Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Ιγμα, η Ανατολή

» Ενα ταξίδι στην προϊστορία
Ζούμε σ’ έναν κόσμο που όλο και τον μικραίνει η έλλειψη της ιδέας ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια και ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους και πρέπει να αναζητήσουμε “τον άνθρωπο” όπου κι αν βρίσκεται. Αυτό είναι το μήνυμα που προτάσσει η συγγραφέας της εισαγωγής στο βιβλίο της με τον ανωτέρω τίτλο. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Ίγμα, που έζησε πριν 65.000 χρόνια επιβεβαιώνει το ρητό «ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος η» στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί η άποψη στους ισχυρούς της γης και όχι μόνο «homo homini lupus est», ο άνθρωπος διά τον άνθρωπο είναι λύκος. Οι άνθρωποι της εποχής του μυθιστορήματος, της φυλής των Νεάντερταλ, αποτύπωναν σημαντικές στιγμές της ζωής τους πάνω στους βράχους για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι επόμενες γενιές, γιατί πίστευαν ότι οι απόγονοι έπρεπε να ξέρουν την ιστορία της φυλής για να την αγαπήσουν περισσότερο και να είναι έτοιμοι να την υπερασπιστούν σε κάθε κίνδυνο.
Η Ίγμα γεννήθηκε την ώρα που ξυπνούσε το Μεγάλο φως μια χειμωνιάτικη νύκτα. Πήρε το όνομα Ίγμ που σημαίνει Ανατολή. Η μητέρα της έβλεπε ότι ήταν έξυπνη και ξεχωριστή, με τόλμη στην καρδιά, με συνετό μυαλό. Η ιστορία της, η οποία με την παρατηρητικότητα, τη φαντασία, τον αλτρουισμό και την τόλμη κατόρθωσε να φέρει την ελπίδα στη βασανιστική κοινότητά της, έχοντας στο πλευρό της τον αγαπημένο της φίλο Σά-γιου και το σκυλάκι της Γκούλι.
Θέλω ίσον δύναμαι, μπορώ, ανυπέρβλητη η δύναμη της θέλησης της Ιγμα, αγωνιώδεις οι περιπέτειες της φυλής των Νεάντερταλ και της Ιγμα. Αν όλα ήταν όπως τα θέλαμε, δεν θα υπήρχε λόγος να αγωνιζόμαστε.
Η με πολλές γνώσεις, πολυτάλαντη, χαρισματική, χαριτωμένη και προικισμένη, συνταξιούχος συνάδελφος, σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Αγγέλα Μάλμου έχει αφήσει τα χνάρια της στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και όχι μόνον.
Η δύναμη της θέλησής της είναι μεγάλη και συνεχίζει την προσφορά της στην κοινωνία από την οποία απολαμβάνει βραβεία, επαίνους και μεγάλη εκτίμηση.
Σε ευχαριστώ για την ευχάριστη ανάπαυλα, όπως μου γράφεις στην αφιέρωσή σου, που μου χάρισες με τη μονορούφι μελέτη του βιβλίου σου, μέσα από τις 247 σελίδες του και τις σαράντα μία ενότητές του, από το πρωινό ξύπνημα μέχρι τη φιλοξενία.
Μπράβο Αγγελα. Συνέχισε.
*δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα