Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ειρηναίος Μαράκης: «Να εκφράσουµε τις ανάγκες των πολιτών»

Ο υποψήφιος δήµαρχος Χανίων αναπτύσσει τις θέσεις του

«∆ιεκδικούµε να εκφράσουµε µε τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, τις δικές µας ανάγκες, είµαστε και εµείς εργαζόµενοι και εργαζόµενες, να φέρουµε τη φωνή των κινηµάτων µέσα στο δηµοτικό συµβούλιο», τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης: “Ανταρσία στα Χανιά”, Ειρηναίος Μαράκης, µιλώντας στο podcast των “Χανιώτικων νέων” και την ενότητα “Terra Politica”.
Παράλληλα, σχολιάζει ότι «η δηµοτική αρχή συντασσόµενη µε την κεντρική πολιτική σκηνή και τους αντίστοιχους δηµάρχους στην υπόλοιπη Ελλάδα που παράγουν έργα βιτρίνας, ακολουθεί τον ίδιο δρόµο» και τονίζει ότι «η Αριστερά δεν πρέπει να µπαίνει σε παιγνίδια, ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την πόλη. Υποσχόµαστε ότι θα συνεχίσουµε να είµαστε µαζί µε τους Χανιώτες, ένα κοµµάτι από το κοµµάτι τους».

• Κατά τη γνώµη σας ποια είναι τα πιο βασικά προβλήµατα της πόλης και ποιες οι δικές σας θέσεις για την αντιµετώπισή τους;
«Η αλήθεια είναι ότι η ζωή στην πόλη πλέον είναι πάρα πολύ δύσκολη και όχι µόνο στην πόλη. Σε κάθε περιοχή στην Κρήτη, στα χωριά µας και πανελλαδικά. Είναι ζητήµατα διαβίωσης, είναι ζητήµατα φτώχειας, είναι η ακρίβεια και παράλληλα η µείωση των µισθών και των συντάξεων. Εµείς, αναδεικνύουµε αυτά τα ζητήµατα εδώ και µια δεκαετία ως δηµοτική κίνηση, ως Ανταρσία και ως Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Στα Χανιά τα προβλήµατα είναι γνωστά, έχουν συζητηθεί στην προεκλογική περίοδο. Εχουν να κάνουν µε τους ελεύθερους χώρους, µε το κυκλοφοριακό πρόβληµα και µε τον τρόπο διαχείρισης προς αυτά. Εµείς βλέπουµε µία συγκεκριµένη πολιτική η οποία αξιοποιεί και µάλλον µετατρέπει τις ανάγκες των πολιτών σε εµπόρευµα. Εχουµε ελλείψεις σε χώρους πρασίνου στα Χανιά και όσοι χώροι υπάρχουν, κινδυνεύουν µε αλλοίωση του χαρακτήρα τους. Στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων η κατασκευή ενός νέου θεάτρου και µάλιστα 1.500 θέσεων αποτελεί ένα φαραωνικό έργο το οποίο φέρνει σε αντίθεση δύο ανάγκες των πολιτών: την τέχνη και χώρους πρασίνου και θα οδηγήσει στην καταστροφή αυτού του χώρου. Επίσης, έχουµε την ιστορία µε τα Σ∆ΙΤ. Αν θυµάστε επί Βάµβουκα είχαν βγει οκτώ σχολεία και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας για το οποίο αν δεν κάνω λάθος έχει περάσει στην δεύτερη φάση ο διαγωνισµός για να προχωρήσουµε στα έργα µετά που θα κοστίσουν 1,5 εκατοµµύριο και στην πορεία θα περάσει το Πάρκο στα χέρια ιδιώτη για 27 χρόνια. Αυτό σηµαίνει ότι δεν µπορούµε να πανηγυρίζουµε ότι έρχονται στα χέρια µας δηµόσιοι χώροι, γιατί έχει σηµασία και το πως θα αξιοποιηθούν στην πορεία, τη στιγµή που ένας χώρος ο οποίος φιλοξενεί οικογένειες µε παιδιά, φιλόζωους, τα κινήµατα της πόλης, εκδηλώσεις πολιτιστικές και του ∆ήµου και άλλων φορέων, να κινδυνεύει να περάσει στα χέρια ενός ιδιώτη. Εµείς, διεκδικούµε µια πολιτική όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι εργαζόµενοι και οι εργαζόµενες οι οποίοι µέσα από τα σωµατεία τους, µέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις, µέσα από συνελεύσεις σε γειτονιές, θα βάζουν τα αιτήµατα, θα οργανώνουν τη ζωή τους και θα πιέζουν τη δηµοτική αρχή προς µία διαφορετική κατεύθυνση».

Ο υποψήφιος δήµαρχος Χανίων αναπτύσσει τις θέσεις του

• Πώς κρίνετε τη δηµοτική Αρχή, τι πιστεύετε ότι δεν έχει υλοποιήσει από αυτά που έχει ανάγκη η πόλη. Και ποια είναι η θέση σας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου σε σχέση µε το θέµα του πάρκινγκ.
«Η δηµοτική αρχή συντασσόµενη µε την κεντρική πολιτική σκηνή και τους αντίστοιχους δηµάρχους στην υπόλοιπη Ελλάδα που παράγουν έργα βιτρίνας, ακολουθεί τον ίδιο δρόµο. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική αποτροπής του αυτοκινήτου που επικαλείται η δηµοτική αρχή, είναι µία ορθή λογική την οποία στηρίζουµε. Το θέµα είναι το πώς όµως αυτή (η πολιτική) αναπτύσσεται. Αυτή τη στιγµή δεν έχουµε πάρκινγκ περιφερειακά. Η δηµοτική αρχή Σηµανδηράκη από την προηγούµενη προεκλογική περίοδο υπόσχονταν πάρκινγκ. Πλέον υπόσχεται πάρκινγκ εντός της πόλης. Και επίσης, τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγµή, στην ουσία επιβαρύνουν το πρόβληµα στους δρόµους αντί να το επιλύουν. ∆εν υπάρχουν δηµόσια πάρκινγκ. Τα λεωφορεία που έρχονται – ήδη ήρθε το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο, δεν θα είναι στα χέρια του ∆ήµου αλλά θα υπάρχει επιδότηση προς το ιδιωτικό ΚΤΕΛ. Και θεωρούµε ότι µιλάµε όχι για έργα αλλά για µια ιδέα έργων που χρησιµοποιείται για ψηφοθηρικούς λόγους.
Για το “Μαρκόπουλου”, εµείς συντασσόµαστε χρόνια µε τα αιτήµατα των κατοίκων και τα έχουµε στηρίξει και στο δηµοτικό συµβούλιο. Πρέπει να είναι χώρος πρασίνου, χωρίς συντελεστή δόµησης, χωρίς καµία παρέµβαση η οποία θα αλλοιώσει το µελλοντικό του χαρακτήρα. Μάλιστα, απαιτούµε από τώρα να ανοίξει ο χώρος, να είναι διαθέσιµος στους πολίτες και επίσης εναντιωνόµαστε σε κάθε πρόθεση δηµιουργίας πάρκινγκ πάνω σε αυτό. Θα έλεγα µάλιστα ότι µία δηµόσια δηµοτική συγκοινωνία µε σταθµούς λεωφορείων, µε παραπάνω λεωφορεία θα µπορούσε να εξυπηρετήσει κάθε γειτονιά, κάθε περιαστικό σηµείο της πόλης µας, ώστε πραγµατικά να µην έχουµε αυτήν την επιβάρυνση, αυτό το πρόβληµα. Αυτό όµως θέλει µια συνολική ρήξη µε τις πολιτικές της κυβέρνησης, µε τους κατευθυνόµενους προϋπολογισµούς και είναι µόνο το εργατικό κίνηµα το οποίο θα µπορούσε να διεκδικήσει τη δηµόσια χρηµατοδότηση αυτών των αναγκών».

• Για το θέµα της στέγης που απασχολεί φοιτητές, εκπαιδευτικούς και όχι µόνο, τι θέση έχετε;
«Το θέµα της στέγης είναι νοµίζω το σηµαντικότερο αυτή την περίοδο. Εγώ ο ίδιος είµαι στο ενοίκιο µε µία θα έλεγα καλή τιµή σε σχέση µε αυτά που επικρατούν και υπήρχε ο φόβος αν φέτος θα ανανεωθεί ή όχι το συµβόλαιο. Φανταστείτε πολυµελής οικογένειες. Εχουµε ακούσει από διάφορους υποψήφιους και από τον κ. Σηµανδηράκη ότι ο κόσµος κάνει τα σπίτια του airbnb για τα οικονοµήσει. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσµος, από τις πολιτικές της ακρίβειας, αναγκάζεται να κάνει τα σπίτια του airbnb για να έχει ένα έξτρα εισόδηµα. Υπενθυµίζω ότι υπάρχει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ το οποίο δεν έχει καταργηθεί και είναι θέση µας η κατάργησή του. Και οδηγεί πραγµατικά σε πρωτόγνωρα δεδοµένα για την πόλη µας. Η δική µας θέση είναι ο περιορισµός έως και η απαγόρευση του airbnb, να µειωθούν τα ενοίκια, να επιδοτηθούν οι φτωχές οικογένειες, τα άτοµα µε αναπηρίες, οι συνταξιούχοι και γενικότερα να ασκηθεί µία πολιτική η οποία και στην Παιδεία, και στην Υγεία να κοιτάει το συµφέρον των πολλών και όχι των λίγων».

• Κλείνοντας, τι µήνυµα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους; Γιατί να επιλέξουν την “Ανταρσία στα Χανιά” η οποία πώς θα υπηρετήσει τον πολίτη;
«Η λέξη υπηρετήσει είναι νοµίζω η καλύτερη λέξη. Εµείς, είµαστε κατά κάθε λογικής ανάθεσης. ∆εν λέµε θα διοικήσω. ∆ιεκδικούµε να διοικήσει την πόλη ο κάθε εργαζόµενος και η κάθε εργαζόµενη. Αυτά ακούγονται σαν ξύλινος λόγος. Πολλές φορές µπορεί να είναι, είναι όµως και η ουσία. Είµαστε δέκα χρόνια στο δηµοτικό συµβούλιο. ∆ιεκδικούµε να εκφράσουµε µε τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, τις δικές µας ανάγκες, είµαστε και εµείς εργαζόµενοι και εργαζόµενες, να φέρουµε τη φωνή των κινηµάτων µέσα στο δηµοτικό συµβούλιο. Και η αλήθεια είναι ότι µε την νέα αναδιαµόρφωση του τοπικούς κράτους σε ∆ήµους και Περιφέρειες, υπάρχει προσπάθεια να περιοριστούν οι φωνές των πολιτών, να µην υπάρχει επικοινωνία µε αυτές από κάθε δηµοτική αρχή. Υπάρχει επίσης το τραγικό παράδειγµα ότι ο δήµαρχος Χανίων δεν έχει ποτέ επικοινωνήσει µε πολίτες. Το παράδειγµα στον Σταυρό Ακρωτηρίου µε τη δηµιουργία του αντλιοστασίου το οποίο θα επιφέρει σηµαντικές οικολογικές καταστροφές και οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν µία παρακαταθήκη πλέον 72.000 υπογραφών στήριξης του αιτήµατός τους, έχουν ζητήσει πολλάκις από τον δήµαρχο να συναντηθούν. ∆εν έχει γίνει αυτό. Εµείς φιλοδοξούµε µαζί µε τους εργαζόµενους στις γειτονιές, να φέρουµε αυτά τα ζητήµατα. Οι µάχες δεν έχουν τελειώσει…».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα