως εμείς χωρίς να χωρατεύουμε λέμε ότι του λείπουν οι στοιχειώδεις γνώσεις της διπλωματίας και η ευαισθησία της σοβαρότητας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες