Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Ελληνοτουρκικά μετά το Βίλνιους

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έγινε ένα πρώτο βήμα αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδος Τουρκίας. Να προκύψει πολιτικός διάλογος για τα σημαντικότερα θέματα και να καθορισθεί μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει ζητήματα χαμηλής πολιτικής, που είναι η οικονομία, ο τουρισμός και η λύση των προβλημάτων των θαλασσίων ζωνών, που για μας θεωρούνται η οριοθέτηση της υφαλοκριπίδος, της ΑΟΖ και το εύρος των χωρικών υδάτων.
Η οριοθέτηση αυτών των ζωνών συνδέεται και με τον εναέριο χώρο. Στη θάλασσα έχουμε 6 ν.μ. και στον αέρα 10 ν.μ. Οι συζητήσεις γύρω απ’ αυτό το θέμα ξεκίνησαν το 2002 έως το 2013, είχαμε φθάσει σε κάποια συμφωνία, αλλά την τελευταία στιγμή ανετράπη από υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Θέματα, που μπορούν να γράφουν στην ατζέντα των συνομιλιών είναι το μεγάλο ζήτημα έρευνας και διάσωσης και το F.I.R. Αθηνών. Αυτά μπορεί να λυθούν με διαπραγματεύσεις και εν ανάγκη μέσω του Δ. Δικαστηρίου, εφόσον υπογραφεί συνυποσχετικό. Το εύρος της επέκτασης των Χ.Υ. και οριοθέτησης Α.Ο.Ζ. τα έχουμε αφαιρέσει απ’ τη δικαιοδοσία του Δ. Δικαστηρίου, καθόσον είναι αυτεπάγγελτο δικαίωμα κάθε χώρας, αλλά αν υπάρξει συμφωνία μπορεί κι αυτά να παραπεμφθούν.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει πακέτο, όπως προτείνει η Τουρκία να βάλουμε θέματα συγγενή από τις “γκρίζες ζώνες” την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, το F.I.R. Αθηνών, την έρευνα και διάσωση, όλα μαζί. Συμβιβασμοί γίνονται μόνο σε διαπραγματεύσιμα θέματα. Σε γκρίζες ζώνες, που είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, που είναι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς κανένας Έλληνας πολιτικός. Μερικά απ’ αυτά δεν επιλύονται, αλλά μπορεί να ξεπεραστούν σε βάθος χρόνου.
Πάντως όσο η Τουρκία βρίσκεται πλησιέστερα προς τη Δύση και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι εξισορροπημένες, τόσο η Ελλάδα πρέπει να εφησυχάζει και κακώς πανηγύριζε. Κάναμε λάθος ανάγνωσης των γεωπολιτικών δεδομένων, που διαμορφώνονται, όταν οι σχέσεις της με την υπερδύναμη ήταν κακές. Θεωρούσαμε την Τουρκία απομονωμένη και καλλιεργούσαμε μύθους να ικανοποιήσουμε ψεύτικες προσδοκίες, που δεν είχαν σχέση με τα πράγματα.
Όσον αφορά τα λεχθέντα, ότι ο Ερντογάν ζήτησε πολλά στο Βίλνιους μέσα σ’ αυτά την τελωνειακή ένωση και την κατάργηση της βίζας, ας έχουν υπ’ όψιν τους οι πολιτικοί μας ότι τούτο περνάει απ’ την Ελλάδα και ότι αυτό για να γίνει, πρέπει να αποδεχθεί το Δίκαιο της θάλασσας, που είναι μέρος του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα