Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γνωριμία με τη μινωική κουζίνα (video)

■ Με τη συμμετοχή του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας

Μια γνωριμία με τον Μινωικό πολιτισμό μέσα από την… κουζίνα των αρχαίων προγόνων μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές από έξι διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus που διοργανώνει το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας.

Παιδιά από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Λιθουανία και την Τουρκία γνώρισαν τον Μινωικό πολιτισμό μέσα από τις επισκέψεις τους στην Κνωσό και στον αρχαιολογικό χώρο των Φαλασάρνων, όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Ελπίδα Χατζηδάκη.

(Από αριστερά) Οι μαθήτριες Θ. Γρηγορομιχελάκη, Γ. Νικολακάκη και Γ. Μαρνελάκη με την αρχαιολόγο Κ. Μπορμπουδάκη.

Παράλληλα, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Κίσσαμο και στο Archeolab όπου μαζί με την επίσης αρχαιολόγο Κούλα Μπορμπουδάκη παρασκεύασαν, μαγείρεψαν και γεύτηκαν ορισμένα από τα εδέσματα που είχαν στην κουζίνα τους οι Μινωίτες.

Φακές, χοιρινό και κοτόπουλο, χόρτα, πιτάκια από δίκκοκο σκάρι, χοχλιούς με πληγούρι, ρεβύθια ψήθηκαν στην ανοικτή εστία του Archeolab. Εκεί η κ. Μπορμπουδάκη είχε στήσειένα γνήσιο αντίγραφο κρατευτών (στους οποίους οι Μινωϊτες έψηναν κρέας), την τριποδική χύτρα στην οποία έβραζε φακές και ρεβύθια αλλά και το “πλάθανο” όπου ψήθηκαν οι μικρές πίτες.

Ισπανοί και Πορτογάλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι.

«Οι Μινωίτες με βάση τα ευρήματα που έχουμε είχαν τρεις βασικούς τρόπους μαγειρέματος. Με βράσιμο της τροφής στη τριποδική χύτρα, με ψήσιμο σε πέτρα ή ανοικτό σκεύος τύπου τηγανιού όπως το πλάθανο ή τους κρατευτές ειδικά για κρέατα και σε φούρνους που έφτιαχναν από λάσπη και άχυρο» μας είπε η κ. Μπορμπουδάκη

Οι Μινωϊτες έτρωγαν δημητριακά, όσπρια, κρέας, ψάρι, τυρί, κρασί, λάδι, μέλι και σύκα, σταφύλια, λαχανικά και ξηρούς καρπού αλλά και σαλιγκάρια, ενώ χρησιμοποιούσαν ελάχιστο λάδι στη διατροφή τους αλλά αρκετά συχνά στην αρωματοποιοία! Έπιναν κρασί, υδρόμελο, μπύρα, κρασί με βότανα κα. «Στοιχεία από το νεκροταφείο των Αρμένων από τα σκελετικά κατάλοιπα μας έδειξαν ότι έτρωγαν αρκετό κρέας, ενώ είδαμε ότι έτρωγαν λίγο ψάρι οι άνδρες και καθόλου οι γυναίκες» μας δηλώνει η αρχαιολόγος.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία του Γυμνασίου Ν. Κυδωνίας, τα αρχαιολογικά μνημεία, το περιβάλλον και το κλίμα οι μαθητές από τις πέντε χώρες. Ο Τζεινκας από το σχολείο Konak Cinarli Mesleki στη Σμύρνη της Τουρκίας μας μίλησε για «την τεράστια γενναιοδωρία των ανθρώπων εδώ που μας φιλοξενούν. Και η συνεργασία μας με όλα τα παιδιά ήταν πολύ καλή.»

«Οι άνθρωποι είναι πολλοί φιλόξενοι και η πόλη πανέμορφη. Είμαι Ιταλός, άλλα παιδιά είναι από την Τουρκία, τη Λιθουανία αλλά επικοινωνούμε, συζητάμε, ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο» είναι τα λόγια του Τζιοβάνι από το σχολειό “A. Casanova” της Νάπολης στην Ιταλία. Η Ράσα από τη Λιθουανία (Kauno Kazio Grinaus στο Βίλνιους) εμφανίζεται έκπληκτη από τον καιρό καθώς σε αντίθεση με τη χώρα της αυτήν την εποχή «είναι πολύ ζεστή και υπάρχει ήλιος! Πολύ ζεστή είναι και η φιλοξενία του Γυμνασίου που μας φιλοξενεί και οι επισκέψεις που κάναμε ήταν πολύ ενδιαφέρουσες».

Στην τοποθέτηση της η Αντρέα από το Ιnstituto De Educasion Secundari la Gandara στο Toreno της Ισπανίας. «Είναι πανέμορφα τα Χανιά και το κλίμα πάρα πολύ καλά.

Εντυπωσιάστηκα με το φαγητό σας γιατί παντού υπάρχει το…τυρί» δηλώνει χαμογελώντας ενώ μας αναφέρει πως οι επισκέψεις σε Κνωσό και Φαλάσαρνα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον αφού «πήραμε πληροφορίες πολύ σημαντικές για τους αρχαίους πολιτισμούς». « Οι άνθρωποι είναι αξιαγάπητοι και ο τόπο σας πανέμορφος!» δηλώνει η Σάρα από το σχολείο Alves Martins στο Viseu της Πορτογαλίας που συμπληρώνει πως «μάθαμε για την αρχαία Ελλάδα και τη Μινωική Κρήτη από τα μαθήματα μας και ήταν πολύ ενδιαφέρον που είδαμε από κοντά τον πολιτισμό αυτό. Το κλίμα μας είναι διαφορετικό γιατί εμείς είμαστε στο εσωτερικό της Πορτογαλίας που έχει πιο πολύ κρύο από ότι εδώ. Ως άνθρωποι έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά ειδικά στη φιλοξενία, στο φαγητό βέβαια έχουμε πολλά διαφορετικά πιάτα».

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν. ΚΥΔΩΝΙΑΣ

Ανάμεσα στα παιδιά που συνέβαλλαν στην προετοιμασία του φαγητού και μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας. Εργάστηκαν με προσήλωση στο να ζυμώσουν τα πιτάκια και στη συνέχεια να τα ψήσουν. «Ήταν και για μας κάτι πολύ διαφορετικό, πειραματιστήκαμε και δουλέψαμε ως μια ομάδα» μας λένε χαρακτηριστικά.

«Όλο το πρόγραμμα ήταν εκπληκτικό και για μας και για τους καθηγητές μας. Συλλέξαμε πλήθος πληροφοριών για τις άλλες χώρες, τα σχολεία τους, τα ενδιαφέροντα των παιδιών της ηλικίας μας. Κάτι που έκανε εντύπωση στα παιδιά από τις άλλες χώρες το ότι είμαστε συνέχεια χαρούμενοι, ενθουσιώδεις και εξωστρεφείς» μας εξηγεί η Γεωργία Νικολακάκη.

Πολλοί καλές ήταν οι εντυπώσεις και για την πόλη. «Μας είπαν ότι τους άρεσε η παλιά πόλη, είδαν διαφορετικά πράγματα και ενθουσιάστηκαν με το παλιό λιμάνι. Πήγαν στην Κνωσό και στα Φαλάσαρνα, είχαν κάνει κάποια μαθήματα για την ιστορία της Κρήτης και το Μινωικό πολιτισμό και ενθουσιάστηκαν που τα είδαν από κοντά» δηλώνει η Γεωργία Μαρνελάκη.

Τέλος η Θάλεια Γρηγορομιχελάκη τονίζει πως «και εμείς μάθαμε πράγματα που αγνοούσαμε για το Μινωικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο νησί μας αλλά και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τις άλλες χώρες τον τρόπο ζωής τους.»

 

Ένα δύσκολο αλλά επιτυχημένο εγχείρημα

Το ρόλο του οικοδεσπότη των αντιπροσωπειών από το εξωτερικό είχε το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας που ολοκλήρωσε την αποστολή του με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η φιλοξενία εντάσσονταν στο πρόγραμμα Erasmus+ “The more you know, the better you improve” μαζί με άλλα 5 σχολεία από
ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Τουρκία, 20 μαθητές και 10 καθηγητές).
Το θέμα της συνάντησης στα Χανιά ήταν το «I am a journalist».
Οι μαθητές της ομάδας του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας ανέλαβαν να εργαστούν πάνω  στο θέμα των ψευδών ειδήσεων (fake news) και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους  στους ευρωπαίους εταίρους σε κεντρική εκδήλωση στο Κ.Α.Μ. στις 30-11, και ανάλογες παρουσιάσεις πραγματοποίησαν και οι μαθητές των άλλων χωρών
«Ήταν ένας εγχείρημα και σίγουρα διδαχθήκαμε και εμείς μέσα από αυτή διαδικασία ώστε την επόμενη φορά να είμαστε ακόμα πιο φιλόξενοι και αποτελεσματικοί» μας είπε η διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Ιωάννα Βουρεξάκη.
Η κ. Βουρεξάκη στάθηκε ιδιαίτερα και στις επισκέψεις που έγιναν σε Κνωσσό, Φαλάσαρνα, Ελιά των Βουβών κα. «Η βιωματική εμπειρία δεν συγκρίνεται|! Είναι πιο αποτελεσματικό να φέρνεις το παιδί μπροστά στο μνημείο, στο έκθεμα, στο μουσείο και μπροστά στον τρόπο παρασκευής των Μινωικών φαγητών. Τα παιδιά και οι συνάδελφοι από τις άλλες χώρες έχουν εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία .
Οι καθηγητές που συγκροτούν την παιδαγωγική ομάδα του Γυμνασίου Ν. Κυδωνίας είναι οι Ανδρεάδης Μανόλης, Δασκαλάκη Βενετία, Δούφλια Αναστασία, Θεοδωρογλάκη Μαρία, Καλουδάκη Μαρία και Ματσαμάκη Αρτεμησία.  Οι μαθητές είναι οι Μαρνελάκη Γεωργία, Γρηγορομιχελάκη Θάλεια, Νικολακάκη Γεωργία, Μποτζολάκη Αικατερίνη, Σαρτζετάκη Αριάδνη, Σιόλος Ευθύμιος, Πανταζής Αλέξανδρος, Γυπαράκης Στέργιος και Γρηγορομιχελάκης Γιάννης. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η  Ιωάννα Βουρεξάκη, διευθύντρια του γυμνασίου.

 

Τα… ίχνη των αιγάγρων του Δημοτικού Κήπου που απομάκρυνε ο Δήμος Χανίων αναζητά το νέο επεισόδιο της σειράς. Ο επικεφαλής του “Αττικού Πάρκου” μιλά και διαψεύδει ότι φιλοξενούνται εκεί!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα