Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ “ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ”

“Τέχνη και Τεχνολογία – Ανθρωπος και Μηχανή” είναι η έκθεση που οργανώνεται φέτος το καλοκαίρι στο “Ελαιουργείον- Εργοστάσιο Τέχνης” του Δρομονέρου από 8 Αυγούστου έως 3 Οκτώβρη 2010. Πρόκειται για ένα θέμα ευρύ και σύγχρονο, το οποίο έχει απασχολήσει πολλούς Καλλιτέχνες και Επιστήμονες, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και όχι μόνο.
Στην Eκθεση παρουσιάζονται έργα περισσοτέρων των εκατό Δημιουργών-Καλλιτεχνών, μερικοί από τους οποίους είναι διεθνούς εμβέλειας, που με διαφορετικό τρόπο διερευνούν την αμφίδρομη σχέση Τέχνης και Τεχνολογίας.
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι από τα μέσα του 20ου αιώνα, κυρίως από το 1960 και μετά, η Τέχνη επεκτείνεται σε νέα
πεδία, στρέφεται προς την επικοινωνία που εκείνη την εποχή γιγαντώνεται, χρησιμοποιώντας μέσα και υλικά περισσότερο οικεία στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Η Φωτογραφία, ο Κινηματογράφος,
η Τηλεόραση, το Video κι αργότερα το Διαδίκτυο εντάσσονται σε διαφορετικούς τομείς Τέχνης, ενώ προς το τέλος του ίδιου αιώνα, η σχέση Τέχνης και Τεχνολογίας όχι μόνο αυξάνει αλλά και συνεχώς ανατρέπεται.
Καθώς η Τεχνολογία κάνει καθημερινά εντυπωσιακά άλματα, η Τέχνη σχεδόν με προθυμία τα οικειοποιείται για να τα εντάξει στην πραγμάτωση μιας μορφής σύγχρονου έργου τέχνης, το οποίο μπορεί να
εκτιμάται και να θαυμάζεται, δεν αντιμετωπίζεται όμως με τους τρέχοντες εμπορικούς
όρους στην αγορά της Τέχνης.
Στόχος της έκθεσης “Τέχνη και Τεχνολογία – Aνθρωπος και Μηχανή” είναι να διερευνηθεί η διαδραστική σχέση της Τέχνης με την Τεχνολογία και τη Μηχανή σε όλο το
εύρος των εκφάνσεων της συνύπαρξής τους, με όλες τις εμφανείς ή υποβόσκουσες αλληλεπιδράσεις τους, σε όλο το μήκος του χρόνου της συμπόρευσής τους.
Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 Διεθνείς, Εικαστικοί Καλλιτέχνες τόσο από την Κρήτη και την Ελλάδα όσο και από την
Ευρώπη και την Αμερική και παρουσιάζουν έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας, Video και Εγκαταστάσεων.
Απώτερος στόχος της διοργάνωσης είναι οι Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες να έρθουν τόσο σε επαφή με τους γηγενείς Ανθρώπους και τον Τόπο τους στην ενδοχώρα της Κρήτης, όσο και οι ίδιοι μεταξύ τους να αναπτύξουν γέφυρες επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης του έργου και των δράσεων της καλλιτεχνικής τους αναζήτησης.
Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Ιωάννης Αρχοντάκης, η Πέγκυ Κουνενάκη και η Σοφία Μαυρουδή, ενώ για την πραγμάτωσή της συνεργάστηκαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και οι Δήμοι Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Καντάνου, Νέας Κυδωνίας και Πλατανιά.
Η περίοδος λειτουργίας της έκθεσης για το κοινό θα είναι από 8 Αυγούστου 2010 ως 3 Οκτώβρη 2010 από Τετάρτη έως και Κυριακή (Δευτέρα και Τρίτη κλειστά) από τις 2 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ με
ελεύθερη είσοδο.
Aπό 4 Οκτώβρη έως 12
Νοέμβρη 2010 στο πλαίσιο
εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο “Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης” θα οργανωθούν ξεναγήσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την καλλιέργεια υψηλού αισθητικού κριτηρίου και την άμεση και δημιουργική
επαφή των νέων με τη Σύγχρονη Τέχνη. Οι υπεύθυνοι των σχολείων, που επιθυμούν οιμαθητές τους να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο: 693 73 83 500.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, εργαστήρια τέχνης, μουσικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις χορού και θεάτρου, performances, happenings και parties.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα