Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ

Μάθημα προσφοράς και αλληλεγγύης δίνουν οι μικροί μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη – “Μητέρα”, που ζωγράφισαν έργα, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ.
Η έκθεση των μαθητών με τίτλο “Ταξιδεύοντας” εγκαινιάζεται απόψε, στις 9 μ.μ., στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι συμβολικός, αφού κάθε πίνακας των παιδιών αποτελεί το μέσο για ένα συμβολικό ταξίδι απ? το ατομικό στο συλλογικό, δείχνοντας την αξία της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν με έργα τους και εννέα γνωστοί Χανιώτες ζωγράφοι, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Ιουλίου.
«Ζωγραφίσαμε για να δώσουμε τους πίνακες που φτιάξαμε στους ανθρώπους και να πάμε τα λεφτά που θα μαζέψουμε στα παιδιά που έχουν προβλήματα», μας είπε η μικρή Μαριάντα Μιχαήλ, 5,5 χρονών, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το νόημα της εκδήλωσης που υλοποιούν τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη – “Μητέρα”.
Όπως ανέφερε η εκπαιδευτικός κα Βίλμα Μαυροματάκη, “με χαρά και ενθουσιασμό για δεύτερη χρονιά τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη – «Μητέρα» εκφράστηκαν μέσα απ? τη ζωγραφική και δημιούργησαν τα δικά τους έργα τέχνης. Η έκθεση έχει τίτλο «Ταξιδεύοντας» και κάθε πίνακας αποτελεί κι ένα μικρό παιδικό ταξίδι σε μέρη μακρινά και εξωτικά ή κοντινά και οικεία, σε πόλεις ή παραλίες, ακόμα και στο διάστημα. Διαλέγοντας απ? τα πιο παλιά μέχρι τα πιο σύγχρονα μέσα συγκοινωνίας κάθε ταξίδι αποκτά τις δικές του χωροχρονικές διαστάσεις με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Άλλωστε, αν σε κάθε ταξίδι μεγαλύτερη σημασία έχει ο ταξιδιώτης, τότε το παιδαγωγικό ενδιαφέρον της εικαστικής έκθεσης επικεντρώνεται στην έκφραση της δημιουργικότητας του κάθε παιδιού”.
“Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από διάφορα ερεθίσματα, πολλοί απ? αυτούς να εκφράσουν τις δικές τους εμπειρίες αλλά κυρίως να αποτυπώσουν με πρωτοτυπία και ζήλο τα προϊόντα της φαντασίας τους. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας τα γέμισε με περισσή χαρά. Απέκτησαν δεξιότητες δουλεύοντας με διάφορους τρόπους και τεχνικές και με πολλά υλικά (μολύβια, τέμπερα, κραγιόν, κάρβουνο, χρωματιστή άμμο), που τους κίνησαν την περιέργεια και το ενδιαφέρον. Και οι προσπάθειές τους έφεραν ένα αποτέλεσμα απ? το οποίο διάλεξαν να αποστασιοποιηθούν, κάτι που επίσης έχει τη δική του παιδαγωγική σημασία”, επεσήμανε η κα Μαυροματάκη.
Και τόνισε: “Το έργο τους, το δικό τους δημιούργημα, δεν αποτελεί πλέον δική τους ιδιοκτησία, αφού επιλέγουν να το προσφέρουν για φιλανθρωπικό σκοπό. Η διαχείριση αυτού του γεγονότος τα βοηθά ν? αντιληφθούν την αξία της προσφοράς για κοινωνικό όφελος. Έχοντας ακούσει απ? τον κοινωνικό περίγυρο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το σχολείο τους ότι τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ χρειάζονται τη βοήθειά μας, αντιλαμβάνονται ότι με το έργο τους μπορούν να προσφέρουν και τα ίδια κάτι. Ο πίνακάς τους, που θα εκτεθεί ανάμεσα στα έργα των συμμαθητών και των φίλων τους, αποτελεί τελικά το μέσο για ένα συμβολικό ταξίδι απ? το ατομικό στο συλλογικό, απ? αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του σ? αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί. Γι? αυτό προσκαλούμε όλους τους γνωστούς και φίλους να συνδράμουν την προσπάθεια των παιδιών και και να παρευρεθούν στην εκδήλωση συνεισφέροντας έτσι στο σημαντικό έργο της ΕΛΕΠΑΠ στην πόλη μας”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα