Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Άμεσα λύσεις για τους δασικούς χάρτες

Κύριε διευθυντά,

σε καιρούς δύσκολους για τους πολίτες, αναρτήθηκαν ξανά οι Δασικοί Χάρτες, αφού πρώτα αποσύρθηκαν, χωρίς να γίνουν οι διορθώσεις στα τόσα προφανή σφάλματα τους.

Οι χάρτες αυτοί στηρίχθηκαν σε Δασικές μελέτες που έγιναν με βάση μια δασική νομοθεσία με διφορούμενους ορισμούς και προέκυψαν από σύγκριση των αεροφωτογραφιών του 1945 και του 1960 με σημερινές αεροφωτογραφίες, χωρίς να αποτυπωθούν επ’ αυτών τελεσίδικες και νόμιμες διοικητικές πράξεις. Ειδικά στις περιφέρειες των πρωτοδικείων της Κρήτης, της Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, Κυθήρων και Αντικυθήρων αγνοήθηκε η μη ύπαρξη του «τεκμήριου ιδιοκτησίας γης υπέρ του δημοσίου και στα Δωδεκάνησα η μη ενσωμάτωση του Ιταλικού Κτηματολογίου στο Ελληνικό.

Έτσι με την ανάρτηση αυτών των χαρτών καταγράφηκε μια εικονική πραγματικότητα, που χαρακτηρίζει αυθαίρετα ιδιοκτησίες σε δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις και δασωμένους αγρούς, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ένσταση στη Δ/νση Δασών και να καταβάλλουν και τα αντίστοιχα παράβολα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης και ειδικά για τους κτηνοτρόφους κατόχους αναγκαίας μεγάλης έκτασης γης.

Τα έξοδα της διόρθωσης των δασικών χαρτών θα είναι μεγάλα αφού πέραν απ’ το παράβολο, για να έχει επιτυχή κατάληξη μια ένσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών και νομικών στοιχείων τα οποία πρέπει να προσκομίσει ο πολίτης για να αποδείξει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ακινήτου του, αφού μόνο μια αποδεδειγμένα ιδιωτική έκταση που έχει χαρακτηριστεί δασική, δεν δεσμεύεται.

Έτσι πέρα απ’ την ταλαιπωρία και την οικονομική αιμορραγία οι ιδιοκτήτες γης θα αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο απώλειας των περιουσιών τους.

Η εκπόνηση των δασικών χαρτών βέβαια είναι μια μεγάλη ανάγκη για το Ελληνικό κράτος ώστε να καθορισθούν οι δημόσιες κι ιδιωτικές ιδιοκτησίες και ν’ αποτελέσουν ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει με την αχρήστευση και απώλεια των ιδιοκτησιών.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πάρει άμεσα μέτρα που θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες διεκπεραίωσης αυτού του αναγκαίου και σημαντικού για την χώρα εγχειρήματος σε λογικές εξασφάλισης των περιουσίων και κλίμα συναίνεσης.

Επιβάλλεται:

1) Να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, που θα επιλύσουν οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και τους «δασωμένους αγρούς» με την χρήση σύγχρονων εργαλείων και σε συνδυασμό με την ανάρτηση του κτηματολογίου.

2) Να δοθεί χρονικό περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους ιδιώτες χωρίς την καταβολή παράβολου.

3) Κατά την εξέταση των ενστάσεων απ’ τις Δασικές Υπηρεσίες να αναγνωρίζονται τα πρόδηλα σφάλματα χωρίς την παραπομπή τους στις επιτροπές αντιρρήσεων και να δοθεί οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Ντερμανάκης Νίκος
μέλος του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα