Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Εν συντομία

– (Συγκρητισμός) Δεν θα σταθούμε στις ποικίλες ερμηνείες της σπάνιας και πανέμορφης λέξης “συγκρητισμός”. Μια λέξη μάλλον της ελληνιστικής περιόδου που δήλωνε τη συμμαχία των κρητικών πόλεων σε θρησκευτικά και πολιτικά θέματα. Τη λέξη αργότερα πήραν οι Γάλλοι (syncretisme). Επέστρεψε δε σ’ εμάς ως αντιδάνειο. Σήμερα είναι διεθνής όρος σε πολλούς χώρους (θρησκεία, πολιτική, φιλοσοφία)… Στην Κρήτη συγκρητιστική πολιτική εφαρμόζει δεκαετίες τώρα ο παγκρήτιος ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) και δεν νομίζουμε
-όπως και όλοι οι Κρήτες- πως η δημιουργία και άλλων εταιριών ή οργανισμών “Ανάπτυξης” του νησιού εκφράζουν πράγματι τις ανάγκες μας. Άλλο η ενίσχυση με προσωπικό και χρήμα ενός υπάρχοντος επιτυχημένου Οργανισμού και άλλο η δημιουργία άλλων σκοπιμότητας.

– (Λίθοι και κέραμοι) Δεν είναι ο μόνος εγκαταλειμμένος τόπος. Όμως είναι εμφανής για τους επισκέπτες του (Έλληνες και ξένους). Τώρα τα κτήρια στους Αγίους Αποστόλους καταρρέουν (φωτ. 1 και 2) και το πρόβλημα είναι να ευχόμαστε μη βρεθεί κανείς -συνήθως νεαρά άτομα κάνουν γκράφιτι στους τοίχους τους- την ώρα της κατάρρευσης από κάτω.

 

Στο 59ο επεισόδιο, χαιρετίζουμε την σύμπραξη του «Ορίζοντα» με τον «ΣυνΆνθρωπο» και το «Κύτταρο Χαλέπας» ενώ συζητήμε για την σκληρή ζωή των διπλωματών και βρίσκουμε το κατοικίδιο της Lady Gaga.

4 Comments

  1. Στην Κρήτη ο “Συγκρητισμός” έγινε ακόμη και γκράφιτι, επάνω σε δημόσιο-δημοτικό κτήριο, σε σχολείο, στο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου. Το περιεχόμενο των σχεδίων αυτού του γκράφιτι περιλαμβάνει το σύμβολο με τα τρία κέρατα μεγάλο-μικρό-μικρότερο και επίσης αποκρυφιστικά-οικουμενιστικά σύμβολα που αποτελούν μια οπτική έκφραση των δοξασιών του «Νιρβάνα», της «Μετεμψύχωσης», του «Κάρμα» και του «Δωδεκαθεϊστικού Καθαρτήριου», βασικών δοξασιών Ανατολικών θρησκειών καθώς και του Νεοπαγανισμού, του Σατανισμού, της Γουΐκα (Wicca) και του Δωδεκαθεϊσμού, που μαζί εκφράζουν το «Συγκρητισμό» θρησκειών και παραθρησκειών της «Πανθρησκείας». Αλήθεια, γνωρίζει κανείς το νομικό πρόσωπο που είχε ως ιδρυτικό του έμβλημα τα τρία κέρατα μεγάλο-μικρό-μικρότερο; Προβάλλεται έτσι κάποια σχέση ή είναι τυχαία σύμπτωση;

  2. Ο γκραφιτάς “MARV” είναι ένας νεαρός Χανιώτης που ζει χρόνια στην Αθήνα. Όταν επισκέπτεται κάπου-κάπου τα Χανιά, μας αφήνει το σημάδι του. Το “Μοντέλο” όμως διαθέτει μεγάλη μνήμη, GigaBytes!

  3. Αλήθεια, γνωρίζει κανείς το νομικό πρόσωπο που άλλαξε το ιδρυτικό του έμβλημα και το νέο του έμβλημα απεικονίζει το άνω δεξί τμήμα της κεφαλής του Μολώχ; Προβάλλεται και έτσι κάποια σχέση ή είναι τυχαία σύμπτωση; Πρόκειται για αλυσίδα κρεοπωλείων ή έτσι προβάλλεται κάτι άλλο που σχετίζεται με τη λέξη “Συγκρητισμός”;

  4. Αλήθεια, τι σχέση έχουν το σημαντικό μέλος της παρέας που ευθύνεται για τη σχεδίαση του εμβληματικού αυτού γκράφιτι στο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου καθώς και το αναζητούμενο νομικό πρόσωπο με τις εταιρίες τηλεφωνίας που έχουν στα ιδρυτικά τους σήματα το γνωστό μοτίβο με τα κέρατα μεγάλο-μικρό-μικρότερο; Μία από αυτές έχει ως σήμα της την κεφαλή ενός τράγου (πάλι το κέρατο). Μία μόνο έχει κάτι άλλο… το φιδάκι που τρώει την ουρά του. Ο “Συγκρητισμός” σε όλο το εμβληματικό του μεγαλείο! Άλλωστε, η κεντρική ιδέα του αναφερόμενου γκράφιτι είναι ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών (Internet, κάμερες ασφαλείας κ.α.) από κέντρο που σχετίζεται με τον “Συγκρητισμό”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες