Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Η νέα Μονάδα Ρομποτικής του «Αθηνά» θα εξειδικεύεται στην ιατρική ακριβείας

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ιδρύει Μονάδα Ρομποτικής, ενώ παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για την αγορά νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις δομές του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η νέα Μονάδα Ρομποτικής του «ΑΘΗΝΑ» στοχεύει στην ανάπτυξη ρομποτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της πολιτείας, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας. Θα εξειδικεύεται σε διάφορους θεματικούς τομείς αιχμής, όπως είναι η ιατρική ακριβείας, η αγροδιατροφή, τα drones και οι υπηρεσίες βιομηχανικής παραγωγής.

Στο νέο κτίριο του «Αθηνά» θα συστεγάζονται όλα τα Ινστιτούτα, η Μονάδα Ρομποτικής και το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε για το θέμα: «Με συγκεκριμένα έργα και δράσεις, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να διαμορφώσουμε το περιβάλλον εκείνο, ώστε τα λαμπρά μυαλά της Ελλάδας να ανθίσουν και να μεγαλουργήσουν στον τόπο μας. Η έρευνα και η καινοτομία είναι πολλαπλασιαστές αξίας στην οικονομία, με εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και ιδίως στις νέες και τους νέους επιστήμονες. Υπ’ αυτήν την έννοια, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι η πιο αποτελεσματική επένδυση σ’ ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Το νέο κτίριο και οι δομές εξειδίκευσης στην ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», προορίζονται για την ενίσχυση, υποστήριξη και την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας. Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε θέση πρωταγωνιστή στην έρευνα και την καινοτομία. Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Γιάννης Εµίρης επεσήμανε: «Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στη χώρα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών και μεταφοράς τεχνολογίας σε ποικίλους τομείς, όπως οι γλωσσικές τεχνολογίες, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός πολιτισμός και η κυβερνοασφάλεια.

Διατηρώντας μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική, το “Αθηνά” βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο νέων εξελίξεων με σημαντικότερες την ίδρυση της Μονάδας «Αρχιμήδης» στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, και της Μονάδας Ρομποτικής, αμφότερες χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Οι νέες Μονάδες συμπληρώνουν πολύπλευρα τα πεδία όπου το “Αθηνά” ήδη πρωτοστατεί και ανοίγουν νέους ορίζοντες για δράσεις με αντίκτυπο στην κοινωνία, από την εξόρυξη γνώσης και τη λήψη αποφάσεων μέχρι τα αυτόνομα οχήματα, την ιατρική ρομποτική και την έξυπνη γεωργία. Η επέκταση των δραστηριοτήτων μας βασίζεται στο κτιριακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ και θα αναβαθμίσει τις υποδομές του “Αθηνά” στην Αθήνα, την Πάτρα και την Ξάνθη

Χρηματοδότηση

Αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ξεκινά το επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την αγορά και την ανακατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου, ιδιόκτητου κτηρίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Υπενθυμίζεται, πως για το κτήριο που βρίσκεται σήμερα το Ερευνητικό Κέντρο, καταβάλλεται ενοίκιο.

Η συνολική επένδυση, για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών και την προμήθεια νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού και τεχνολογικού εξοπλισμού στο «Αθηνά», ανέρχεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.

Βασικές πηγές χρηματοδότησης είναι:

– Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το κτιριακό έργο του «Αθηνά» αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, για την δημιουργία του Κέντρου «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» το ποσό που καταβάλλεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται περίπου στα 19 εκατ. ευρώ, ενώ για την Μονάδα Ρομποτικής περίπου στα 3,7 εκατ. ευρώ.

– Επιπρόσθετα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η επιπλέον χρηματοδότηση 8,7 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του νέου κτιρίου.

– Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επίσης θα χρηματοδοτήσει το κατασκευαστικό έργο, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Μεγάλη η κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο στον Πλακιά (φωτ.)

Ο Πλακιάς και ο Παλίγκρεμνος υποδέχονται ανθρώπους από όλη την Κρήτη, αλλά και τουρίστες που δίνουν το παρών στην κινητοποίηση που διοργανώνει η “Κίνηση...

Πολυτελής θαλαμηγός στο λιμάνι της Σούδας

Προορισμό για πολυτελείς θαλαμηγούς φαίνεται πως αποτελούν τις τελευταίες μέρες τα Χανιά. Μετά το εντυπωσιακό γιοτ Al Waab που ανήκει σε εκατομμυριούχο από το Κατάρ...

Ρεκόρ Γκίνες για την Κρήτη με … 32.000 “λυχναράκια”

Μία γευστική εκδοχή της Κρήτης φτιαγμένη από 32.000 “λυχναράκια” στήθηκε σήμερα στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου! Με πρωτοβουλία ιδιωτικού ΙΕΚ και με τη συμμετοχή πλήθους...

Γεύσεις της Κρήτης ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσα από το βιβλίο της Ελ. Αλιφιεράκη

Το βιβλίο Ελευθερίας Αλιφιεράκη «Ελληνική κουζίνα με άρωμα Κρήτης», που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην ελληνική και κρητική γαστρονομία, παρουσιάστηκε το Σάββατο στο θέατρο “Μίκης...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα