Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Εργα σε χείμαρρο στον Ομαλό

Στην ένταξη του έργου διευθέτησης του χειμάρρου του Ξηροποτάμου στην περιοχή του Οροπεδίου του Ομαλού, συνολικού προϋπολογισμού 703.500 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα ´Αλ. Μπαλτατζής´, προχώρησε το Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Οπως επεσήμανε στα ´Χ.Ν.´ η  διευθύντρια Δασών Χανίων, δασολόγος κα Πολύμνια Σκλαβάκη, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καθώς ο Ξηροπόταμος παρουσιάζει πολύ έντονα χειμαρρικά φαινόμενα.
Η στόχευση για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με την ίδια, είναι η διευθέτησή του με τη δημιουργία τριών φραγμάτων, προβόλους (πλαϊνούς τοίχους), μικρές φυτοτεχνικές παρεμβάσεις αποκατάστασης ειδών της περιοχής κ.ά.
Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθεί μια δεξαμενή μέσω της οποίας θα συλλέγεται το νερό για να ποτίζονται τα φυτά που θα τοποθετηθούν από τη Δασική Υπηρεσία.
«Είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή και αποτελούσε από παλιά στόχευση της Δασικής Υπηρεσίας. Εκμεταλλευτήκαμε τη δυνατότητα που είχαμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε στην Υπηρεσία μας έναν συνάδελφο – δασολόγο, διδάκτορα στη Διευθέτηση Ορεινών Εργων Υδρονομίας. Συνεπώς συντάξαμε αυτή τη μελέτη και έπειτα ήμασταν σε αναμονή προκειμένου να εντάξουμε το έργο στο πρόγραμμα ´Αλεξ. Μπαλτατζής´», τόνισε η διευθύντρια Δασών Χανίων.
Οπως επεσήμανε η κα Σκλαβάκη πρόκειται για ένα ώριμο έργο και η Δασική Υπηρεσία Χανίων θα μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίησή του μόλις διευθετηθούν οι εγκρίσεις των πιστώσεων.
 «Η μελέτη που έχουμε είναι οριστική, δηλαδή άμεσης εφαρμογής. Υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις δημοπρατήσεις, αλλά μόλις ξεπεραστούν θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε το έργο», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι συνολικά 57 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των δασικών μέτρων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» απελευθερώνονται από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. Στόχος είναι με τις δράσεις που υλοποιούνται να ληφθούν μέτρα που θα επιφέρουν συλλογικές ωφέλειες μακροπρόθεσμα όσον αφορά:  τη βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών, την αποκατάσταση του δασονομικού δυναμικού, δράσεις πρόληψης με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ορεινού πληθυσμού και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού με την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ορεινού πληθυσμού, στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, στον περιορισμό της διάβρωσης, στη συγκράτηση του απορρέοντος νερού και γενικότερα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας.
Τα δασικά έργα του προγράμματος ´Αλέξανδρος Μπαλτατζής´ είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 57.038.000 ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα πρόκειται να απελευθερωθούν άλλα 60 εκατ., σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Τα έργα πρόκειται να εκτελεστούν από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα