Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Καθοδική πορεία

Ανεργο και ανασφάλιστο παραμένει το 90% των εργαζομένων που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής στον Νομό Χανίων, ενώ ο Δήμος με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (95%) είναι ο Δήμος Αποκορώνου και ακολουθεί ο Δήμος Χανίων. Καθοδική πορεία παρατηρείται και στον αριθμό των πολεοδομικών αδειών για το τρέχον τρίμηνο καθώς από πέρυσι την ίδια περίοδο έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα την κρίση στον κλάδο των κατασκευών, που διοργάνωσε χθες το απόγευμα το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων στο Εργατικό Κέντρο.
Στην εκδήλωση, που συζητήθηκαν τα αίτια και οι τρόποι διεξόδου από την κρίση, συμμετείχαν έμποροι, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι στην οικοδομή, στο εμπόριο και στη μεταποίηση οικοδομικών υλικών.
Οπως ανέφερε ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Χανίων, κ. Θωμάς Σαριδάκης, «η ανεργία του κλάδου μας είναι αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνει όλη η χώρα. Ο κλάδος της κατασκευής στον Νομό μας καταρρέει καθώς υπάρχει πάνω από το 90% ανεργία.
Το γεγονός αυτό μας απασχολεί έντονα, όπως και οι τρόποι για να βγούμε από τη φθίνουσα πορεία. Διότι δεν είναι μόνο η ανεργία, αλλά και η ανασφάλιστη εργασία, αφού ακόμη και αυτοί οι λίγοι που εργάζονται εν μέσω κρίσης, δεν ασφαλίζονται».
Σύμφωνα με τον κ. Σαριδάκη: «Οι κλαδικές συμβάσεις γίνεται προσπάθεια να παραβιαστούν, δηλαδή εκεί που ο ανειδίκευτος εργάτης έπαιρνε 55 ευρώ, τώρα προσπαθούν να τα μειώσουν στα 23 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι εξαθλίωση υπάρχει στον κλάδο της κατασκευής».
Οσον αφορά τις οικοδομικές άδειες για τον Νομό Χανίων, ο ίδιος τόνισε πως: «Σε σχέση με πέρυσι το ίδιο τρίμηνο είναι κατά πολύ μειωμένες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα στον χώρο της κατασκευής αυτή τη στιγμή παρατηρείται στον Δήμο του Αποκόρωνα, όπου εκεί η ανεργία ξεπερνά το 95%, ενώ όποιες εργασίες εκτελούνται στην περιοχή είναι για πεζοδρόμια, πλακοστρώσεις κ.ά. Νέα οικοδομή δεν υπάρχει καμία. Ακολουθεί (σε ανεργία στον οικοδομικό κλάδο) η πόλη των Χανίων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά δεν υπάρχουν ούτε δημόσια έργα, αφού τα πάντα έχουν σταματήσει».



Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα