Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

«Ανυπόταχτη Κρήτη»: Να δοθεί λύση στο θέμα των προσφύγων στην Ιεράπετρα

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το κράτος και η Περιφέρεια Κρήτης» αναφορικά με το ζήτημα των προσφύγων στην Ιεράπετρα ζητάει με γραπτή του δήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Ανυπόταχτη Κρήτη» Γιάννης Κυριακάκης.
Στη δήλωση σημειώνεται πως «οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην περιοχή μας, συνεχίζουν να σπέρνουν το θάνατο και τη δυστυχία. Άλλο ένα καράβι φορτωμένο με σχεδόν 600 πρόσφυγες έφτασε χτες στην Ιεράπετρα. Κυνηγημένοι από τις συμμορίες που εξοπλίζει η “πολιτισμένη” Δύση και από το δολοφονικό ISIS αναγκάζονται να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο. Κι ενώ, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, επιθυμούσαν να φτάσουν στην Ιταλία, εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας καθώς το νομικό πλαίσιο της ΕΕ δεν επιτρέπει τη μετακίνησή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Έτσι θα προστεθούν στους δεκάδες Σύρους που βρίσκονται στα Χανιά και διεκδικούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν σε άλλες χώρες της ΕΕ και σε αυτούς που κάνουν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος με το ίδιο αίτημα. Όσο για τους Ιρακινούς και Αφγανούς θ’ ακολουθήσουν το δρόμο των κέντρων κράτησης μεταναστών. Γιατί πάνω από τις ανθρώπινες ζωές είναι οι διακρατικές συμφωνίες. Γιατί η ΕΕ εξασφαλίζει την «ελεύθερη» μετανάστευση του πλούτου σε όλο τον κόσμο αλλά εμποδίζει τη «παράνομη» μετανάστευση της φτώχειας. Στη χτυπημένη από τις μνημονιακές πολιτικές Ιεράπετρα, με το διαλυμένο νοσοκομείο και τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, την έλλειψη του κράτους και των δομών του αντικατέστησε η αλληλεγγύη του λαού, των εθελοντών, των φτωχών ανθρώπων που δίνουν τη βοήθειά τους στους φτωχότερους τους. Η συνεισφορά του ντόπιου πληθυσμού είναι συγκινητική και αντάξια των καλύτερων στιγμών της παράδοσης του νησιού μας».

Στη συνέχεια ο κ. Κυριακάκης επισημαίνει πως «το κράτος και η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι συνθήκες διαμονής στο κλειστό γυμναστήριο γρήγορα θα αποδειχτούν ανεπαρκείς. Οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να χορηγηθεί άσυλο σε όσους το επιθυμούν. Αλλά επειδή είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να φύγει σε άλλη χώρα της ΕΕ να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα άμεσα. Να παραβιαστεί η συνθήκη του Δουβλίνου. Η Κρήτη, που εξέφρασε κι εκφράζει απλόχερα την αλληλεγγύη της στους τυραννισμένους αυτούς ανθρώπους να δείξει και το δρόμο της ανατροπής της απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα