Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Σχολείο μας

11ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

Καλοί μου φίλοι, Καλό Σαββατοκύριακο!
Οταν οι Δάσκαλοι, οι σημερινοί Δάσκαλοι επιμένουν να διδάσκουν, και εν μέσω κορωνοϊού, το “ΕΜΕΙΣ” του Μακρυγιάννη… Οταν οι “Αόρατοι Ήρωες” γίνονται “ορατοί” και χορεύουν μαζί με τα σημερινά Κρητικόπουλα πεντοζάλη… Όταν το “εμείς” του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων τιμά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο τους Ήρωες του 1821…
Οταν η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέπτεται το 11ο Δημ. Σχ. Χανίων και εκδηλώνει τον ενθουσιασμό της για τον τρόπο εορτασμού του 1821…
Πάντα ψηλά τη σημαία της Δασκαλοσύνης, καλοί μου συνάδελφοι του 11ου Δημ. Σχολείου!
Σας χαιρετώ με αγάπη!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Σημείωση: Ενα μέρος απ’ το υλικό που μου έστειλε η και καλή μου φίλη, γνωστή τοις πάσι Δ/ντρια του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων, Μαρία Κληματσάκη…

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη επισκέφτηκε το σχολείο μας με αφορμή την πρόταση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή, όπου κατέχει τη θέση της Προέδρου, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.. Η δική μας πρόταση, που αφορά στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “ΑΟΡΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ” υποβλήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή από τον Δήμο Χανίων (κ. Γιάννη Γιαννακάκη) και την Περιφέρεια Κρήτης(κ. Σοφία Μαλανδράκη). Ξεκινήσαμε έχοντας σαν αφόρμηση τη Χάρτα του Ρήγα. Μέσα από τον διαδραστικό πίνακα αναζήτησαν οι μαθητές-τριες τον χάρτη της όμορφης πόλης μας και εντόπισαν σημεία αναφοράς, που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Έψαξαν ονομασίες δρόμων, ακτές, πλατείες και μνημεία, που πήραν το όνομά τους από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην αναζήτηση ιστορικών πηγών και μαρτυριών, για να τους γνωρίσουν καλύτερα. Επισκεφτήκαμε και τη φιλόξενη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, που είναι θησαυρός γνώσεων. Περπατώντας στα σημεία αναφοράς που επιλέξαμε, αρχίσαμε να ξετυλίγουμε το νήμα της αναζήτησης των “ΑΟΡΑΤΩΝ ΗΡΩΩΝ” της Ελληνικής Επανάστασης. Τελικά ήταν όλοι τόσο κοντά μας… αλλά και τόσο ξεχασμένοι! {…] Η θεατρολόγος μας κ. Σοφία Κάσσαρη που έγραψε το σενάριο και ασχολήθηκε με την παραγωγή της ταινίας. Το μοντάζ έκανε η εκπαιδευτικός, κ. Φωτεινή Δημοπούλου. Πολύτιμοι βοηθοί οι δασκάλες της Δ2 τάξης κ. Μαρία Γοναλάκη και κ. Αντωνία Κοντορινάκη. Πρωταγωνιστές όλοι οι μαθητές-τριες της Δ2 τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Την ταινία μπορείτε να βρείτε στο You Tube:

(Από το 11ο Δημ. Σχ. Χανίων)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΡΑΤΟΙ

[…] Ιδιαίτερη νότα έδωσε η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Χανίων, με ομάδα καθηγητών και μαθητών, που καλωσόρισαν την Πρόεδρο με μαντινάδες και τραγούδια, καθώς και η χορωδία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης, που με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Αλκυόνης Μαλεκάκη, μας ξεσήκωσαν με τα όμορφα ακούσματα. Μαθητές-τριες της Δ΄τάξης απήγγειλαν στίχους που έγραψε, τιμής ένεκεν, η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Μπούρα.
Το πιο δυνατό χειροκρότημα κέρδισε ο Χορευτικός Όμιλος “ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ” του κ. Κώστα Μπούτζουκα, που με τους υπέροχους χορευτές του ξεσήκωσε τους πάντες, ακόμα και την ίδια την Πρόεδρο, που μας έδειξε τις χορευτικές της ικανότητες. Η κ. Λαμπρινή Μποβιάτσου της πρόσφερε μια όμορφη σκιτσογραφία με θέμα “Η ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ… ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ”, ενώ η κ. Χρυσούλα και ο κ. Αντώνης Συροκάκης (γονείς του σχολείου) της χάρισαν ένα υπέροχο κρητικό μαχαίρι. Η εκδήλωση τελείωσε με ένα κέρασμα με κρητικά εδέσματα που προσέφεραν οι γονείς του σχολείου .
Ολοι μιλούσαν για μια αέρινη, μη τυπική εκδήλωση, όπου μέσα από μαθητικές απαγγελίες, μουσική, χορό, οδηγηθήκαμε αβίαστα στο “ΕΜΕΙΣ” ,αφού η ΠΑΤΡΙΔΑ μας θέλει όλους ΜΑΖΙ, ενωμένους και αγαπημένους.Τα ευχαριστήρια -συγχαρητήρια μηνύματα που δεχτήκαμε πολλά, γι’ αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η Διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Κληματσάκη

[ …] Θεωρείστε ότι το Σχολείο μας, καθίσταται αρωγός στην εθνική αυτή προσπάθειά και διαδρομή σας, εμπράκτως με την υλοποίηση προγραμμάτων, καλλιεργώντας παιδαγωγικούς και διδακτικούς στόχους, υγιούς εθνικής συνείδησης και διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας μας!
Δύο αιώνες από τον Μεγάλο Αγώνα για την Ελευθερία και Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, παραμένουν άκρως επίκαιρα τα λόγια του Μακρυγιάννη: “…τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί…!”

(Από το καλωσόρισμα του δασκάλου Γιώργου Κανδαράκη εκ μέρους του Σχολείου)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΚΥΡΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

[…] Ευχαριστώ θερμά, για την εξαιρετική φιλοξενία στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, που θα μας μείνει αξέχαστη!
Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η συνεργασία δασκάλων και μαθητών, δημιούργησαν μια υπέροχη γιορτή, που τα είχε όλα: χορό, τραγούδι, αυθορμητισμό, ομαδικότητα, αγάπη για τη γνώση και την ιστορία του τόπου.
Οι «Αόρατοι Ήρωες», εκπαιδευτική δράση για να γνωρίσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές την άγνωστη ιστορία του τόπου μας, τους έδωσε τη δυνατότητα, μέσα από την εμπνευσμένη καθοδήγηση της θεατρολόγου και των δασκάλων τους, για ένα δημιουργικό και πρωτότυπο ταξίδι γνώσης.
Τα συγχαρητήριά μου, στους μαθητές της Δ2΄ Τάξης, για τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους «Αόρατοι Ήρωες», και μάλιστα σε καιρό καραντίνας. […]
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο σας.
Με εκτίμηση & φιλία,
Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Πρόεδρος Επιτροπής “Ελλάδα 2021”

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

Τα σύννεφα του ουρανού, της θάλασσας το κύμα
Η δίψα μας για λευτεριά είναι για μας πατρίδα.
Διακόσια χρόνια πέρασαν σαν αστραπή, σαν μπόρα
Το αίμα κι η θυσία τους των ηρώων μας τα δώρα.

Κολοκοτρώνης, Μπότσαρης, Μαντώ και Μπουμπουλίνα
Για μας γινήκαν πρότυπα, ταυτότητα, σφραγίδα.
Κρατάμε μέσα στην ψυχή σαν φυλαχτό κρυμμένα
Αυτά που μας διδάξατε, διαμάντια φυλαγμένα.

Το Δυο Χιλιάδες τέσσερα ήρθε η Ολυμπιάδα
Το φως του κόσμου άναψε και πάλι στην Ελλάδα!
Κι εμείς μικροί κι αν είμαστε, έχουμε μάθει ένα:
Αθάνατο ζει στις φλέβες μας το έπος του 21!
Γιώτα Μπούρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες