Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΚΟ

Άγκυρα
Νέα αυστηρό μήνυμα στο Ισραήλ απέστειλε η Τουρκία μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαιτώντας μια “συγγνώμη” για την επίθεση στο στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
«Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά, οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου μέσα στο αεροσκάφος, επιστρέφοντας το βράδυ της Κυριακής στην Άγκυρα από επίσκεψη στην Κιργιζία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την επιχείρηση στα διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου. «Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη για το ότι υπερασπίστηκε τους κατοίκους του. Οι νεαροί στρατιώτες μας έχουν τον δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, όταν η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο απέναντι σε μία συμμορία αλητών που προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν», εξήγησε ανώτατος αξιωματούχος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Έχουμε δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Γάζα», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη. «Δεν έχουμε πρόθεση να απολογηθούμε. Πιστεύουμε ότι ισχύει το αντίστροφο» δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Λετονία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αντίθετα με προηγούμενες δηλώσεις του, δεν απέρριψε μια επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ για να διερευνήσει την υπόθεση του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια. «Αν η επιτροπή αυτή συμπέρανε ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγγνώμη αυτό θα αρκούσε επίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.
ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε χθες από τη Μαδρίτη ότι η διπλωματική κρίση Τουρκίας-Ισραήλ «θα επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής», ωθώντας την Αγκυρα σε δεύτερο ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.
«Αν η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν ανανεωθεί, θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας αναμφίβολα θα επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής» επισήμανε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι ο πραγματικός λόγος για την αστάθεια είναι οι ισραηλινές επιθέσεις, αναφερόμενος στην επιδρομή του ισραηλινού στρατού στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα