Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

“Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2011”

Eνα ´Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής´  από έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παρουσιάζεται στην ομότιτλη έκθεση που εγκαινιάσθηκε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Η έκθεση  που περιλαμβάνει 143 έργα και μελέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ´ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2011´, έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στη Λάρισα και τώρα στα Χανιά. Ακολουθούν το Ηράκλειο, η Πάτρα, η Ξάνθη και η Κύπρος.
Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή, ενθάρρυνση και καταγραφή του έργου Ελλήνων αρχιτεκτόνων καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής εν γένει στην Ελλάδα, υπο τη μορφή διαγωνισμού.
Η έκθεση που συνδιοργανώνουν το περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ), θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου 2011.
Όπως επεσήμανε η κα Γιούλη Φραδέλλου, εκ μέρους του περιοδικού Δομές, η έκθεση αποτελεί συνέχεια μίας ιδέας που γεννήθηκε το 2009 από το διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ. ´Φέτος είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που προκηρύσσονται και απονέμονται τα «ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2011», ένας αναδυόμενος θεσμός στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής που αποτελεί μέρος του γενικότερου προγράμματος «ΔΟΜΕΣ 2011»´, σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια, το πρόγραμμα ´ΔΟΜΕΣ 2011´ περιλαμβάνει:
1. Τα τέσσερα ´ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2011´, που αφορούν το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008 -2010, το καλύτερο πρώτο κτήριο νέου αρχιτέκτονα, το καλύτερο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υπάρχον κτήριο / πλαίσιο και την καλύτερη μη υλοποιημένη μελέτη της ίδιας περιόδου αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί πως την κριτική επιτροπή για τα ´Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2011´ αποτέλεσαν:
α. Ο κ. Steven Holl, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες διεθνώς, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
β. Ο κ. Finn Geipel, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και διευθυντής του Laboratory for Integrative Architecture του Πολυτεχνείου του Βερολίνου.
γ. Ο κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Τα Βραβεία απένειμαν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Δημήτρης Φατούρος και Πάνος Τζώνος.
Όπως ανέφερε η κα Φραδέλλου, ήδη είναι σε εξέλιξη οι ΔΟΜΕΣ 2012 και η καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχές είναι η Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα