Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Διάσωση της κρητικής καστανιάς

Τον Οκτώβριο του 2019 θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα πρώτα δενδρύλλια Κρητικής καστανιάς από το νέο φυτώριο που δημιουργήθηκε στα Παλαιά Ρούματα, δίνοντας έτσι σοβαρή λύση στο θέμα του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο καθηγητής κ. Στ. Διαμαντής επισήμανε τη σημασία της αξιοποίησης των πρώτων δενδρυλλίων κρητικής καστανιάς από το φυτώριο Παλαιών Ρουμάτων
Ο καθηγητής κ. Στ. Διαμαντής επισήμανε τη σημασία της αξιοποίησης των πρώτων δενδρυλλίων κρητικής καστανιάς από το φυτώριο Παλαιών Ρουμάτων

Αυτό τονίσθηκε μεταξύ άλλων στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Καστανιά- Πλατάνι, απειλές, πρόληψη, προστασία» που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΜΑΙΧ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Ειδικότερα έγινε εκτενή συζήτηση αναφορικά με τους βασικούς κινδύνους της καστανιάς, με τον δασολόγο-φυτοπαθολόγο κ. Στέφανο Διαμαντή να εξηγεί:

Στιγμιότυπο από την ημερίδα
Στιγμιότυπο από την ημερίδα

• ΣΦΗΚΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ: Για τη Σφήκα της Καστανιάς ο κ. Διαμαντής παρατήρησε πως για την ώρα δεν απειλεί τις καλλιέργειες των Χανίων. «Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εισάγονται δενδρύλλια καστανιάς από την ηπειρωτική Ελλάδα καθόσον είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η σφήκα θα φθάσει και στην Κρήτη. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως ότου το νέο φυτώριο καστανιάς Παλαιών Ρουμάτων αρχίσει να διαθέτει δενδρύλλια Κρητικής καστανιάς και να καλύπτει τις τοπικές ανάγκες σε πολλαπλασιαστικό υλικό. Παρ’ όλες τις προσπάθειες περιορισμού της σήμερα έχει επεκταθεί στη μισή Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα έχει πανελλήνια επέκταση. Μετά από χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες το 2018 το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εφήρμοσε βιολογική καταπολέμηση με απελευθέρωση του ωφέλιμου ανταγωνιστικού εντόμου Torymussinensis. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών παρακολουθούν την εξέλιξη της καταπολέμησης» είπε ο καθηγητής.

•  ΕΛΚΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ: «Η Π.Ε. Χανίων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που αν και εφαρμόσθηκε βιολογική καταπολέμηση ακόμη είναι νωρίς να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, η μελάνωση που αποτελεί οξύ πρόβλημα σε ορισμένα καστανοχώρια ενώ όλος ο πληθυσμός Κρητικής καστανιάς είναι υπέργηρος και υπο-παραγωγικός και μεγάλο ποσοστό του χρειάζεται αντικατάσταση. Η μεταποίηση Κρητικού καστάνου είναι άγνωστη. Για όλα αυτά η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της καστανιάς στην Π.Ε. Χανίων με στόχο την επέκταση της καλλιέργειας της καστανιάς, την ανανέωση του πληθυσμού των υπέργηρων δένδρων, τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας και διαχείρισης των καστανεώνων, τη μεταποίηση και βέβαια την εκπαίδευση-ενημέρωση των παραγωγών της» είπε ο κ. Διαμαντής.

 

ΕΛΚΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Στο έλκος που πλήττει τα Πλατάνια αναφέρθηκε ο κ. Π. Τσόπελας από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Κυριότερος παράγοντας διάδοσης του μύκητα είναι ο άνθρωπος ανάφερε ο κ. Τσόπελας υπογραμμίζοντας πως συχνός τρόπος διασποράς του παθογόνου είναι με εργαλεία κοπής και κλάδευσης δενδρών (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κλπ.) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια σε υγιή. Επίσης ο μύκητας διαδίδεται με μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με προσβολές και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.
Παράλληλα πρότεινε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων και των μηχανημάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα