Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑΠΟΨΗ

(ΤΟ ΟΣΜΙΟ)

Του Κων/νου Κ. Κνιθάκη

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι από όλα τα κράτη του πλανήτη η Ελλάδα είναι η πρώτη υποψήφια χώρα προς χρεοκοπία!
Πώς, όμως, φθάσαμε ως εδώ; Και ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που η Ελλάδα έπρεπε να χρεοκοπήσει;
Μία δανεισμένη χώρα, ανίκανη να ξεχρεώσει τους τοκογλύφους δανειστές της, δέσμια μνημονίων, αναγκάζεται να παραδώσει τον υποθαλάσσιο και μη ορυκτό πλούτο της. Ο ορυκτός πλούτος ανήκει κανονικά στους πολίτες μίας χώρας. Οταν, όμως, μία χώρα πτωχεύσει αυτός ανήκει στους δανειστές. Ακούμε τελευταία ότι η Ελλάδα έχει πετρέλαιο, μέταλλα, φυσικό αέριο και άλλα πολλά. Με το Χρηματιστήριο και την εισαγωγή της ακρίβειας του ευρώ, οι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας μπήκαν στην πρώτη φάση απώλειας ενός βιοτικού επιπέδου που είχαν αποκτήσει τα τελευταία 30 χρόνια. Με τα διάφορα δάνεια και το οικοδομικό μπουμ χρεώθηκαν τα νοικοκυριά. Με το μνημόνιο και τη φορολογία πτωχεύουν το κράτος και οι πολίτες.
Αν η Ελλάδα είχε ανεξάρτητη εθνική κυριαρχία τα κοιτάσματά της σε πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αρκούν όχι για να ξεχρεώσει, αλλά και να ευημερήσει οικονομικά!
Ενα σπάνιο μέταλλο που διαθέτει η χώρα μας είναι το όσμιο. Το όσμιο είναι ασημόχρωμο με πολύ αμυδρή γαλαζωπή απόχρωση και έντονη μεταλλική λάμψη. Εχει ατομικό αριθμό 76 και σχετική ατομική μάζα 190,23. Το χημικό του σύμβολο είναι Os.
Οταν εκτεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα επικαλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα οξειδίου, το οποίο έχει χαρακτηριστική οσμή, μυρωδιά.
Θεωρείται ευγενές μέταλλο μαζί με το ρουθήνιο, το ρόδιο, το ιρίδιο, τον άργυρο, το παλλάδιο, τον λευκόχρυσο και τον χρυσό.
Εχει θερμοκρασία τήξης 3.033 °C και θερμοκρασία βρασμού 5.012 °C. Είναι το μέταλλο με τα υψηλότερα σημεία τήξης και βρασμού από όλα τα μέταλλα της οικογενείας του λευκόχρυσου.
Είναι ακόμη το χημικό στοιχείο με τη μεγαλύτερη πυκνότητα από όλα (22,59 g/cm³). Κρυσταλλώνεται στο εξαγωνικό σύστημα και γίνεται υπεραγώγιμο στους 272,49 °C. Ενα κυβικό μέτρο οσμίου έχει μάζα 22.590 κιλά (22,59 τόνοι)! Είναι εξαιρετικά δύστηκτο μέταλλο. Εχει τις μεγαλύτερες ενθαλπίες τήξης και εξάτμισης απ’ όλα τα μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου.
Το όσμιο είναι παραμαγνητικό μέταλλο, διότι έχει μονήρη ηλεκτρόνια, τα οποία συμπεριφέρονται ως στοιχειώδεις μαγνήτες και έλκονται από μαγνητικά πεδία. Το όσμιο είναι ένα από τα τρία στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του «κόκκινου υδράργυρου».
Πρόκειται για ένα από τα πιο δραστικά πυρηνικά καύσιμα πυραύλων και χρησιμοποιείται ακόμη και ως γόμωση πυρηνικών βομβών! Πωλείται συνήθως ως σκόνη, καθαρότητας 99%. Η ποσότητά του μετριέται και σε ουγγιές και σε γραμμάρια.
Η μέση τιμή σποτ (spot) αγοράς και πώλησης του οσμίου στις 30.12.2010 ήταν 380 δολάρια η ουγγιά ή 13,4 δολάρια ανά γραμμάριο. Τιμή spot είναι το κόστος προϊόντος για πληρωμή και άμεση παράδοση, συνήθως μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες.
Αυτές όμως είναι οι «επίσημες» τιμές του στις οποίες δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ! Το όσμιο, στην πραγματικότητα είναι δυσεύρετο, γι’ αυτό και οι μέσες πραγματικές αξίες του οσμίου στις ΗΠΑ ανέρχονται στις 150.000 δολάρια ανά γραμμάριο, ενώ στην Ευρώπη στις 100.000 δολάρια ανά γραμμάριο!
Στα Βαλκάνια η μέση τιμή του είναι πιο χαμηλή και κυμαίνεται κοντά στις 43.000 δολάρια ανά γραμμάριο! Δηλαδή ένα κιλό όσμιο κοστίζει περίπου όσο 8 τόνοι χρυσού!
Το όσμιο καθώς και ο χρυσός υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας [Ιμια (!) κ.λπ.]. Το κακό είναι πως υπάρχουν και σε αρκετές «αμφιλεγόμενες» περιοχές των συνόρων μας, γνωστές ως γκρίζες ζώνες. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι, οι οποίοι δεν διστάζουν να διεκδικούν αυτές τις περιοχές δημόσια…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα