Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ανατιμήσεις και παροχές “πυροτεχνήματα”

Η παρατεταμένη και ανοδική αύξηση των τιμών των προϊόντων στην ελληνική αγορά οφείλεται σε πολλές αιτίες. Η αισχροκέρδεια επεκτείνεται σε πολλά προϊόντα που παράγονται από ελληνικές εταιρείες. Όλα έχουν να κάνουν με τη μη σωστή απόδοση της αγοράς. Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ δρα ανενόχλητα το φαινόμενο των καρτέλ. Σε κάθε κατηγορία ειδών υπάρχουν τα ολιγοπώλια, στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ και αλλού. Συνεννοούνται μεταξύ τους και καθορίζουν τις τιμές.
Σε επίπεδο ενέργειας είμαστε απ’ τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη. Είναι ν’ απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν η Κύπρος και τα Σκόπια να προμηθεύονται καύσιμα απ’ τα ελληνικά διυλιστήρια και παρά του ότι επιβαρύνονται με έξοδα μεταφοράς να πωλούν τα καύσιμα φθηνότερα απ’ όσο στην Ελλάδα. Έγινε έλεγχος αγοράς σε σούπερ μάρκετ του Λονδίνου με προϊόντα που παράγονται από ελληνικές εταιρείες και βρέθηκαν στα ράφια τους να είναι φθηνότερα απ’ όσο σε ελληνικά σούπερ μάρκετ.
Είναι λογικό να υπάρχει αύξηση τιμών λόγω των συγκυριών, αλλά στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις είναι δυσανάλογες. Ο κυβερνητικός ελεγκτικός μηχανισμός έχει αποδιοργανωθεί. Τα κέρδη στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ και στα διυλιστήρια είναι τεράστια, και ενώ από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασιστεί η φορολόγηση του 20% των κερδών για να εξασφαλιστούν τα 2,2 δισ. ευρώ, τελικώς φορολογήθηκε μικρό ποσοστό για να εισπραχθούν μόνο περί τα 650 εκ. ευρώ.
Έχουμε και τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες με τεράστια κέρδη, όχι από την πώληση χρήματος αλλά από τις προμήθειες. Γέμισαν τα ταμεία τους με ζεστό χρήμα από την Ε.Κ.Τ. που τους το χορηγούσε με αρνητικό επιτόκιο και αυτές το διέθεταν με απαράδεκτες υψηλές χρεώσεις στις επιχειρήσεις, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων ήταν πολύ κάτω της μονάδος. Αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα δεν λειτουργούν σε επίπεδο τραπεζικής πίστης. Δεν δανειοδοτούν την παραγωγική οικονομία ώστε να κυκλοφορεί το χρήμα και να αναπτύσσεται η μικρομεσαία τάξη, η οποία εκπροσωπεί το 95% των επιχειρηματιών.
Στην Ευρώπη παρατηρείται ότι πολλές χώρες μειώνουν τον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής. Εδώ οι κυβερνώντες επιμένουν ότι ο ΦΠΑ δεν πρέπει να μειωθεί, διότι αφενός θα υποστούν βλάβη τα δημοσιονομικά έσοδα και αφετέρου την ωφέλεια δεν θα την καρπωθούν οι καταναλωτές, διότι θα την απορροφήσουν οι έμποροι δεδομένης της μη ύπαρξης αποτελεσματικών ελέγχων.
Τέλος προέκυψε και το άλλο! Προαναγγέλθηκε αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024. Τώρα τι γίνεται! Οι μισθοί εδώ και 10 χρόνια όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά έχουν μειωθεί, εν αντιθέσει με τα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία είναι διπλάσιοι. Λέγεται ότι θ’ αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προεκλογικά λόγια. Πρόκειται για εξαγγελίες πυροτεχνήματα. Παρουσιάζονται θεαματικά μέχρι να σβήσουν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα