Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελάχιστα ελληνικά φρούτα και λαχανικά στη βελγική αγορά

Πολύ μικρή είναι η παρουσία ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη βελγική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο. Όπως επισημαίνεται ο Σύμβουλος ΟΕΥ κ. Παντελής Γκάσιος, «οι όποιες σχετικά αξιόλογες ποσότητες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που φθάνουν στην αγορά του Βελγίου – ορισμένες από την Ολλανδία αλλά και την Γερμανία – αφορούν πολύ συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. καρπούζια, ακτινίδια, σταφύλια) και φαίνεται μάλλον να συμπληρώνουν κενά στην εδώ προσφορά, παρά να αποτελούν συστηματικές εξαγωγές. Αποτέλεσμα είναι οι εδώ αλυσίδες του λιανεμπορίου να κατακλύζονται από ομοειδή προϊόντα ανταγωνιστριών μεσογειακών χωρών, ορισμένα από τα οποία και σε ορισμένες περιόδους του έτους είναι εμφανώς χαμηλότερης ποιότητας από τα ελληνικά».

Και προσθέτει: «Ο μέσος Βέλγος καταναλωτής, αν και είναι προσανατολισμένος στην τιμή ως κριτήριο για τις αγοραστικές του επιλογές, έχει ωστόσο καλή εικόνα αναφορικά με την υψηλή ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών φρούτων και λαχανικών –και τροφίμων εν γένει- εξαιτίας και της επαφής του με την Ελλάδα (ύπαρξη εξαιρετικά ισχυρού τουριστικού ρεύματος από το Βέλγιο προς τη χώρα μας). Αποτέλεσμα είναι να διερωτάται συχνά γιατί δεν υπάρχουν νωπά ελληνικά προϊόντα στην αγορά. Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η βελγική είναι μια σχετικά μικρή αγορά με διόδους πρόσβασης από γειτονικές χώρες (Ολλανδία, Γερμανία) είναι ωστόσο μία καλά οργανωμένη αγορά, με καταναλωτές μέσου προς υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και συνείδηση περί υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στην οποία υπάρχουν ενδεχομένως σημαντικές προοπτικές καλύτερης και απευθείας πρόσβασης σε αυτήν, ιδιαίτερα μέσω του δικτύου των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου».

Βελγικές εισαγωγές φρούτων
Οι βελγικές εισαγωγές νωπών φρούτων ανέρχονται σταθερά σε πάνω από 2 εκατ. τόνους ετησίως την τελευταία δεκαετία, υπερβαίνοντας σε ορισμένες χρονιές και τους 2,5 εκατ. τόνους και πλησιάζοντας τους 3 εκατ. τόνους. Είναι γεγονός πάντως ότι κατά τις χρονιές που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2008, οι εισαγόμενες ποσότητες εμφανίζουν συνολικά πτωτική τάση, φτάνωντας σε 2,3 εκατ. τόνους το 2013.

Το 2013 οι βελγικές εισαγωγές φρούτων ανήλθαν σε αξίες σε 2,82 δις ευρώ, αυξημένες κατά 3,51% έναντι του 2012. Από πλευράς κυρίων προμηθευτών της βελγικής αγοράς φρούτων το 2013 παρατηρούμε ότι ισχυροί Ευρωπαίοι προμηθευτές όπως οι Ολλανδία, Ισπανία και Γαλλία καταλαμβάνουν την δεύτερη, τρίτη και έκτη θέση αντίστοιχα στις βελγικές εισαγωγές (Ολλανδία – 330,26 εκατ. ευρώ, Ισπανία – 286,9 εκατ. ευρώ, Γαλλία – 183,9 εκατ. ευρώ), ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κολομβία (375,14 εκατ.). Σημαντικό μέρος των βελγικών εισαγωγών φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από την Ολλανδία, αλλά και από την Γερμανία, αφορά επανεξαγωγές προϊόντων προέλευσης άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και αρκετών ελληνικών.

Η χώρα μας το 2013, με βάση τα βελγικά στατιστικά στοιχεία, εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές 7,16 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την 35η θέση μεταξύ 58 χωρών. Κύρια ελληνικά προϊόντα που εξήχθησαν το 2013 με βάση τα βελγικά στατιστικά ήταν λοιπά κατεψυγμένα φρούτα (2,67 εκατ. ευρώ), επιτραπέζια σταφύλια (1,57 εκατ. ευρώ), κατεψυγμένα κεράσια (1,18 εκατ. ευρώ), καρπούζια (718,6 χιλ. ευρώ), ακτινίδια (292,8 χιλ. ευρώ), λοιπά νωπά σταφύλια (292,7 χιλ. ευρώ), αποξηραμένα σύκα (160,9 χιλ. ευρώ) και κλημεντίνες (34,3 χιλ. ευρώ).

Βελγικές εισαγωγές λαχανικών
Το 2013 οι βελγικές εισαγωγές λαχανικών ανήλθαν σε αξίες σε 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 14,2% έναντι του 2012. Συνολικά τα τελευταία δέκα έτη εμφανίζεται αυξητική τάση των εισαγωγών. Από πλευράς κυρίων προμηθευτών της βελγικής αγοράς λαχανικών το 2013 παρατηρούμε ότι προηγούνται οι μεγάλοι Ευρωπαίοι εξαγωγείς (Ολλανδία – 547,32 εκατ. ευρώ, Γαλλία – 460,9 εκατ. ευρώ, Ισπανία – 160,05 εκατ. ευρώ, Γερμανία – 128,83 εκατ. ευρώ, Πολωνία – 38,41 εκατ. ευρώ, Πορτογαλία – 31,82 εκατ. ευρώ, Ιταλία – 24,24 εκατ. ευρώ, Βρετανία – 14,07 εκατ. ευρώ).

Η χώρα μας το 2013 με βάση τα βελγικά στατιστικά στοιχεία εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές 3,11 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 521,5% (υπερεξαπλασιασμός) έναντι του 2012 και καταλαμβάνοντας την 26η θέση μεταξύ 37 προμηθευτών. Κύρια ελληνικά προϊόντα που εξήχθησαν το 2013, με βάση τα βελγικά στατιστικά, ήταν ελιές σε άλμη μη βρώσιμες προσωρινά διατηρημένες (1,96 εκατ. ευρώ), κοκκινογούλια, ραπανάκι και βρώσιμες ρίζες κατάλληλες για σαλάτες (555,5 χιλ. ευρώ), γλυκές πιπεριές κατεψυγμένες (218,1 χιλ. ευρώ), γλυκές πιπεριές (78,7 χιλ. ευρώ), ελιές κατεψυγμένες (77,8 χιλ. ευρώ) και μη βρώσιμα διατηρημένα λαχανικά (70,3 χιλ. ευρώ).

(Πηγή: agrotypos.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα