Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Βουλγαρία: Αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών από χώρες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) παίρνουν μέρος στο διεθνές φόρουμ «Τα Βαλκάνια στην εποχή της παγκοσμιοποίησης: Ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής», το οποίο συγκέντρωσε χθες στη Σόφια περισσότερους από εκατό επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του Τύπου. «Το όνειρό μου είναι όλοι στα Βαλκάνια να γίνουν μέλη της Ε.Ε.», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, στη χαιρετιστήρια ομιλία του στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Αλέξανδρος Μαλλιάς. Απαντώντας σε ερώτηση Σκοπιανού δημοσιογράφου, γιατί η Βουλγαρία αντιτίθεται στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και γιατί παρεμβαίνει στη διένεξη με την Ελλάδα, ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε: «Δεν παρεμβαίνουμε σε καμία διένεξη. Παρεμβαίνουμε μόνο όταν βάζετε τη ναζιστική σημαία και κάνετε τέτοιες ταινίες (η αναφορά του κ. Μπορίσοφ είναι για την ταινία της ΠΓΔΜ The Third Half -σ.σ.). Η Βουλγαρία δεν είχε ποτέ τη σβάστικα στην εθνική της σημαία. Η Βουλγαρία δεν έχει πράξει ποτέ τίποτα κατά της Μακεδονίας, είμαστε οι πρώτοι που σας αναγνωρίσαμε, πάντα σας στηρίζαμε, δουλέψαμε για να καταργηθεί η βίζα και τώρα ξαφνικά τι (μας δείχνετε – σ.σ.): ναζιστική ταινία για τη Βουλγαρία. Μέχρι αυτή τη στιγμή (της πρόσφατης προβολής του έργου ´Το Τρίτο Ημίχρονο´, εναντίον του έντονα αντιβουλγαρικού, όπως χαρακτηρίστηκε, περιεχομένου του οποίου αντέδρασε με εντονότατο τρόπο ο βουλγαρικός Τύπος και πολλοί Βούλγαροι επιστήμονες – σ.σ.) παραμέναμε σιωπηλοί».

Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες πως ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο νόμο που θεσπίζει βαριά πρόστιμα σε όσους συμμετέχουν ή διοργανώνουν διαδηλώσεις ή άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δεν έχουν εξασφαλίσει επίσημη άδεια. «Οχι μόνον επικύρωσα τη νομοθεσία, αλλά εξέτασα λεπτομερώς τον φάκελο που μου υπέβαλε η Δούμα (Κάτω Βουλή), η οποία εκτιμά ότι το κείμενο είναι συγκρίσιμο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», τόνισε ο Πούτιν. Η νέα νομοθεσία επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιβάλει ακόμη πιο τσουχτερά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους αψηφούν τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, όπως έχει καταστεί ο κανόνας τους τελευταίους μήνες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει από τον Πούτιν να μην υπογράψει τον νόμο διότι θα καταστείλει τις αντίθετες φωνές στη χώρα.
Η.Π.Α.: Ο κιθαρίστας των Fleetwood Mac και ιδρυτής του συγκροτήματος Paris αυτοκτόνησε προχθές στο σπίτι του στο Νάσβιλ σε ηλικία 66 ετών. Είναι το δεύτερο μέλος των Fleetwood Mac που φεύγει από τη ζωή καθώς τον Ιανουάριο άλλος ένας κιθαρίστας, ο Μπομπ Γουέστον, πέθανε από γαστρεντερική αιμορραγία σε ηλικία 64 χρόνων. Ο Καλιφορνέζος μουσικός, ο οποίος είχε αρκετά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος, ενώ άφησε ένα σημείωμα για την οικογένειά του. Ο Γουέλς έπαιζε στους Seven Souls και Head West και το 1971 μπήκε στους Fleetwood Mac όπου έμεινε μέχρι το 1974 – μια χρυσή εποχή για το συγκρότημα.

Γερμανία: Ο πρώην ´Μπιτλ´ Πολ Μακάρτνεϊ ολοκλήρωσε την επιτυχία Yesterday μέσα στην τουαλέτα, σύμφωνα με πρώην συνεργάτη του. Εδώ και καιρό οι θαυμαστές του γνωρίζουν ότι ο Μακάρτνεϊ ξύπνησε ένα πρωί το 1964 στο διαμέρισμα της φίλης του στο Λονδίνο και σιγοτραγουδούσε το Yesterday. Ο συνάδελφός του μουσικός Τόνι Σέρινταν αναφέρει στη βιογραφία του που κυκλοφόρησε χθες ότι ο Μακάρτνεϊ του είπε ότι ο κόσμος δεν είχε καταλάβει πως έγραψε το Yesterday ενώ βρισκόταν στην τουαλέτα. Ο 72χρονος Σέρινταν, ο οποίος ηχογραφούσε μαζί με τα θρυλικά Σκαθάρια στην αρχή της καριέρας τους, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Μακάρτνεϊ του είχε εμπιστευτεί την προέλευση του διάσημου τραγουδιού, το οποίο στην αρχή είχε ονομάσει ´Αβγά Ομελέτα´. Ο Σέρινταν γνώρισε τους ´Μπιτλς´ στη Γερμανία το 1961 και το συγκρότημα ηχογράφησε πολλά τραγούδια ως Tony Sheridan & The Beat Brothers περιλαμβανομένου του σινγκλ My Bonnie τη χρονιά εκείνη. Η επαγγελματική τους συνεργασία ήταν σύντομη καθώς ο Σέρινταν παρέμεινε στη Γερμανία όταν οι άλλοι επέστρεψαν στη Βρετανία, αλλά οι μουσικοί κράτησαν επαφή στη διάρκεια των χρόνων, είπε ο Σέρινταν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα