Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι “53+”

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του κόμματος (23/4/2018) ορισμένους ενόχλησε, άλλους προβλημάτισε και μερικοί βρήκαν την ευκαιρία με το πρόσχημα του παρατηρητή από τρίτη σκοπιά, να εκφράσουν τις απόψεις τους, ότι το αδιέξοδο, που είχαν δημιουργήσει οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, οδήγησε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο 3ο πρόγραμμα, το οποίο τώρα ολοκληρώνεται και πάμε για την έξοδο. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Καταφέραμε να πετύχουμε εκεί, που απέτυχαν οι τρεις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα… να ξαναδούμε μετά από οκτώ χρόνια την πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές». Ολες οι αξιώσεις των δανειστών και όσες εκκρεμότητες υπήρχαν, μπήκαν στο 3ο μνημόνιο. Αυτό έγινε με συνειδητή κυβερνητική επιλογή, να εφαρμοσθεί εσωτερική υποτίμηση διά της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Πρόωροι έως υπερβολικοί θεωρούνται οι πανηγυρισμοί για τη λήξη του 3ου μνημονίου και την “καθαρή έξοδο” μετά τον Αύγουστο. Διαφωνίες περί τούτου υπάρχουν εκτός απ’ την αντιπολίτευση και από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζονται επιφυλάξεις, κατά πόσον η έξοδος είναι “καθαρή”. Πρόκειται για ένα κρίσιμο χρονικό “ορόσημο” που όμως δεν θα οδηγήσει στην ανάκτηση της κυριαρχίας, διότι δεν μπορεί να ασκηθεί ανεξάρτητη οικ/κή πολιτική, αφού θα υφίσταται η αποικιοκρατικού χαρακτήρα επιτροπεία, έως εξοφλήσεως του 75% του συνολικού χρέους.
Στους “Financial Times” ο κ.Τσακαλώτος παραδέχθηκε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, αφού θα γίνεται κάθε τρεις μήνες ένα είδος αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας, κάτι που εξουδετερώνει τα περί “καθαρής εξόδου” του κ. Τσίπρα. Σε διήμερη διάσκεψη, που συνήλθε η ομάδα “53+”, κεντρικά στελέχη συζήτησαν τους όρους εξόδου τον Αύγουστο, τη σχέση του κόμματος με την προβληματισμένη κοινωνία, τη δυσλειτουργική συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, την “γκρίνια” ομάδας βουλευτών για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και την μείωση των συντάξεων από 1/1/2019.
Τη σκυτάλη για την κριτική, που ενοχλεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, πήρε ο κ. Ν. Φίλης. «Η απόκλιση», υποστήριξε, «μεγαλώνει ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν τέθηκε με την δέουσα σοβαρότητα το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Σ’ αυτή την περίοδο και με την εφαρμογή των τριών μνημονίων υπάρχει ανάγκη επιστημονικής θεώρησης. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο, η ρύθμιση του χρέους να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο τις κοινωνικές ανισότητες.
Δυστυχώς η “επιστημονική θεώρηση” κατά τον κ. Φίλη έχει εκφραστεί. Η μείωση μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, το χαμήλωμα του κόστους παραγωγής κ.ά., έγιναν για τα εργασιακά. Γίναμε οι Ελληνες πειραματόζωα, να πετύχει πάση θυσία το πείραμα, για να εφαρμόσουν τη συνταγή σ’ όλο τον κόσμο. Να γυρίσουμε στον 18ο αιώνα, τότε που τα εργασιακά υποστήριζαν μόνο τους πλουσίους.
Ατυχής συγκυρία τώρα, που συμβαίνουν αυτά, να έχουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς του 1886, όπου στο Σικάγο εξεγέρθησαν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μια κορυφαία στιγμή της εργατικής τάξης, που είχε θετικά αποτελέσματα υπέρ αυτής, τα οποία μετά 132 χρόνια υποσκάπτονται.
Το σχέδιο είναι καλά μελετημένο με τις μνημονιακές πολιτικές, που το εφάρμοσαν αφού εξασφάλισαν κυβερνήσεις με τις λιγότερες αντιστάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα