Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας

“Οχι” στα νέα μέτρα λένε οι εργαζόμενοι και στα Χανιά που προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μία συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς στις 11 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο, την ΑΔΕΔΥ Χανίων και σειρά σωματείων και η άλλη έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία 1866 (Νέων Καταστημάτων) από το ΠΑΜΕ και προσκείμενα σε αυτό σωματεία και συλλόγους. Εντωμεταξύ από νωρίς το πρωί ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει τις εισόδους Σούπερ Μάρκετ στην πόλη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΑΔΕΔΥ

Με κοινή ανακοίνωσή τους τo Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Χανίων «καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους όλης της χώρας στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς». Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν επίσης: «Η 24ωρη Γενική Απεργία στις 12 Νοέμβρη αποτελεί τη “μητέρα των μαχών” απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας». Μεταξύ άλλων ζητούν «άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων», «καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση» κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων σε ανακοίνωσή της καλεί στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ και στην συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. Οπως ανακοίνωσε τα σωματεία που θα συμμετέχουν στην απεργία είναι: Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Χανίων, Σύνδεσμος Παραγωγών Καλλιτεχνικής Χειροτεχνίας Βιοτεχνίας Νομού Χανίων, Σύλλογος Κρεοπωλών, Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Νομού Χανίων, Αδελφότης Κουρέων Κομμωτών Νομού Χανίων, Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημόσιων Σχολείων Ν. Χανίων και Ρεθύμνης, Σωματείο Μεταλλοκατασκευαστών Νομού Χανίων, Σύλλογος Μηχανικών – Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων Επισκευαστών Φρένων – Μηχανημάτων Νομού Χανίων, Σωματείο Ιδιοκτητών Τυροκόμων Ν. Χανίων, Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών, Ενωση Βαφέων Αυτοκινήτων.

• Καλέσματα στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς έχουν εκδώσει επίσης, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λ.Α.Ε., η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, το ΜΕτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) Χανίων, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Επίσης, τη συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων.

TO TEE

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών επιλογών, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης καλεί τους Μηχανικούς να πάρουν μέρος στη σημερινή Πανελλαδική Απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΤΟ ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 1866 (Νέων Καταστημάτων) σήμερα από τις δέκα το πρωί.

Εντωμεταξύ από νωρίς το πρωί ομάδες περιφρούρησης είχαν αποκλείσει τις εισόδους μεγάλου Σούπερ Μάρκετ στην πόλη. «Κανένας στη δουλειά, κανένας και καμία στο εργοστάσιο, στα γραφεία, στο μαγαζί» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που διανέμουν χέρι, χέρι στους διερχόμενους.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους! Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες». Το ΠΑΜΕ Χανίων έκανε γνωστό ότι τα σωματεία και οι φορείς που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Νέων Καταστημάτων είναι: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδ. Εκπαίδευση Ν. Χανίων, Σωματείο Τροφίμων-Ποτών Ν. Χανίων, Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων, Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων, Εμπορικός Σύλλογος Ν. Χανίων, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων, Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων, Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Μύθημνας, Αγροτικός Σύλλογος Κάινας, Αγροτικός Σύλλογος Γαβαλοχωρίου, Αγροτικός Σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων, Αγροτικός Σύλλογος Αμυγδαλοκεφαλίου, Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου αποφάσισε τη συμμετοχή του στη σημερινή Γενική Πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων και απηύθυνε κάλεσμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟ “ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ”

Προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο Χανίων από τις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν η “Ταξική Πορεία” και η “Πρωτοβουλία Αντίστασης”. Εργαζομενοι στην Αυτοδιοικηση «Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στην σημερινή 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που έχουν προκηρύξει τα Συνδικάτα και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ενάντια στην πολιτική που υπαγορεύουν οι δανειστές και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. “σβήνοντας” οριστικά την ελπίδα εγκατάλειψης των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επί έξι χρόνια προκαλούν φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Χανίων ο οποίος καλεί στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. «Στην πρώτη γραμμή του αγώνα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στη νέα καταιγίδα μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση η συγκυβέρνηση ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο και παραδίδοντας τα κλειδιά της πρώτης κατοικίας στα “αρπακτικά” που χρόνια τώρα παραμονεύουν να κλέψουν ό,τι απέκτησαν με αίμα και ιδρώτα οι Ελληνες φορολογούμενοι», επισημαίνεται.

Υπάλληλοι φυλακών

Τη συμμετοχή του στην απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε το Σωματείο Υπαλλήλων Κράτησης Χανίων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται: επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μηνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.

“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ”

Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Αγωνιστικό Συντονισμό Σωματείων – Εργατικών Σχημάτων και Ανέργων στα Χανιά σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να προχωρήσει και σε επίπεδο Χανίων ένας οριζόντιος συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών ανέργων με σαφή θέση ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, στα παλιά και στα νέα μνημόνια που χτυπούν αλύπητα εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά».

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες