Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας, στο επίκεντρο συνάντησης ΠΝΟ-ΣΕΕΝ

Το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας και των διεθνών γραμμών, εξετάστηκε σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με τη Διοίκηση της ΠΝΟ.

Η προηγούμενη σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2016 μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν για ένα έτος και προέβλεπε μηδενικές αυξήσεις.

Στελέχη των ακτοπλόων ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ότι ακούστηκαν όλα τα αιτήματα της ναυτεργασίας, ενώ για το θέμα των συμβάσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση έως το τέλος του μήνα.

Από την πλευρά τους, στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων έθεσαν στο ΣΕΕΝ το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού εργασίας των ναυτικών στα πλοία, ενώ ανέφεραν ότι σε πολλές περιπτώσεις, εταιρείες δεν καταβάλουν αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση. Για την υπερεργασία των ναυτικών τονίστηκε ότι είναι ένα θέμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών, αλλά και των ίδιων των ναυτικών. Τέθηκε επίσης το θέμα αλλαγής του νόμου αναφορικά με την επάνδρωση των πλοίων στις διεθνείς γραμμές.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) σημείωσε ότι «το φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας, η αντικανονικότητα στις συνθέσεις των πλοίων (επάνδρωση), τα επιβαρυμένα δρομολόγια διαμορφώνουν αφόρητες και άθλιες συνθήκες εργασίας για τους ναυτεργάτες».

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών δεν μπορούν να καθορίζονται με βάση την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες