Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Δασικοί χάρτες – προβληματισμοί

Κύριε διευθυντά,
αυτές τις μέρες αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, που κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι για προβληματισμό, αφού παίρνουν ως βάσει τα δεδομένα του 1945… έτος που η Ελλάδα μόλις είχε βγει λαβωμένη από τον πόλεμο του 1940, με πάρα πολλούς νεκρούς από τα διάφορα πολεμικά μέτωπα και από εκτελέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα. Ήταν μια Ελλάδα σε γενικές γραμμές έρημη, με πολλές ακαλλιέργητες κι έρημες εκτάσεις. Οι άνθρωποι έπρεπε να βρουν πόρους να επιβιώσουν οι οικογένειες. Οι πόροι θα έρχονταν από την καλλιέργεια της γης, στις περιοχές όπου ήταν δυνατόν.

Έρχεται τώρα το επίσημο Κράτος, με την αρμόδια υπηρεσία του “Το Δασαρχείο” και λέει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με συνεντεύξεις υπαλλήλων και διάφορων αρμόδιων φορέων, «Ότι οι δασικοί χάρτες που θα δούμε έχουν δουλευτεί στο υπόβαθρο του 1945 (σε αεροφωτογραφίες του 1945), γεγονός που όπως παραδέχονται δημιουργούν προβλήματα, καθώς η Κρήτη εκχερσώθηκε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, πολύ περισσότερο μετά το 1960. Ήρθε στη συνέχεια η Χούντα που έδωσε δυνατότητες εκχέρσωσης δασών, έδινε μάλιστα κι επιδότηση.

Και έχει δημιουργηθεί αυτός ο χαμός. Έχουν παραχθεί εισοδήματα, επιδοτήσεις. Το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι ότι έπρεπε να ισορροπήσει σε καταστάσεις και ορολογίες ανύπαρκτες όπως οι βοσκότοποι κ.λπ.».

Μετά τα παραπάνω, αφού οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες από τη Δασική Υπηρεσία, δημιουργούν προβλήματα και μάλιστα πάμπολλα, άρα είναι λάθος, εύλογα δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.

1) Το αρμόδιο επιτελικό κράτος έχει ή δεν έχει συνέχεια με τις αποφάσεις του;
2) Θέλει την ανάπτυξη του τόπου ή πρέπει να παραμείνουμε στα δεδομένα του 1945;
3) Θέλει πράγματι να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του; Γιατί με τις επιπλέον καλλιέργειες, ανέβηκε το εισόδημα των καλλιεργητών γης και του κράτους με τους φόρους, που πληρώνουν. Δεν είναι δυνατόν ελαιοκαλλιέργειες, θερμοκήπια κ.λπ. πολλών ετών, που φυτεύτηκαν όχι σε δάση αλλά σε ακαλλιέργητες και θαμνώδεις εκτάσεις, να θεωρούνται δασικές και να δείχνει η Κρήτη όλη στους χάρτες ένα απέραντο δάσος.
4) Οι υπηρεσίες του λειτουργούν για να επιλύουν προβλήματα στους πολίτες ή για να τους δημιουργούν περισσότερα και μάλιστα σε περίοδο, που φωνάζουμε εναντίον του γραφειοκρατικού κράτους και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι μας;
5) Οι πολίτες σε τι φταίνε για τις αποφάσεις της Χούντας, οι οποίες σήμερα μετά από τόσα χρόνια δεν γίνονται αποδεκτές από την επίσημη πολιτεία και γιατί τόσα χρόνια το επίσημο κράτος δεν έλυσε νομοθετικά το πρόβλημα;
6) Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις, που παίρνουν οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι, άσχετα με το τι ισχυρίζονται κάποιοι, αν η γη τους χαρακτηριστεί δασική;
7) Αν επισκεφτείτε επί τόπου, πολλές από τις περιοχές αυτές, θα δείτε τοίχους, αλώνια, παλιά κτίσματα, που αυτά είναι δείγματα, ότι οι περιοχές αυτές καλλιεργούνταν παλιά. Όμως σήμερα είναι δασικές;
8) Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι, αν δεν ληφθεί μέριμνα, είναι «επικίνδυνο αυτό», ότι θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους, αφού για πολλές των περιπτώσεων δεν υπάρχουν συμβόλαια, αλλά είναι δηλωμένα μόνο στις φορολογικές δηλώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να υπάρχουν τώρα και χρόνια δασικοί χάρτες. Ότι έπρεπε να ξεχωρίσει η καλλιεργήσιμη και η εκμεταλλεύσιμη γη από τη δασική. Έπρεπε όμως να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά σημερινά δεδομένα (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) κι όχι τα δεδομένα του… 1945. Έρχεται λοιπόν σήμερα το επίσημο Κράτος και λέει: «Αυτές οι ατέλειωτες καλλιεργημένες εκτάσεις με χιλιάδες ελαιόδεντρα ή άλλες καλλιέργειες, οι οποίες έγιναν νόμιμα, με τις ευλογίες και τις επιδοτήσεις του κράτους και για τις οποίες έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά από τους ιδιοκτήτες τους, για να τα φέρουν στη σημερινή τους μορφή, δεν είναι καλλιεργήσιμη γη, αλλά είναι δάσος. Κι έλα λοιπόν εσύ ιδιοκτήτη να αποδείξεις, καταθέτοντας την αντίρρησή σου μέχρι 10 Ιουνίου 2021,ότι η καλλιεργημένη έκτασή σου δεν είναι δάσος, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα σου ζητηθούν, αφού βέβαια πρώτα πληρώσεις τέλη και παράβολα, δασολόγους, μηχανικούς, δικηγόρους και ό,τι άλλο προκύψει στην πορεία, για να αποδείξεις το αυτονόητο.

Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν οι δήμαρχοι, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια επίσημα, με αποφάσεις τους, προστατεύοντας τους δημότες τους. Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν κι οι βουλευτές του νομού κι άλλοι θεσμικοί παράγοντες του τόπου μας, προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, νομοθετικά.

Τελικά η πολιτεία είναι στο πλευρό του νόμιμου πολίτη ή τον οδηγεί σε ένα κυκεώνα διαδικασιών για να αποδείξει τα αυτονόητα, στις νόμιμες επί σειρά ετών ιδιοκτησίες του, για τις οποίες μάλιστα καταβάλλει τους νόμιμους φόρους;

Κων/νος Δ. Χαρτζουλάκης
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
πρόεδρος Δημοτικού
Συμβουλίου π. Δήμου Ιναχωρίου

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα