Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Απαντά ο αρχιτέκτων μηχανικός και προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης του δήμου Χανίων, Αντώνης Μυλωνάς
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι ο? άνθρωπός της! Ο γνώστης, εκ της θέσεώς του, των ποικίλων πλεονεκτημάτων, αδυναμιών και προβλημάτων της. Ο άνθρωπος, που, από την διαχρονική αποτελεσματικότητα που έχει το αναπτυξιακό «εργαλείο» στο οποίο προΐσταται, το Γραφείο Παλιάς Πόλης, αποδεικνύεται? φύλακας άγγελός της. Είναι ο ίδιος άνθρωπος με τον οποίο συνεργάστηκαν/συνεργάζονται και στον οποίο στηρίχτηκαν/στηρίζονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι του δήμου Χανίων αλλά και τα μέλη της Κοινής και Επιστημονικής επιτροπής της Παλιάς Πόλης, που ομόφωνα από το 1996 τον επιλέγουν για το ρόλο του Προϊσταμένου του Γραφείου της Παλιάς Πόλης. Είχε προηγηθεί, το 1993, η πρόσληψή του στην Πολεοδομία του Δήμου Χανίων με αντικείμενο την παλιά πόλη. Σε συνεργασία με τον τότε αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Σοφιανό επεξεργάζονται και υλοποιούν την Προγραμματική Σύμβαση για την ΠΠ. Μια Π.Σ. που προκάλεσε και την δημιουργία του ανάλογου Γραφείου του οποίου η στελέχωση ξεκίνησε από τον ίδιο το 1995 σε συνεργασία με την αείμνηστη Ελένη Χαριτάκη (που δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο) και ολοκληρώθηκε το 1996. Το έργο του Γραφείου Π.Π ήταν εξαιρετικά δύσκολο (και παραμένει, σήμερα, για άλλους λόγους). Καθώς, όταν μέσω Π.Σ., χρηματοδοτήθηκε από το Β? ΚΠΣ με 1,8 δισ. δρχ. η πρόταση του Γραφείου για τα έργα ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ των ΧΑΝΙΩΝ που άλλαξαν την όψη του με τις αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις και υποδομές σε πολλές περιοχές της ΠΠ, (π.χ .γύρω από την Μητρόπολη, Θεοτοκοπούλου, Κανεβάρο κ.λπ.) δεν υπήρχε κανενός είδους υποδομή και εμπειρία ακόμα και για την σύνταξη των προδιαγραφών προκήρυξης των έργων. Επί πλέον υπήρχε πίεση χρόνου για απορρόφηση των πιστώσεων μέσα σε τρία χρόνια. Η προφανής αρμονική συνεργασία του με την τότε πολιτικοαυτοδιοικητική ηγεσία αλλά και τους συναδέλφους του Γραφείου ΠΠ έφερε τα γνωστά επιτυχημένα αποτελέσματα. Από τις ίδιες πιστώσεις υλοποιήθηκαν και μια σειρά μικρότερα έργα στην ΠΠ
αλλά και άλλα μεγαλύτερα όπως η αποκατάσταση του Χρυσοστόμου και της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Μετά από την επιτυχή εκτέλεση των έργων, η εμπειρία και ετοιμότητα πλέον του Γραφείου οδηγούν, το 2001, στην δυνατότητα να συνταχθεί η πρόταση για τις «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στην ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ, η οποία και υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2002 στην περιφέρεια Κρήτης όταν προκηρύχτηκε το πρόγραμμα και εγκρίθηκε το 2003. Στο αναμεταξύ, μέσω της ένταξης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RESTAURO, το 2000, το Γραφείο δημιούργησε και ολοκλήρωσε ένα πληροφοριακό πρόγραμμα, μία εκτενή ηλεκτρονική Τράπεζα Πληροφοριών όπου μεταφέρθηκαν όλα τα σχετικά στοιχεία τόσο της μελέτης Κτηματογράφησης όσο και της μελέτης Ρωμανού – Καλλιγά. Μια μελέτη που επικαιροποιήθηκε ξανά από το Γραφείο ΠΠ και συγχρόνως εμπλουτίστηκε με επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες βάσει των τεράστιων δυνατοτήτων του προγράμματος αυτού, ώστε όταν ολοκληρωθεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πληροφοριακό σύστημα Πολεοδομικής Διαχείρισης τόσο για το Γραφείο ΠΠ όσο και για τις άλλες εμπλεκόμενες στην ΠΠ Υπηρεσίες .
Αλλα έργα είναι η υλοποίηση της αποκατάστασης και ανάδειξης του Φάρου και η μελέτη (2002) και υλοποίηση του έργου της Πλατείας Τάλω. Επί πλέον, το Γραφείο είχε την ευθύνη μελέτης – δημοπράτησης του έργου της οδού Πειραιώς, την ευθύνη για τις Προγραμματικές Συμβάσεις με την 28η Ε.Β.Α, την άρση ετοιμορροπίας του Παλιού Δημαρχείου, και επισκευή επανάχρησής του, την μελέτη χρήσεως (το 2002) των Νεωρίων και αργότερα των Νεωρίων του Μόρο και τώρα την μελέτη ετοιμορροπίας των Νεωρίων, την μελέτη για το Παλιό τελωνείο, την μελέτη Πλακόστρωσης της δυτικής παραλίας του Ενετικού Λιμένα, την παρακολούθηση και επίβλεψη της μελέτης αποτύπωσης – αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς, την επισκευή – επανάχρηση των δημοτικών κτηρίων στην πλατεία αγίου Τίτου, την Αποκατάσταση του Ι.Ν. της Αγίας Μαγδαληνής. Παράλληλα, επιβλέπει όλα αυτά τα χρόνια την επικαιροποίηση της Μελέτης Προστασίας και Ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων των Α. Καλλιγά – Α. Ρωμανού. Ο ίδιος, εκπροσωπεί το Γραφείο ΠΠ και παρουσιάζει την δουλειά που έχει γίνει σ? αυτήν σε μια σειρά από ομιλίες ανά την Ελλάδα και την Κρήτη. Διετέλεσε αιρετό μέλος σε όλα τα συμβούλια του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων στην θέση Αντιπροέδρου, Γραμματέα, μέλους. Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΚ και, από την ίδρυσή της έως σήμερα εκλεγμένος αντιπρόσωπος Κρήτης της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.
Σεμνός, συνεργάσιμος, υπομονετικός και επίμονος, άριστος και, άρα και αρεστός στους πολιτικούς του προϊσταμένους, φαίνεται ότι η βιωματική, συναισθηματική και επαγγελματική του σύνδεση με την αρχιτεκτονική και την Παλιά πόλη των Χανίων είναι… καρμική. Αφού, το πατρικό του σπίτι ήταν στην Ανατολική τάφρο και η μητέρα Χανιώτισσα (Κατερίνα το γένος Μηλογιαννάκη) γέννημα θρέμμα της συνοικίας ΤοπΧανά. Η δε επιλογή των σπουδών στην αρχιτεκτονική ήρθε ως φυσική εξελικτική συνέχεια του επαγγέλματος του πατέρα (Μανώλη) ο οποίος ως οικοδόμος και αργότερα εργολάβος οικοδομών στην Αθήνα, τον έφερε από νωρίς σε επαφή με την οικοδομή, ως «βοηθό» του, όταν τα σχολεία είχαν διακοπές. Τέλειωσε την αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και πήρε διδακτορικό στην Τυπολογία και Μορφολογία Παραδοσιακών Κτισμάτων.
Παρ? όλα τα παραπάνω, ο Αντώνης Μυλωνάς, ψυχή του Γραφείου της Παλιάς Πόλης Χανίων, λέει σήμερα στο «Μου σου του α λα Προύστ» ότι θα ήθελε να είναι «καλύτερος». (σ.σ. Πόσο πια;) Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Κελαϊδή και έχουν μία κόρη την Κατερίνα, πρωτοετή φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

??Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Η ειλικρίνεια, η ευαισθησία, υπομονή και η επιμονή.
??Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Η φωνή της συζύγου μου!!!
??Τι είναι για σας ευτυχία;
Oι όσες περισσότερο γίνεται απλές καθημερινές χαρούμενες και ευχάριστες στιγμές.
??Τι είναι για σας δυστυχία;
Nα χάνουμε άτομα που αγαπάμε.
??Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Στο τελευταίο αστείο που βίωσα ή άκουσα.
??Το βασικό σας ελάττωμα;
Το ότι πιστεύω ακόμα στους ανθρώπους, στα ιδανικά και τις αξίες.
?? Η βασική σας απασχόληση;
Η δουλειά και επιστήμη μου.
??Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Ανδρισμός ? τιμή ? αξιοπρέπεια ? περηφάνια.
???σε μια γυναίκα;
Αγάπη.
??Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Την ειλικρίνεια να με αποδέχονται όπως είμαι.
??Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Πάλι ο εαυτός μου αλλά καλύτερος.
??Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Οπουδήποτε αρκεί να ζω ευτυχισμένος.
??Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Ακόμα δεν το έχω κάνει!!
??Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Νίκος Καζαντζάκης ? Τένεσι Ουίλιαμς ? Ντάριο Φο.
??Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Κωνσταντίνος Καβάφης ? Νίκος Καββαδίας.
??Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Μάνος Λοΐζος ? Άκης Πάνου.
?? Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Βαν Γκογκ ? Φρανσίσκο Γκόγια ? Νίκος Εγγονόπουλος.
??Ο αγαπημένος σας ήρωας – ηρωίδα από την λογοτεχνία;
Κόμης Μοντεχρήστος
?? Η ταινία που σας σημάδεψε;
1900 του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.
??Τι απεχθάνεστε περισσότερο;
Την αδικία και την υποκρισία.
?? Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Όταν πρόκειται για καλό.
?? Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη που καταλήγουν να γίνονται μαθήματα.
?? Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Τραγουδοποιός.
??Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Μάρκο Πόλο.
??Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας;
Γυμναστική ? μουσική ? διάβασμα –  τηλεόραση.
??Τι σας λείπει περισσότερο;
Οι ανέμελες διακοπές.
?? Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Οι εφιάλτες των ονείρων και ο πρόωρος θάνατος.
??Εάν συναντούσατε τον Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Συγγνώμη Αντώνη, έγινε λάθος, ξαναγύρισε πίσω!!
??Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Άγχους, στρες και απολογισμού.
??Ποιο είναι το μότο σας;
DUM SPIRO SPERO (εφ? όσον αναπνέω ελπίζω). 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα