Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΚΥΔΩΝΕΣ”

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτάς του διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός εθνικός, επιστημονικός, εκπαιδευτικός οργανισμός πολιτισμικών ερευνών και μελετών «Κύδωνες» αύριο, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βενιζέλειου Ωδείου.
Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης, πολιτισμικής δραστηριότητας θα παρουσιασθεί η ιστορική, πολυβραβευμένη κινηματογραφική ταινία με τίτλο: «Αγώνες Κρητικής ελευθερίας περιόδου 1669 – 1830». Την ταινία επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε με πολύ μεράκι ο γνωστός σκηνοθέτης, Λευτέρης Χαρωνίτης.
Σημαντικό συμβουλευτικό και επιστημονικό εποπτικό ρολό στην ταινία είχαν οι: Θεοχάρης Δετοράκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο πολιτισμολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση και υπότροφος τού Ε.Α. Πανεπιστημίου Πατρών, Θρασύβουλος Τσουχλαράκης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ολιγόλεπτος σχολιασμός από τον τελευταίο και θα τιμηθούν ο Λευτέρης Χαρωνίτης για την εν λόγω ταινία του και ο Δημήτρης Σαρρής (πρώην νομάρχης Ηρακλείου) για την ιδέα της δημιουργίας της ταινίας, καθώς και για την αρωγή του σ? αυτή. Θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν σπάνιους χορούς της Κρήτης τα μέλη του οργανισμού, φορώντας ανδρικές και γυναικείες χειροποίητες, παραδοσιακές, φορεσιές συλλεκτικής αξίας, ενώ θα αποδοθεί γνήσια παραδοσιακή κρητική μουσική από το μέλος του οργανισμού, λυράρη και μουσικό, Μανώλη Κατσιγιαννάκη και τους συνεργάτες του. Η περιεκτική παρουσίαση των χορών της Κρήτης περιορισμένης δημοτικότητας εντάσσεται στο πλαίσιο της ιστορικής και λαογραφικής έρευνας και καταγραφής του πολιτισμολόγου Θρασυβούλου Τσουχλαράκη, αλλά και της συνεργασίας του οργανισμού με τον Τομέα «Επισκόπηση της Ιστορίας του Χορού και της Μουσικής στην Ελλάδα» (υπεύθυνος καθηγητής Δημήτριος Λέκκας) του «Τμήματος Ελληνικός Πολιτισμός», της «Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών», του Ε.Α. Πανεπιστημίου Πατρών.
Θα ακολουθήσει παραδοσιακό τρατάρισμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα