Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αποχαιρετώντας το 2020

Χωρίς αμφιβολία, το 2020 μπορεί να ονομασθή «το έτος του Κορωνοϊού». Ήταν ένα έτος που μας ανάγκασε στο κλείσιμο στα σπίτια μας ή τουλάχιστον στις χώρες μας και μας εμπόδισε να κινούμαστε και να συναντούμε τους συνανθρώπους μας.
Ο Κορωνοϊός καθορίζει το πρόγραμμά μας και τη ζωή μας. Επιπλέον, έχει προκαλέσει άπειρα θύματα και συνεχίζει να το κάμνει.
Το πιο σημαντικό γεγονός του 2020 είναι καθαρά η πανδημία. Τώρα που άρχισαν οι εμβολιασμοί, ο κόσμος έχει πάρει κάποιες ανάσες, αλλά η πρόοδος του ιού αυξάνεται αντί να ελαττώνεται. Φαίνεται ότι και το 2021 ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο του μέρος θα κυριαρχείται από τον κορωνοϊό.
Αν εξαιρέσει κάποιος την πανδημία τί μπορεί να πει για το 2020; Πολύ λίγα πράγματα. Το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής συνεχίζεται. Η περιοχή ανάδειξε ένα νέο ολοκληρωτικό αρχηγό Κράτους, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος με τη συμπεριφορά του «καταπλήσσει» τον κόσμο! Τουλάχιστον είναι γνωστός! Το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, όπως είπα πιο πάνω, συνεχίζει, το ίδιο και οι αντιπαλότητες και οι συγκρούσεις στη περιοχή. Το δικό μας πρόβλημα επίσης συνεχίζει.
Άλλο πρόβλημα που συνεχίζει είναι το Brexit. Κάποια συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, αλλά τα προβλήματα θα φανούν στο μέλλον και με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ. Το ΗΒ υφίσταται κραδασμούς και θα υποστεί ακόμα περισσότερους. Επίσης οι πρώην αποικίες, όσες έμειναν, φεύγουν από το Στέμμα. Από τους τελευταίους πιστούς, η νήσος Μπαρμπάντος στη Καραϊβική έχει δηλώσει ότι στον επόμενο χρόνο θα παύσει να έχει σαν αρχηγό του Κράτους τον Βρετανό μονάρχη και θα γίνει δημοκρατία. Ακολουθεί στα βήματά τους τους γείτονές της, την Γουιάνα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τη Ντομίνικα. Την τελευταία φορά που μια πρώην αποικία έγινε δημοκρατία ήταν ο Μωρίσιους το 1992.
Φαίνεται ότι η 94 χρονών βασίλισσα ίσως παραδώσει μέρος της εξουσίας της στο γυιόν της Charles τo 2021. Δεν είναι σίγουρο αν οι παλιές εναπομείνασες πιστές στην αυτοκρατορίαν πρώην αποικίες είναι ευχαριστημένες να έχουν Βρετανό μονάρχη σαν αρχηγό του Κράτους τους. Το 1999, 55% των Αυστραλών ψήφισαν υπέρ της βασίλισσας ως αρχηγού του Κράτους. Θα το έκαμναν και σήμερα;
Με άλλα λόγια το Brexit και τα επακόλουθά του είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα του 2020. Το μέλλον του ΗΒ επίσης. Οι εξαγωγές του τελευταίου προς την ΕΕ είναι 195 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Ενώ προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας είναι 38,6 δισεκατομμύρια. Η διαφορά είναι μεγάλη και αυτό θα επηρεάσει οπωσδήποτε το ΗΒ.
Για να κλείσομε με ένα άλλο περισσότερο γνωστό γεγονός: το 2020 χάσαμε τον Μαραντόνα. Μέσα στη πανδημία του κορωνοϊού, ολόκληρη η οικουμένη ενώθηκε για να αποχαιρετίσει τον άσσο των γηπέδων. Είναι και αυτό κάτι.
Ας ελπίσομεν ότι το 2021 θα είναι περισσότερο φιλικό για την ανθρωπότητα, ευτυχισμένο και κυρίως ασφαλές.

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου,
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα