Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ

Απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του Δήμου Ιναχωρίου κρίνεται το έργο της λιμνοδεξαμενής του Έλους καθώς τα επόμενα χρόνια το μέλλον της περιοχής θα βασιστεί αποκλειστικά σε μικρούς ταμιευτήρες για να επιβιώσει, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιναχωρίου.
Το έργο ωστόσο αντιμετωπίζει πρόβλημα υλοποίησης με βάση σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κρίνει ασύμφορες τις τιμές των απαλλοτριώσεων.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης “το έργο της λιμνοδεξαμενής του Έλους εντάχθηκε στο Γ? Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό περίπου 3.800.000 ευρώ. Έγινε η δημοπράτησή του και το έργο συμβασιοποιήθηκε με μειοδότη που υπέγραψε σύμβαση 2.800.000 ευρώ. Το τελευταίο στάδιο προέβλεπε να γίνουν οι απαλλοτριώσεις, ώστε το Υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξης να δώσει εντολή στον εργολάβο να ξεκινήσει να υλοποιεί το έργο. Ωστόσο στη σύνταξη των κτηματολογικών πινάκων υπήρξε καθυστέρηση λόγω του μεγάλου αριθμού των ονομάτων. Πριν από εννέα μήνες έγινε το Δικαστήριο και επιδίκασε εξαιρετικά υψηλές τιμές σε σχέση με την περιοχή. Το Υπουργείο με βάση αυτό το επιχείρημα θεώρησε ασύμφορη την υλοποίηση του έργου επειδή έκρινε πολύ υψηλό το τίμημα των απαλλοτριώσεων. Με βάση αυτά τα δεδομένα πριν από δεκαπέντε μέρες μας απέστειλε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί το έργο της λιμνοδεξαμενής επειδή οι απαλλοτριώσεις είναι πάρα πολύ υψηλές”.
“Θεωρούμε την απόφαση άδικη και θα προσπαθήσουμε να έχουμε επαφές με το Υπουργείο. Διότι είναι υπερβολή το κράτος να υποστηρίζει ότι 1.200.000 ευρώ είναι υψηλό τίμημα σε σχέση με το έργο το οποίο κοστίζει 2.800.000 ευρώ, όταν υπάρχουν αντίστοιχα έργα που οι απαλλοτριώσεις, τα ποσά που διαθέτει το κράτος είναι διπλάσια και τριπλάσια από το ίδιο το κόστος του έργου”, επεσήμανε ο δήμαρχος Ιναχωρίου.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
“Το έργο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής και αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η λιμνοδεξαμενή θα δώσει διέξοδο στις τοπικές κοινωνίες διότι η περιοχή προσφέρεται για την καλλιέργεια και άρδευση της καστανιάς αλλά και την παραγωγή οπωροκηπευτικών την καλοκαιρινή περίοδο.
Το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και ελιάς. Παράλληλα θα παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα οργανωμένου και διασφαλισμένου τρόπου άρδευσης. Η ανάγκη να υλοποιηθεί η λιμνοδεξαμενή στην περιοχή του Έλους είναι ακόμα πιο σημαντική με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες καθώς δεν έχουμε σημαντικό υδροφορέα. Η ύδρευση και η άρδευση στην περιοχή των Εννιά Χωριών βασίζεται από τις επιφανειακές πηγές. Με δεδομένο ότι έχουμε πολλές πλημμυρικές παροχές δια μέσω των ρεμάτων και των ποταμών αλλά και την κλιματική αλλαγή είναι φανερό ότι περιοχές όπως ο Δήμος Ιναχωρίου θα στηριχτεί τα επόμενα χρόνια και στο μέλλον αποκλειστικά σε μικρούς ταμιευτήρες για να επιβιώσει. Αν δεν έχουν κατασκευαστεί αυτοί οι μικροί ταμιευτήρες δεν θα έχουν ελπίδες να επιβιώσουν. Γι? αυτό θεωρούμε εξαιρετικά άδικη την ενέργεια του Υπουργείου”, κατέληξε ο κ. Κουκουράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα