Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αναβολή Συνεδρίου Ιστορίας της Kρητικής Eκπαίδευσης

Στο επόμενο έτος 2022 μετατέθηκε η διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου για την εκπαιδευτική ιστορία της Κρήτης. Οι εργασίες του προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο. Όμως, η αβεβαιότητα που υπάρχει για την υγειονομική κατάσταση ανάγκασε την Οργανωτική Επιτροπή να το μεταθέσει στον επόμενο χρόνο, ώστε κατά τη διεξαγωγή του να μπορέσει να δημιουργηθεί γόνιμος διάλογος, σε ζωντανή επικοινωνία κι όχι σε διαδικτυακή διαδικασία, που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.

Το Συνέδριο θα εστιάσει τις εργασίες του στην ιστορία της εκπαίδευσης στην Κρήτη όχι μόνο κατά την προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, στα πλαίσια του εορτασμού της διακοσιετηρίδας από το 1821. Θα εστιάσει επίσης στην εκπαιδευτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κρήτη με την αποχώρηση του τουρκοκρητικού πληθυσμού και την άφιξη του μικρασιατικού, κινήσεις που επέφεραν το κλείσιμο των μουσουλμανικών σχολείων («Σιμπιάν», «Ρουστιγιέ Μεκτεμπί» και «Ιντατιγιέ») και την ίδρυση αρκετών νέων, των γνωστών ως «προσφυγικών». Κι αυτό στα πλαίσια του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή κατά το επόμενο έτος. Κατ’ επέκταση θα απασχοληθεί και με τις ανακατατάξεις που προκάλεσαν οι δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν και οι οποίες οδήγησαν στην ίδρυση ειδικών σχολείων, όπως τα «τραχωματικά», τα «υπαίθρια-πρεβεντοριανά» κ.ά., θέμα δυστυχώς σύγχρονο και ένα αιώνα μετά.

Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου είναι αντιπροσωπευτική των διοικητικών περιφερειών της Κρήτης και συγκροτείται από τους δρ Γιώργο Καλογεράκη, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού Ηρακλείου, δρ Μανόλη Μακράκη, διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λασιθίου, δρ Άννα Πατεράκη από το Ηράκλειο και από τα Χανιά τον συνταξιούχο δάσκαλο, ιστορικό ερευνητή και λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη. Εκ μέρους του Μουσείου συμμετέχουν η εκπαιδευτικός Δέσποινα Μαυράκη και ο δρ Χάρης Στρατιδάκης.
Οι ενδιαφερόμενοι για πραγματοποίηση σχετικών με τη θεματολογία του Συνεδρίου εισηγήσεων, την εκπαιδευτική δηλαδή ιστορία της Κρήτης, θα πρέπει να υποβάλλουν τον τίτλο τους προς έγκριση στην επιστημονική επιτροπή, συνοδευόμενο από περίληψη εκατό λέξεων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση strharis@yahoo.gr. Οι προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και οι νέες που θα προκύψουν

θα συζητηθούν και θα απαντηθούν αμέσως μετά τη λήξη της νέας αυτής προθεσμίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα