Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Δήμαρχος και συνεργάτες του κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν τον Κήπο…

» Ώρες ευθύνης για τη φυσιογνωμία της πόλης

Ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο με εξασφαλισμένη δωρεάν μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έχει στα χέρια της η Δημοτική Αρχή Χανίων για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου κι αντί να αξιοποιήσει αυτά τα δώρα, επιχειρεί να αυτοσχεδιάσει με το ιστορικό μνημείο, ξοδεύοντας για ακόμα μια φορά σε… καπρίτσια τα χρήματα των Χανιωτών.
Η πρόταση του αείμνηστου Παύλου Παυλάκη και της συζύγου του Ρεβέκκας που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα τα “Χανιώτικα νέα” , έχει κατατεθεί από το 2017 στον Δήμο Χανίων, με τη δέσμευση της οικογένειας του οραματιστή μηχανικού να αναλάβει πλήρως το κόστος για την ολοκλήρωση της μελέτης, πάνω στο εμπεριστατωμένο υφιστάμενο master plan. Τον Μάιο του 2017, υπάρχει επίσης η προφορική δέσμευση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για κάλυψη του κόστους υλοποίησης της ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου, στη βάση των προτάσεων Παυλάκη.
Στα αξιοσημείωτα της πρότασης, η έμφαση που έδιναν Παύλος και Ρεβέκκα Παυλάκη στην ανάγκη ανάδειξης της χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης με τον εξωραϊσμό του χώρου πέριξ των αιγάγρων.
Έρχεται σήμερα λοιπόν η δημοτική Αρχή Σημανδηράκη, με την προκλητική αδιαφορία ή ανοχή μερίδας της αντιπολίτευσης, να αλλοιώσει πλήρως τον ιστορικό χαρακτήρα του Κήπου, αντιμετωπίζοντας το τοπόσημο ως ένα χορταριασμένο οικόπεδο, που θα βάλει μέσα δυο μπουλντόζες να το στρώσει.
Σχέδιο; Ανύπαρκτο. Εργολαβίες έχουν συμφωνηθεί χωρίς καν να έχει παρουσιάσει η δημοτική Αρχή Σημανδηράκη τι θέλει να κάνει. Η λογική του βλέποντας και κάνοντας, με σκοπό να “αξιοποιήσουμε” κοινοτικά κονδύλια για αστικές αναπλάσεις.
Κι ενώ όλη η πόλη “φωνάζει” ότι χρειάζεται παρεμβάσεις σε πάμπολλα σημεία, αντί να ρίξουν το ενδιαφέρον τους εκεί που υπάρχει ανάγκη, πάνε να καταστρέψουν κάτι λειτουργικό, προκαλώντας -εύλογα- τις αντιδράσεις των πολιτών, που καθημερινά επικοινωνούν και μαζί μας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την απαξίωση του Δημοτικού Κήπου μετά και την έξωση όλων των ζώων.
Φωνές εύλογες, στις οποίες κλείνει τα αυτιά της η Δημοτική Αρχή, αλλά και η αντιπολίτευση, με πρώτη και κύρια την παράταξη του κ. Ευτύχη Δαμιανάκη.
Γιατί ειδικά οι άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει από θέσεις ευθύνης στην πόλη, δεν είναι δυνατόν να σιωπούν ή να συναινούν σε εγκλήματα σε βάρος της πόλης, να ψηφίζουν και να συνυπογράφουν σε τέτοιες αλλαγές χωρίς καμία διαβούλευση.
Αν η κοντόφθαλμη λογική του δημάρχου και των συνεργατών του δεν τους επιτρέπει να δουν την πραγματικότητα, τότε είναι υποχρέωση όλων των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων να υπερασπιστούν την ιστορία και τη φυσιογνωμία της πόλης.
Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, δεν μιλάμε για μια ακόμη μελέτη από τις δεκάδες που ξεχνιούνται στα συρτάρια των γραφειοκρατών του Δήμου. Μιλάμε για την τελευταία προσφορά του Παύλου Παυλάκη στα Χανιά. Ενός ανθρώπου που έζησε, οραματίστηκε και δημιούργησε για τα Χανιά, προσπαθώντας μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του να ομορφύνει την εικόνα της πόλης με τον μέγιστο σεβασμό απέναντι στα μνημεία και την ιστορία τους.
Εν κατακλείδι, κατά το γνωστό ρητό που «κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος», εμείς στα Χανιά, κοιτάζουμε το υπέροχο πανάκριβο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο λιμάνι της πόλης μας αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε τον Κήπο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Δυστυχώς απουσιάζει η ουσιώδης σχέση μεταξύ Δήμου και δημοτών.
    Επίσης υπάρχει πλήρης υποτίμηση του κινδύνου νέας χρεοκοπίας της χώρας!
    Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τα 30.000 ευρώ για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα 13.000.000 ευρώ για υπόγειο χώρο στάθμευσης στην Νέα Χώρα?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα