Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Από ένα ανέκδοτον χειρόγραφον»

Η τοπική εφημερίδα «Πατρίς» το 1904 κυκλοφόρησε ένα πρωτοχρονιάτικο ημερολόγιο με τίτλο: «Πρωτοχρονιάτικον ημερολόγιον της Πατρίδος» από το οποίο σώζονται μόνο τέσσερεις σελίδες. Σε αυτές τις σελίδες υπάρχει η δημοσίευση ενός ανέκδοτου χειρόγραφου, το οποίο είχε στην κατοχή του ο γνωστός λόγιος Χανιώτης Γεώργιος Καλαϊσάκης (1856-1912). Το χειρόγραφο βρισκόταν στη βιβλιοθήκη του Καλαϊσάκη, ο οποίος επέτρεψε την έκδοση μικρού μέρους από το περιεχόμενό του. Ο συντάκτης της εφημερίδας το θεώρησε σημαντικό, διότι ήταν ένας καζαμίας του 1722 με καθημερινές προβλέψεις των καιρικών φαινομένων για τους επόμενους δύο αιώνες και συγκεκριμένα ως το 1945 με βάση τον ζωδιακό κύκλο.

Το χειρόγραφο ανέφερε ότι ήταν: «καλανδάριον παντοτεινόν συν Θεώ περιέχον τους 28 κύκλους του ηλίου μετά των επτά πλανητών επαδαί και του βροντολογίου, σεληνοδρομείου τε και σεισμολογίου και των επτά ημερών τη εβδομάδος[…]». Αυτός ο καζαμίας ήταν μετάφραση του αντίστοιχου που κυκλοφορούσε στην Ουγγαρία στη σλαβική και ιλλυρική γλώσσα και εξηγούσε στον αναγνώστη τι προμήνυε η βροντή σε κάθε εποχή του χρόνου, τι σήμαινε ο σεισμός ανάλογα με την ώρα που συμβαίνει, τι προμήνυε η θέση της σελήνης, κ.λπ. Όσον αφορά στο 1904, τη χρονιά που εκδόθηκε το πρωτοχρονιάτικο ημερολόγιο, ο δημοσιογράφος παραθέτει τις προβλέψεις του καζαμία: «ο κυριεύων είνε ο Ζεύς πλανήτης εις το ζώδιον του Διδύμου κατοικία του Ερμού. Ημπορούμεν να ειπούμεν πως εις αυτόν τον χρόνον θέλει είσθαι πολλές αστένειες […] η αρχή του χειμώνος θέλει είναι με βροχές, το μέσον με ανέμους, το τέλος υγρόν με παχνιέςˑ και το καλοκαίρι θέλει είναι ωσάν άνοιξη μέτρια. Πλην η άνοιξις θέλει έχει αρρωστίες. Το φθινόπωρον υγρόν με αρρωστίαν. Τούτος ο χρόνος θέλει φέρει κίνδυνον εις τας εγκαστρωμένας! και πρέπει να φυλάγωνται. Εις τον ρηθέντα χρόνον με το να ευρίσκεται ο ήλιος εις τον δωδέκατον οίκον του ουρανού δια τούτο σημαίνει πως ο βασιλέας Τούρκος θέλει κακοπαθήσει και θέλει έχει μεγάλα βάσανα, ίσως λάβει και θάνατον και μεγάλην σφαγήν εις τους στρατιώτας του […] Ακόμη ο άνωθεν χρόνος θέλει φέρει φιλονικίες, διχόνοιες και ζημιές εις τους πραγματευτάς[…]». Το απόσπασμα από το ημερολόγιο-καζαμία κλείνει με μια προφητεία για το 1905, το οποίο υπόσχεται μεταξύ πολλών άλλων και «μεγάλη ευτυχία εις τα γυναίκας και τους γυναικοφιλείς ανθρώπους».

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι λαοί των Βαλκανίων, οι οποίοι βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία, εύχονταν την καταστροφή των δυναστών τους, είχαν μεγάλη έγνοια για τις αγροτικές καλλιέργειες και ανησυχούσαν για τις αρρώστιες. Ανεξήγητη παραμένει η προφητεία του 1905, η οποία αφορά στην μεγάλη ευτυχία για τις γυναίκες (ποιά ήταν άραγε αυτή;), ενώ παραμένει και η απορία, ποιοί ήταν οι «γυναικοφιλείς άνθρωποι»;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα