Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ανθρώπινη αλυσίδα για την ενότητα

Μια ´ανθρώπινη´ αλυσίδα κατά μηκος της ακτής των Αγίων Αποστόλων σχημάτισαν χθες μικροί μαθητές, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί το Γραφείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με τη σουηδική Πρεσβεία και έχει ως στόχο την προβολή της ευρωπαϊκής ενότητας.
Στο πλαίσιο αυτό χθες το πρωί η Σουηδέζα φωτογράφος, Katerina Mistal, φωτογράφισε από τις 9.15 έως τις 10, μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας (Γαλατά), στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.
Σκοπός της φωτογράφισης ήταν να συμπεριληφθούν οι φωτογραφίες σε εκθέσεις που διοργανώνονται στη Φινλανδία, στη Λιθουανία και αλλού, με θέμα την ευρωπαϊκή ενότητα, αποτυπώνοντάς την μέσα από την ακτογραμμή της, με τη συμμετοχή των παιδιών της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η καλλιτέχνις επέλεξε μόνο τα Χανιά από την Κρήτη (και την παραλία της Περαίας Θεσσαλονίκης από την υπόλοιπη Ελλάδα) ζητώντας την απαραίτητη άδεια από το Τμήμα Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων, προκειμένου να φωτογραφίσει μαθητές Δημοτικού καθώς και να αντλήσει πληροφορίες για τις παραλίες των Χανίων και τα σχολεία.
Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Χανίων για θέματα Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, «το Γραφείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων υλοποιεί ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τη σουηδική Πρεσβεία, που στοχεύει στην προβολή της ευρωπαϊκής ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Σουηδή καλλιτέχνις, που φωτογραφίζει παιδιά στις ακτογραμμές νησιών της Μεσογειου, βρέθηκε στα Χανιά, τη δεύτερη περιοχή της Ελλάδας που θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο project μετά τη Θεσσαλονίκη. Εμείς προτείναμε την περιοχή των Αγ. Αποστόλων, ως χώρο φωτογράφισης για να προβάλουμε την περιοχή ως τουριστικό προορισμό αλλά και για να ενδυναμώσουμε το μήνυμα ότι οι Άγιοι Απόστολοι ανήκουν σε όλους μας και είναι ένα αγαθό που θα αφήσουμε στις επόμενες γενεές».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Χανίων κα Μαρία Κοκκινάκη, ανέφερε ότι: «Επενδύουμε διαρκώς στην προβολή του ευλογημένου τόπου μας και στην ανάπτυξη των σχέσεων με τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί άλλη μια προσπάθεια προβολής του φυσικού μας πλούτου, της ομορφιάς των ακτών μας και του απέραντου γαλάζιου του ουρανού και της θάλασσας».
Από την πλευρά της η Σουηδέζα φωτογράφος, Katerina Mistal, επεσήμανε την αγαστή συνεργασία που υπήρξε με το Γραφείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος έκανε εκτενή έρευνα για τις ακτές της Κρήτης, για αρκετούς μήνες.
«Κάνω τα πορτρέτα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μέσα από τα νησιά τους. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα του project, ενώ παράλληλα συμμετέχουν μικροί μαθητές. Για παράδειγμα από τη Γαλλία επέλεξα την Κορσική, επίσης ταξίδεψα στη Μάλτα και στο Γιβραλτάρ, ενώ από τη θάλασσα της Μεσογείου επέλεξα τα Χανιά της Κρήτης και επίσης τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε η κα Mistal.    

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
´Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου´
Εκδήλωση πραγματοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας ´Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου´, αύριο Κυριακή 1 Απριλίου στις 10 π.μ., στην αίθουσα Καστελλάκη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.    
Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., έχει δημιουργηθεί μια ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα με το ενδεικτικό σύνθημα ´Πάμε Ελλάδα / Schools, let? s go to Greece´ κι έχει ξεκινήσει μια Πανελλαδική Καμπάνια με τίτλο ´Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου´, για την προβολή και προώθηση της Ελλάδας ως τόπο προορισμού σχολικών εκδρομών τόσο για τα σχολεία της χώρας όσο και για τα σχολεία του εξωτερικού. Οι μαθητές των σχολικών μονάδων περιοχής ευθύνης μας και οι καθηγητές τους, συμμετείχαν ενεργά, με δράσεις και δημιουργικά έργα, όπως βίντεο με φωτογραφίες της περιοχής, τραγούδι – χορό, γκράφιτι ή άλλα, τα οποία θα παρουσιαστούν στην εν λόγω εκδήλωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα