Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ

Η κρίση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων απασχόλησεν και πάλιν τελευταία τον κόσμον. Για αρκετές μέρες κόλαση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επέφερε πολλούς νεκρούς και καταστροφές αλλά επίσης και πολιτικούς τριγμούς στον Ισραήλ. Μετά την ανακωχή η θέση του κ. Νετανιάχου άρχισε να σειέται. Δώδεκα χρόνια εξουσίας φαινόταν να επηρέασαν την κατάσταση. Επίσης, ως γνωστόν ο κ. Νετανιάχου κατηγορείται για αδικήματα διαφθοράς καθώς και μέλη της οικογένειας του. Ενώ επιστεύετο ότι η κρίση θα ωφελούσε τον κ. Νετανιάχου φαίνεται ότι τον έβλαψεν.

Ποιό είναι το επακόλουθο σχήμα; Ασφαλώς όχι κάτι ποιο απλό ή εύκολο να διαχειριστεί κάποιος. Πράγματι φαίνεται ότι για να διαδεχθούν τον Νετανιάχου εχρειάσθη ένας συνασπισμός οκτώ κομμάτων με αρχιτέκτονα τον κ. Lapid αρχηγό του Yesh Atid κόμματος και στον οποίο συνασπισμόν ανήκουν κόμματα διαφόρων αποχρώσεων. Η συμφωνία είναι είναι να αναλάβει σαν πρωθυπουργός ο κ. Bennett του Yamina κόμματος και στο 2023 να το διαδεχθεί ο κ. Lapid. Ο κ. Bennett που ήταν από τους βοηθούς του κ. Νετανιάχου είναι επίσης της δεξιάς όπως ο πρώην αρχηγός του και πολύ πιο νέος από αυτόν.

Εάν αυτή η εξέλιξη με πρωθυπουργό τον κ. Bennett πραγματοποιηθεί τότε ο νέος αρχηγός θα έχει πρώτα να επιβληθεί στο συνασπισμό του που αποτελείται από κόμματα που εκτείνονται από την αριστερά στη δεξιά και μετά επίσης να αντιμετωπίσει τη δύσκολη εξωτερική κατάσταση. Παρόλο ότι ο κ. Bennett είναι ίσως της άκρας δεξιάς εν τούτοις οι συνέταιροι του δεν θα τον αφήσουν να ακολουθήσει ακραία πολιτική. Και ας μην ξεχνούμε τον κεντρώο κ. Lapid ο οποίος αναμένει να πάρει την εξουσία το 2023.

Όσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με την νέα Αμερικανική Κυβέρνηση του κ. Biden, η νέα ομάδα θα προσπαθήσει να προσεταιρισθεί τον Αμερικανόν προεδρον και επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ισχυρή αμερικανο-εβραικήν κοινότητα. Θα προσπαθήσουν επίσης να προσεγγίσουν τους Δημοκρατικούς και να διατηρήσουν τις φιλικές σχέσεις που είχεν ο κ. Νετανιάχου με τους Ρεπουμπλικάνους.

Σχετικά με τις σχέσεις της νέας ηγεσίας με τους Παλαιστινίους η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη καθ’ ότι, όπως ελέχθη πιο πάνω, τα οκτώ κόμματα του συνασπισμού έχουν διάφορες απόψεις.

Σχετικά με τις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν η νέα ηγεσία φαίνεται να προσπαθεί να ακολουθήσει τις Αμερικανικές πρωτοβουλίες

Ο,τιδήποτε και αν γίνει και αν ο συνασπισμός παραμείνει ως έχει ο κ. Biden θα έχει ένα πιο εύκολο έργο συνεννόησης με τη νέα Ισραηλινή ηγεσία. Ο χρόνος θα δείξει τα υπόλοιπα καθώς βέβαια και ο κ. Νετανιάχου.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα