Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΦΟΡΜΕΣ

“Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε ν? ακούσω και να γνωρίσω από κοντά τον Θεόδωρο Βασιλικό, ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε ν? ακούσω το Θεόδωρο Βασιλικό εκατοντάδες φορές “να άδει και να ψάλλει τω Κυρίω” κάθε φορά με το δικό του μοναδικό τρόπο, φορτωμένο με την πλούσια εμπειρία δεκαετιών ιεράς ψαλμωδίας, να συμψάλλω μαζί του, “να καθίσω παρά τους πόδας του Διδασκάλου” και να μαθητεύσω κοντά του.
Να “ευφρανθώ επί τοις ειρηκόσι αυτώ”.
Ευχαριστώ τον Θεό που με αξιώνει και σήμερα να αποτολμώ αυτό το εγχείρημα, αυτό το αφιέρωμα σε έναν καταξιωμένο και μεγάλο ιεροψάλτη, μέσα από τον παρόντα Τόμο, ως ελάχιστο αντίδωρο ευχαριστίας, αναγνώρισης και τιμής στον άνθρωπόν αυτόν”.
Από τον πρόλογο του συγγραφέα.
Τον “Ψάλτη Ηχο” του Ραββί, που τον συγκίνησε τόσο πολύ στην εφηβεία του, έτσι, καθώς απελύετο μελώδεια κορώνα από το Αναλόγιον και πλημμύριζε αρμονία τις αγιογραφημένες μορφές, επαινεί ο συγγραφέας!
Ο μικρός Αντώνης Βακάκης, συνεπαρμένος, συγκεντρώνει το υλικό, στο οποίο τα αρρενωπά “ψαλμωδικά μελίσματα”, του άδοντα, τρέφουν την πρόσφορη ψυχοπνευματική του γη!! Επαρκώς!
Η Μύησή του, που παρέχει δυνατότητες αναγνώσεων κι η γνωστική κι ευλαβής προσφορά αξίων φθόγγων στη Θεία Ποίηση, καθίσταται στόχος ωραίος και ιερός!
Λόγος Θεού και λόγοι Βυζαντινής Υμνωδίας, έως και τα ανώτατα νοηματικά πεδία Αγίας Αισθητικής!
Αξιώνεται την Πανεπιστημιακή Παιδεία περί τη Θεολογία, αξιώνεται τη θέση του στο Αναλόγιον υπερβαίνοντας το προσωπικό του μέτρο διαρκώς, και σήμερα με τη δέουσα γνώση και τη φροντίδα και το ενδιαφέρον, φιλοτεχνεί το “ψαλμώδειο πορτραίτο” του διδασκάλου του.
Ο Αντώνης ο Βακάκης, ο συγγραφέας του βιβλίου, περιδιαβαίνει τα άξια ψαλμωδικά χρόνια τού δασκάλου του` και μας παραχωρεί με θαυμαστή αρτιότητα μια εξαιρετική έκδοση, κατά κοινή ομολογία!
Μια έκδοση εύχρηστη, περιποιημένη και ενημερωτική, στις σελίδες της οποίας ανιχνεύονται υποδορίως των εικόνων και των γραφομένων…
Ο σεβασμός και η αγάπη και η αίσθηση υπευθυνότητας, για τούτο το ωραίο και τόσο ευγενικό εγχείρημα! Που τελικά, φωτίζει και προβάλλει το “αρτεσιανό ηχείο” ενός χαρισματικού μέλποντος, στεντορείως μελωδικώς και ενσυνειδήτως, τον Εν Αρχή… Τον Λόγο τον κάλλιστο!
Τον Λόγο των ιερών δέλτων… Τροπάρια, αίνους, απολυτίκια, μεγαλυνάρια ψαλμούς. Μέσω αυτών, τα έξοχα φωνήματα ανάγονται αφ? εαυτά σε προσευχητικούς ανθούς, μυροβολούντες εν τη αρθρώσει τους…, στο στόμα του Αρχοντος Μουσικοδιδασκάλου τής Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας πρωτοψάλτη και χοράρχη κου Θεοδώρου Βασιλικού, του οποίου η φήμη υπερβαίνει τη χώρα…
…Κύριε Βακάκη συγχαρητήρια. Ευχαριστούμε θερμά για τη σημαντική αυτή κατάθεση ψυχής και Γνώσης, στο Θρησκευτικό μας Πολιτισμό…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα