Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αγροτικό συλλαλητήριο

Δυναμική κινητοποίηση, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα χρόνια προβλήματά τους, που επιδεινώνονται με τα πρόσφατα μέτρα, πραγματοποίησαν χθες οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ηρακλείου, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο, το οποίο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με την υποστήριξη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των υπόλοιπων Αγροτικών Οργανώσεων.
Αγρότες απ’ όλα τα σημεία του Νομού Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν, στις 11 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και στη συνέχεια με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Εκεί κρατώντας κρεμάλες προκειμένου να δείξουν -όπως οι ίδιοι αναφέρουν- την εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει, απέκλεισαν το κτήριο.
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια θα καταβάλει τα 100.000 ευρώ για να πληρωθεί η μελέτη για την αναμπέλωση, ενώ σχετικά με τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο υπογράμμισε ότι είναι καθαρά θέμα ΕΛΓΑ. Για τις αποζημιώσεις από την υπόθεση με το βακτήριο e-coli τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστεί εκεί το ζήτημα, που απασχολεί 100άδες παραγωγούς κηπευτικών, ιδιαίτερα του Νομού Λασιθίου.
Ο κ. Αρναουτάκης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής. Ο περιφερειάρχης αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες δηλώνουν πάντως ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με το ψήφισμά τους οι αγρότες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:
– Εναρξη της διαδικασίας αναμπέλωσης.
– Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον περονόσπορο και τον περσινό χιονιά και για την απώλεια εισοδήματος από το περίφημο σκάνδαλο με το βακτήριο e-coli.
– Αμεση ενίσχυση της κτηνοτροφίας με κατεύθυνση την αγορά ζωοτροφών.
– Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, σε ποσοστό 5% επί των τιμολογίων.
– Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και μείωση στο 6% του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια.
– Στήριξη του ελαιολάδου.
– Ιδρυση Περιφερειακών Ταμείων ΕΛΓΑ (περιφερειοποίηση του ΕΛΓΑ).
– Αμεσο πάγωμα των αγροτικών δανείων για τρία τουλάχιστον χρόνια με ταυτόχρονο πάγωμα των πλειστηριασμών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα