Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ασπίδα η σωματική άσκηση

ΑθHνα
Οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν ή, όταν κρυολογούν, τα συμπτώματά τους είναι πιο ελαφριά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου των Απαλαχίων στη Β. Καρολίνα, υπό τον δρα Ντέηβιντ Νίμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό για θέματα αθλητιατρικής ´British Journal of Sports Medicine´, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν επί τρεις μήνες τις περιπτώσεις 1.000 ατόμων ηλικίας 18 έως 85 ετών και συμπέραναν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση, μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ (50%) τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό κρυολογήματος ή, αν κρυώσουν, τον περνάνε ´στο πόδι´.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή η άσκηση βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς με τα αμυντικά κύτταρά του. Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί προσωρινά -για λίγες ώρες- το κυτταρικό ´οπλοστάσιο´ του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό. Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν χρειάζεται καν να κάνει κανείς πολύ εντατική άσκηση, αρκεί να θεωρεί ότι βρίσκεται σε σχετικά καλή ´φόρμα´.
Οι ενήλικοι παθαίνουν δύο έως πέντε κρυολογήματα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Ελάχιστοι άνθρωποι τη ´γλιτώνουν´ και δεν κρυολογούν καθόλου μέσα σε μια χρονιά. Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πάντως πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς (περισσότερη φυσική δραστηριότητα), ώστε να τα αποφύγει ή να τα περάσει πιο ελαφριά.
Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία (που έχουν περισσότερα αντισώματα), οι άνδρες και οι παντρεμένοι (ίσως επειδή βγαίνουν πιο αραιά έξω και συναντούν λιγότερους ανθρώπους-πηγές πιθανής μόλυνσης), καθώς και όσοι τρώνε πολλά φρούτα, φαίνεται να κρυολογούν λιγότερο συχνά. Όσοι έχουν παιδιά ή εργάζονται κοντά σε αυτά, εκτίθενται σε περισσότερα κρυολογήματα. Όμως η σωματική άσκηση και η αντίληψη που έχει κανείς για τη “φόρμα” του, φαίνεται να είναι ακόμα πιο σημαντικοί παράγοντες για την προστασία από τα κρυολογήματα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι ασκούνται τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, είχαν κρυολόγημα 4,4 έως 4,9 μέρες σε διάστημα τριών μηνών τον χειμώνα, όσοι ασκούνταν από μια έως τέσσερις μέρες την εβδομάδα, είχαν κρυολόγημα για 4,9 έως 5,5 μέρες, ενώ όσοι έκαναν ελάχιστη (μια φορά την εβδομάδα με το? ζόρι) έως καθόλου άσκηση, είχαν κρυολόγημα επί 8,2 έως 8,6 μέρες κατά μέσο όρο.
Επιπλέον, όσοι ασκούνταν τακτικά, υπέφεραν λιγότερο -σε ποσοστό μέχρι και 41%- από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο βήχας και το φτάρνισμα, σε σχέση με όσους προτιμούσαν τον? καναπέ. ´Το πιο ισχυρό όπλο που έχει κάποιος στους κρύους μήνες του χειμώνα, είναι να βγει έξω και να περπατήσει με γρήγορο βήμα για τουλάχιστον μισή ώρα´, δήλωσε ο Νίμαν.

Ουάσιγκτον
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως η μετφορμίνη, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και στην πρόληψή του, ανακοίνωσαν  χθες Αμερικανοί επιστήμονες.
Ασθενείς, στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και εμφάνισαν αργότερα καρκίνο του πνεύμονα είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να κάνει μετάσταση- η φάση, δηλαδή, κατά την οποία γίνεται πιο θανατηφόρος- ανακοίνωσαν οι ερευνητές σε συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακος.
Η μετφορμίνη, ένα παλαιό και φθηνότερο φάρμακο γενικής χρήσης, είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα νεότερα φάρμακα      -τις θιαζολιδινεδιόνες (TZD) ή τις γλιταζόνες- ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
´Η έρευνά μας, καθώς και άλλες έρευνες, φανερώνει μία σχέση μεταξύ της χρήσης μετφορμίνης και/ή της χρήσης θιαζολιδινεδιόνης (TZD) και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα´, εξηγεί ο δρ Πίτερ Ματσόνε της Κλινικής του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
´Ωστόσο, αυτό που είναι μοναδικό στην έρευνα αυτή είναι ότι διαπιστώσαμε ότι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη ή/και TZD για το διαβήτη κι έχουν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, εμφανίζουν μειωμένη συχνότητα σε λεπιδώδη κύτταρα και μικρά κυτταρικά καρκινώματα, και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης´.
Οι επιστήμονες μελέτησαν το ιστορικό 157 διαβητικών που επέζησαν του καρκίνου του πνεύμονα.
Όσοι είχαν λάβει είτε φάρμακο μετφορμίνης, είτε TZD, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες ο καρκίνος του πνεύμονα από τον οποίο έπασχαν να κάνει μετάσταση 20% από εκείνους που έλαβαν τα φάρμακα είχαν όγκους που έκαναν μετάσταση, ενώ 42% δεν είχαν.
´Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε εμφανίζουν τη μετφορμίνη πιο προστατευτική από τα TZD´, λέει ο Ματσόνε.
Στα TZD συγκαταλέγονται το φάρμακο Avandia της GlaxoSmithKline, που είναι ευρέως γνωστό ως ροζιγλιταζόνη και το ανταγωνιστικό του Actos ή πιογλιταζόνη που παρασκευάζεται από την εταιρεία Takeda Pharmaceutical.
Ο Ματσόνε είπε ότι μία μέρα θα είναι εφικτή η χρήση μετφορμίνης για την πρόληψη του καρκίνου στους καπνιστές.

Χρειάζεται χρόνο η έρευνα

Αλλά ο δρ Ντέιβιντ Γκούτερμαν, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολέγιο Ιατρών Θώρακος, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού προταθεί κάτι τέτοιο.
´Αυτές οι νέες πληροφορίες έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες ενδείξεις ότι η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα´, είπε ο Γκούτερμαν.
Η μετφορμίνη είναι ένα από τα φάρμακα ευρείας χρήσης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, με 41 εκατομμύρια συνταγές να έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ το 2008, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών Θώρακος.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε καρκίνους παγκοσμίως, και ευθύνεται για 1.2 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. Μόνο το 15% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα επιβιώνουν πάνω από πέντε χρόνια, εν μέρει επειδή η νόσος συνήθως εξαπλώνεται αθόρυβα επί χρόνια προτού εμφανίσει συμπτώματα.
Ωστόσο, οι καρκινικοί όγκοι στον πνεύμονα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συχνά μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 171 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από διαβήτη το 2000 και προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα φθάσει τα 366 εκατομμύρια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα