Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επαφές για την οικονομία

Αθήνα
Ως το κρισιμότερο διάστημα για το οικονομικό μέλλον της χώρας περιγράφεται το προσεχές εικοσαήμερο. Στα στενά αυτά περιθώρια θα αξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η αξιολόγηση αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη), θα έχει έλθει στη Βουλή η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει ολοκληρώσει έναν νέο κύκλο διεθνών επαφών, επιχειρώντας να μεταδώσει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει.
Σύμφωνα με Το Βήμα, προχθές, ο κ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει πέντε ταξίδια για τις επόμενες εβδομάδες. Αύριο θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ θα ακολουθήσουν η (εκτός απροόπτου) συμμετοχή και ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η επίσκεψη στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά στις 11 του μηνός στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στη Μόσχα.
Εν όψει αυτών, η κυβέρνηση θέλει να μεταδώσει με κάθε τρόπο και στο εξωτερικό ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε κατ? ελάχιστον από τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτόν επιχειρείται να δοθεί και διεθνής δημοσιότητα στις φράσεις του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο.
Επιτήρηση και αξιοπιστία
Σχέδιο δράσης για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας στα στατιστικά στοιχεία καλείται να υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ως τον Φεβρουάριο στο Εco/Fin. Όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου δράσης και θα επανέλθει στο θέμα αυτό στην επόμενη σύνοδό του.
Το Εco/Fin εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά δράσεις μεταρρύθμισης του εθνικού στατιστικού συστήματος, παραχωρώντας ανεξαρτησία στη στατιστική αρχή. Ταυτόχρονα όμως καλεί την κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει διαφανείς πρακτικές μεταξύ των θεσμικών οργάνων παρέχοντάς τους πλήρη υπευθυνότητα και υποχρέωση λογοδοσίας.

Δηλώσεις
κυβερνητικών στελεχών

Στο πεδίο των οικονομικών εξελίξεων κινούνται και αρκετές δηλώσεις σημαντικών κυβερνητικών στελεχών στις εφημερίδες της Κυριακής.
 Θ. Πάγκαλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης): “Σχέδιο Β με την έννοια κάποιου κόλπου για να αποφύγουμε τα δύσκολα δεν υπάρχει. Όσοι χαίρονται για μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας πως μία τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και εκφράζει την εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα θα πετύχουμε το ελληνικό οικονομικό θαύμα”.
Λ. Κατσέλη (υπουργός Οικονομίας): “Θεωρώ ότι πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα τα όποια φορολογικά μέτρα και η εισοδηματική πολιτική για να λάβουν οι ξένοι το μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης”.
Ευ. Βενιζέλος (υπουργός Εθνικής Άμυνας): “Η χώρα χρειάζεται εθνικό συντονισμό. Πολλές από τις πιέσεις που ασκούνται έχουν στόχο το ευρώ και κερδοσκοπικές κινήσεις”.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
οι δασεργάτες στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι δασεργάτες, μέλη του οικείου Σωματείου Μακεδονίας Θράκης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την καταβολή δεδουλευμένων όπως και την ικανοποίηση θεσμικών ζητημάτων του κλάδου τους.
Χθες το πρωί επανέλαβαν τον αποκλεισμό του κόμβο Βρασνών – Ασπροβάλτας (στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας για ένα τετράωρο (10.30 – 2.20 μ.μ.) κάτι που επανέλαβαν και τις βραδινές ώρες.
Τους δασεργάτες επισκέφθηκε προχθές και συνομίλησε μαζί τους, στον χώρο της κινητοποίησής τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.
Οι δασεργάτες απαιτούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα από τη συμμετοχή τους στα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής, τον Σεπτέμβριο του 2009.
Απαιτούν επίσης, άμεση καταβολή των πιστώσεων για τα δάση, και των ενισχύσεων για τις ζωοτροφές που χρειάζονται τα άλογα και τα μουλάρια τους, αλλαγή του τρόπου πληρωμής τους από τα δασαρχεία κ.ά.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Σε τροχιά αλλαγών
το ασφαλιστικό σύστημα

Αθήνα
Σε τροχιά αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, μπαίνει η κυβέρνηση μετά τις 2 Φεβρουαρίου. Κεντρικά θέματα αποτελούν η αύξηση του ορίου ηλικία των γυναικών στον δημόσιο τομέα, αλλά και την περικοπή συντάξεων όταν πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιούχων του δημοσίου που εργάζονται και μετά από τη συνταξιοδότησή τους.
 Παράλληλα θα επανεξεταστούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις στις συντάξεις των ενστόλων. Επίσης προσανατολισμός είναι ο υπολογισμός σύνταξης ανάλογης σε αποδοχές με το ύψος των εισφορών που θα έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος και ο εργοδότης, καθώς και με τα χρόνια εργασίας. Η σύνταξη αυτή θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΟΤ
Ελεγχος στην Εταιρεία
Τουριστικής Ανάπτυξης

Αθήνα
Οικονομικός και Διαχειριστικός έλεγχος διετάχθη από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, για την τελευταία τριετία, στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ. Αντικείμενο της έρευνας είναι η εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης μελετών, έργων, προμηθειών, καθώς και των τυχόν αγορών, ανταλλαγών, πωλήσεων και εκμισθώσεων των ακινήτων της.
«Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για πλήρη εξυγίανση, διαφάνεια και εξορθολογισμό των εξόδων τόσο στην ΕΤΑ όσο και στον ΕΟΤ όπου την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε επίσης να διενεργηθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος, όχι μόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σώμα επιθεωρητών – ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, αλλά και από ορκωτούς ελεγκτές» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

ΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης

Αθήνα
Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για 20 επαγγέλματα προωθεί η κυβέρνηση, μέτρο που θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα Νέα, η ρύθμιση δεν αφορά τόκους καταθέσεων και αποζημιώσεις απόλυσης, που επίσης φορολογούνται αυτοτελώς και θα συνεχίσουν να φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
Επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αποδοχές βουλευτών και δικαστικών, νομαρχών και δημάρχων, αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών, συμβόλαια ποδοσφαιριστών, υπερωρίες γιατρών και χορηγίες προς εθνικές ομάδες αποτελούν μόνο ορισμένες από τις περιπτώσεις που φορολογούνταν μέχρι και σήμερα αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως και 20%, προκαλώντας αιμορραγία στα έσοδα του Δημοσίου.
Όλες αυτές οι αμοιβές θα επιβαρύνονται ανάλογα με το ύψος των συνολικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, με συντελεστές έως και 40%.
Από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλων κατηγοριών φοροαπαλλαγών, την οποία επίσης έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας ισόποσα όσους μέχρι σήμερα ωφελούνταν από τις σχετικές διατάξεις. Να σημειωθεί πως το μέτρο επηρεάζει επίσης τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις των τελωνειακών (ΔΕΤΕ), των εφοριακών (ΔΙΒΕΕΤ) και των εργαζομένων στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΔΕΧΕ).
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις ΔΟΥ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ενώ σε κινητοποιήσεις ενδέχεται να προχωρήσουν και οι τελωνειακοί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα